Barbaros, savaş gemileriyle birlikte 4 numaralı parsele girdi.

78
reklam alani

Doğu Akdeniz’de beklenen gün geldi… Doğalgaz ve petrol araması kararlaştırılan Barbaros sondaj gemisiyle ilgili gelişmeler, Yunanistan ve Güney Kıbrıs basınında aylardır gündemdeydi.

Barbaros, dün 4 koruma gemisiyle birlikte Doğu Akdeniz açıklarında çalışmalara başladı.

Geçtiğimiz Cuma günü, ABD’li enerji devi Exxon Mobil’in sondaja başlatılmasının ardından 4 Türk savaş gemileriyle birlikte bir Barbaros araştırma gemisi 4 numaralı parsele girdi.

KKTC’yi yok sayarak bölgedeki tüm doğal zenginlikleri Rum tarafına ait olarak gören Yunan kanadında basın, bu gelişmeye sert tepki gösterdi.

“İKİNCİ TÜRK İŞGALİ”

Askeri gelişmelerle ilgili etkili haberler yapan ünlü haber sitesi militaire.gr, “işgal resmî olarak başladı” diyerek gelişmeyi duyurdu. Yunan hükümetinin biran önce harekete geçerek uluslararası hukuk mercilerinin kapısını çalmadı talep edildi. 1974 Kıbrıs Harekatı’na da “işgal” dendiği için, “ikinci Türk işgali başlıyor” ifadeleri Yunan gazetelerinde tercih edilen başlık türü oldu. Bir AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti (Türkiye bu ülkeyi tanımıyor) karasularında yasadışı sondaj çalışmaları yapmanın “bedelinin ağır” olacağı yorumu öne çıksa da, bu bedelin ne olacağı detaylandırılmıyor.

TÜRKİYE YALNIZ KALACAKMIŞ!

Öte yandan Kathimerini gazetesinin analizi ise, “Türkiye’nin Akdeniz’de giderek yalnızlaştığı” konusunu işliyor. Yunanistan ve Güney Kıbrıs ikilisinin İsrail ve Mısır ile ilişkilerinin, Akdeniz’deki ortaklığının günden güne gelişmesinin, Türkiye’yi bölgede yalnızlığa ittiği öne sürülüyor. Ankara aleyhtarı ekibe son olarak Libya’nın da dahil olma yolunda yürüdüğü kaydedilirken, Yunan yetkililerinin ABDli mevkidaşlarıyla Aralık ayında yapacağı buluşmada “Türk tehdidi”ni yeniden masaya yatıracakları yazılıyor. Kathimerini’ye göre, Rusya ve Çin ile “aynı yolun yolcusu” olan Erdoğan Türkiyesi yerine “batılı değerleri gözeten” Yunanistan’a ABD’nin bölgede ağırlık vermesi işten bile değil.

Türkiye hiçbir zaman tek taraflı ve açgözlü bir anlayışta olmadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin milli sondaj gemisi Fatih’in Doğu Akdeniz’de başladığı ilk derin deniz sondaj töreninde konuştu.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye tarihinde bir ilk yaşandığını belirterek, “Fatih gemimizle uzun zamandır emek harcadığımız enerjide yerlileşme hamlesinin en büyük adımını atarak, ilk defa kendi gemimizle derin deniz sondajını gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Türkiye’nin hiçbir zaman tek taraflı ve merkeze kendisini koyup çevreyi yok sayan ve ne olursa olsun kendi çıkarlarına “açgözlülükle” ulaşmaya çalışan bir anlayışta olmadığını ve olmayacağını ifade eden Bakan Dönmez, “Bu gerçek, enerji alanında yaptığımız tüm çalışmalar için de geçerli. Karşılıklı çıkar, karşılıklı hak ve hukuka saygı ve en önemlisi doğaya ve insana saygı paradigmamızın temelini oluşturuyor.  Bu felsefe doğrultusunda, Doğu Akdeniz’de istikrarı, barışı ve huzuru destekledik, destekliyoruz. Adımlarımızı her zaman hukuk çerçevesinde attık. Tek taraflı, gayrimeşru ve Türkiye’nin hakkını engellemeye yönelik adım atmaya tevessül edenlere, uluslararası hukuktan doğan haklarımızı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını sonuna kadar her platformda koruyacağımızı bildirmek isterim. Bizim hiçbir kimsenin kaynağında gözümüz yok. Tek derdimiz kendi hâkimiyet alanımızdaki her bir karışın zenginliğini milletimizin hizmetine sunmak” dedi.

Taciz olursa deniz kuvvetlerimiz gereğini yapacaktır

Bakan Dönmez, bir soru üzerine Fatih gemisine deniz kuvvetleri ve sahil güvenliğin eşlik ettiğine dikkati çekerek, “Herhangi bir güvenlik riski söz konusu değil ama taciz olursa deniz kuvvetlerimiz gereğini yapacaktır” yanıtını verdi.

Paylaş