İngiltere’de Brexit kararı bakanları istifaya götürdü

42
reklam alani

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit anlaşmasını tamamlamak ve resmi hale getirmek için 25 Kasım’da AB Liderler Zirvesi yapılacağını açıklarken, bu anlaşmaya karşı çıkan üç İngiliz bakan istifa etti.

Tusk, AB ile İngiltere arasında Brexit anlaşma taslağı üzerinde uzlaşı sağlanmasının ardından Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.

İngiltere’nin AB’den ayrılmasının “kayıp-kayıp” durumu olduğunu söyleyen Tusk, Brexitmüzakerelerinin ortaya çıkacak hasarı kontrol altına almak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Tusk, AB üyesi 27 ülkenin anlaşmayı değerlendirmeye başladığına dikkati çekerek, “Olağanüstü bir gelişme yaşanmaması halinde, Brexit anlaşmasını tamamlamak ve resmi hale getirmek için 25 Kasım’da AB Liderler Zirvesi yapılacak.” diye konuştu.

Toplantının sonunda, AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, AB ile İngiltere arasında uzlaşılan Brexit anlaşma taslağını Tusk’a sundu.

View image on Twitter

İngiliz bakanların istifası

Bu arada Theresa May hükümetinden üç bakan, anlaşmayı protesto etmek için istifa etti. Kuzey İrlanda Bakanı Shailesh Vara, metnin seçmenlerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek istifa ettiğini açıkladı.

Vara istifa dilekçesinde, anlaşmayla birlikte İngiltere’nin önemli tavizler verdiği görüşünü dile getirdi.

Vara’nın ardından İngiltere’nin Brexit Bakanı Dominic Raab, anlaşmanın ülke bütünlüğünü tehdit ettiği gerekçesiyle istifa ettiğini açıkladı.

Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Esther McVey’de görevi bıraktığını açıkladı

May hükümetinin koalisyon ortağı Kuzey İrlanda’daki Demokratik Birlik Partisi (DUP) milletvekili Jim Shannon ise basına yaptığı açıklamada, parlamentodaki oylamada partinin Brexit anlaşmasına “hayır” oyu vereceğini açıkladı. BBC’ye konuşan Jim Shannon, “ihanete uğramış hissettiklerini” söyledi.

İngiltere’de, 8 Haziran’daki erken genel seçimde Avam Kamarası’ndaki çoğunluğunu kaybeden Muhafazakar Parti, DUP ile azınlık hükümeti kurmuştu.

Siyasi gözlemciler, May’in Brexit anlaşmasını parlamentodan geçirme aşamasında oldukça sorun yaşayabileceğine dikkat çekiyor.

Brexit süreci

İngiltere, 23 Haziran 2016’da yapılan referandumla AB’den ayrılma kararı almıştı.

AB ile İngiltere arasında Haziran 2017’de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere’nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir “ayrılık ücreti”nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.

Taraflar, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’ye bağlı Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır getirmeyecek bir çözüm üzerinde ise kesin anlaşmaya varamamıştı.

Müzakerelerin sonunda bir anlaşmaya varılsa da varılmasa da İngiltere 29 Mart 2019’da AB’den resmen ayrılacak. İngiltere’yi 2020 yılının aralık ayı sonuna kadar AB kurallarına tabi kılacak bir “geçiş süreci” öngörülüyor.

Paylaş