Rum Yönetimi, geri çekilen haritanın da iade edilmesini istiyor.

52
reklam alani

Kıbrıs Rum tarafı, özlü müzakerelerin başlamasından önce BM Genel Sekreteri’nin iki taraftan istediği görev tanımına Guterres çerçevesi ve kuşku duyulan yakınlaşmaların da içerilmesini isteyecek.

Rum Haber Ajansı kaynaklarından edindiği bilgilere göre yayımladı haberde, bu yakınlaşmalar arasında, Kıbrıs Türk tarafının Cenevre’de masaya konan; ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Birleşmiş Milletlere başvurusu sonrası geri çekilen haritanın da iade edilmesi de yer alıyor.

Aynı kaynaklar, Âdem-i merkeziyetçi federasyonla ilgili koşulların Guterres çerçevesiyle bağlantılı olduğunu belirttiler.

Aynı anda, Kıbrıs Türk tarafı da kendi pozisyonunu görev tanımında içerme hakkına sahip olacak. Sürecin Lute’nin Kıbrıs’a geri gelmesiyle netlik kazanması bekleniyor ama bu tarihle ilgili olarak henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Aynı kaynak UNFICYP’le ilgili olarak, Amerika’nın, barış misyonunu korumak için bazı parametreler oluşturulması gerektiği konusunda ısrar ettiğini, bunlardan birinin de anlaşmazlıkların çözümü için siyasi sürecin devam etmesi olduğunu belirtti.

Aynı kaynak, Kıbrıs’taki barış gücü misyonun gelecek ocakta uzatılması zorluğunun aşılması durumunda bile, görev tanımı ya da ufukta müzakere süreci görülmemesi durumunda, Temmuz 2019’da konunun yeniden ortaya konulacağını belirtiyor.

Paylaş