Türkiye’den gelen öğretmenler dışlanıyor

49
reklam alani

Türkiye’den Bakanlık talebi ile gelen ve maaşları Türkiye tarafından ödenen öğretmenler, okullarda kendi meslektaşları tarafından “siz bizden değilsiniz” denerek dışlanmaya başlandı..

Eğitim sendikalarının önceki gün ortak açıklama yaparak KKTC’de öğretmen adaylarının işsizliği söz konusuyken Türkiye’den öğretmen getirildiği ve bu öğretmenlere Euro maaş ödendiğini iddia etmesi ardından Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit,  bu maaşların Türkiye tarafından ödendiğini kaydederken, sendikaların bu tarz asılsız çıkış ve açıklamaları Türkiyeli öğretmenlerin ötekileştirilmesine hatta bazı toplantılardan dışlanmasına  neden olduğu ifade ediliyor.

Türkiyeli öğretmenlerin bazı yerlerde “öğretmenler toplantısı” gibi okullarda yapılan rutin toplantılara ‘siz bizden değilsiniz’ denerek alınmadığı iddia edilirken söz konusu “ötekileştirme” öğretmenler arasında sendikaların teşviki ile diğer ortak faaliyetlerde de yaşanıyor.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Türkiye’den gelen öğretmenlerin ödemeleri yerel kaynaklardan yapılıyor’ iddiasının kesinlikle doğru olmadığını kaydederken Türkiyeli öğretmenlerin maaşlarının Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Bütçesi üzerinden tamamen Türkiye tarafından ödendiği bildirildi.

Kendi dönemlerinde gelen kişilerin çoğunluğunun burada olmayan alanlardan olduğunu da sözlerine ekleyen Özyiğit, örneğin kadrosu alınamadığı için ilkokullar için rehber öğretmen açığının bu şekilde kapatıldığını söyledi.

TAMAMEN DAVET ÜZERİNE GELİYORLAR

Türkiye’den gelecek öğretmenlerin sayısını ve branşını KKTC Eğitim Bakanlığı belirliyor ve tamamen “davet üzerine” gelmesi istenen öğretmenler Türkiye’ye bildiriliyor. Türkiye’de söz konusu öğretmenlerden en az 5 yıl görev yapmış olma şartı arandığı gibi KKTC’ye gelecek öğretmenler sınavla seçiliyor.

Ülkemizde şu an 163 kadar Türkiyeli öğretmen var ve bu öğretim yılında yine talep üzerine yalnızca 45 öğretmen geldiği öğrenildi…

 

ELCİL: “İHTİYAÇ OLAN SAYI ÜLKEDE MEVCUTKEN, TC’DEN ÖĞRETMEN GETİRİLİP EURO MAAŞ ÖDENİYOR”

Elcil: İhtiyaç olan sayı ülkede mevcutken, TC’den öğretmen getirilip euro maaş ödeniyor Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) KKTC’de öğretmen adaylarının işsizliği söz konusuyken Türkiye’den öğretmen getirildiği gerekçesiyle Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

“Yüzlerce İşsiz Öğretmen Var; İthal Öğretmene Ne Gerek Var” pankartının açıldığı eylemde az sayıdaki münhaller için sınava girip atanmayı bekleyen öğretmenlere dikkat çekilerek, bunun yerine “ithal öğretmenlere KKTC’de yerel bütçeden Euro cinsinden ödenerek görev yaptırılması” eleştirildi.

 

Elcil ayrıca, okullarda görevli olması beklenen “ithal” öğretmenlerin Millî Eğitim Bakanlığı’nda çalıştığını iddia ederek, öğretmenlerin Bakanlıkta ne iş yaptığını Eğitim Bakanı’nın da kendi kendine sorması ve cevabını kamuoyuna açıklamasını istedi.

EYLEM: “GENÇLİK ADETA SOKAĞA ATILMIŞ”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem işsiz gençlere rağmen kadroların bilinçli olarak boşaltıldığını ve yeterli sayıda münhal ilan edilmediğini savunan Eylem, daha sınav yapılmadan TC’den görevlendirilen öğretmenlerin merkez okullara yerleştirilmesi ve halk fakirleşmeye devam ederken bu öğretmenlere Euro cinsinden maaş ödenmesinin “ötekileştirmeye prim verilmesi” anlamına geldiğini iddia etti.

Eylem, “Kültürünü, benliğini, dilini ve dinini yıllarca mücadele ederek korumuş Kıbrıs Türk toplumu ve gençlerini bu duruma sokan, göç yollarına iten, işsiz bırakan böyle bir anlayış kabul edilemez, kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Vatan Mehmet – Kıbrıs Postası

Paylaş