Müteahhitleri Birliği eylemi sonlandırdı.

55
reklam alani

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi maksadıyla dün başlattıkları eylemi bugün sonlandırdılar.

 Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, birlik yönetim kurulunun, dün akşam geç saatlerde toplanarak, Başbakanlık önündeki araçların kaldırılması yönünde karar aldığını açıkladı.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, araçlı eylemlerinin sona erdiğini açıkladı.
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Yönetim Kurulu, araçlı eylemin sona erdirilmesi konusunda yaptığı yazılı açıklamada, müteahhitlerin eylemine neden olan sorunların teknik heyet ile görüşülmeye başlandığı ve Salı günü Bakanlar Kurulu’nda ele alınarak karar üretileceği bilgisinin alındığını belirterek, “Gelinen noktada tıkanıklığın kısa sürede giderileceği anlaşılmaktadır” denildi. 


Açıklamada şunlar kaydedildi:

“HÜKÜMETİ ZORA SOKMAK VEYA BAŞKA HÜKÜMET OLUŞUMLARINA ZEMİN OLUŞTURMAK GİBİ BİR DERDİMİZ YOK”


“Tepkileri örgütlemek suretiyle hükümeti zora sokmak veya başka hükümet oluşumlarına zemin oluşturmak gibi bir derdimiz yoktur. Derdimiz ülke ekonomimizin içerisinde bulunduğu krizden çıkmasıdır. Derdimiz bu sektörden geçimini sağlayan binlerce insanın evine ekmek götürebilmesidir. Ülkemizin kaynaklarının bu zor günlerde olabildiğince eşit dağıtılarak kimseye üvey evlat muamelesi yapılmamasıdır.


Biz sorumlu bir sivil toplum örgütü olarak, denetçilik görevimizi yerine getiriyoruz. Bunun net olarak böyle bilinmesini ve farklı yorumlar yapılmamasını isteriz.


En demokratik hakkımız olan eylem yapma hakkımızı kullanarak sokağa çıktık ve içerisinde bulunduğumuz zor durumu halkımızla paylaşarak ülkeyi yönetenlere hep birlikte haykırdık. 


Bilahare, sıkıntılarımızın Teknik Heyet ile görüşülmeye başlandığı ve Salı günü toplanacak Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilerek bir karar üretileceği bilgisini aldık.


Teknik Heyet ile görüşmelerin başlamış olması demek sürecin son aşaması demektir ve kamu maliyesindeki bizlerle ilgili tıkanıklığın kısa sürede giderileceği anlamını taşımaktadır.”


EYLEMİ SONLANDIRMA KARARI…

Açıklamada, bu noktada kendilerine düşenin sorumluluk bilinci ile hareket etmek olduğuna işaret edilerek, “gelinen noktada başta Sayın Başbakan ile yapmış olduğumuz görüşme, devamında teknik heyetin çalışmaya başlamış olması ve en önemlisi Kıbrıs Sorununa çözüm bulunması yönünde başlamış olan yeni süreci olumsuz etkilememe adına, bugün eylemimizi sonlandırma kararı almış bulunmaktayız” denildi.


“Eyleme her zaman olduğu gibi birlik ve beraberlik ruhu içerisinde destek veren tüm üyelerimize, ayrıca yarattığımız trafik olumsuzluğuna maruz kalmasına rağmen hoşgörüyle yaklaşan tüm halkımıza teşekkür ederiz” ifadelerine de yer verildi

 Dün Ne Olmuştu

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi maksadıyla dün eylem yapmaya başladı.

İş araçlarına “var olmaktır istediğimiz, Yok ettirmeyeceğiz”, “Yok oluşa seyirci mi kalacaksınız?”, “TL gibi eridik”, “Ödemediğin emekçinin alın teridir”,  gibi pankartlar asıldı.

Dün Maliye Bakanlığı’nda Diyalog TV’de yayınlanan bir proğramda sorularını yanıtlayan Serdar Denktaş,  kendi kaynaklarımızdan bugüne kadar bu yıl içinde 58-59 milyon bir ödemenin yapıldığını, ancak sıkıntının Türkiye kaynaklı ihalelerden oluştuğunu belirterek; “öyle bir durumdayız ki, evet kapının önündekiler de haklı, maliyede haklı. Türkiye’den para akışı başlamadığı için hak edişler ödenemiyor. Bu kendi müteahhidimiz içinde, Türkiye’den gelip burada iş yapmakta olan müteahhit içinde geçerli” dedi.

“YOKTAN YONGA YARATAMAYACAĞIM…”

“Kendi kaynaklarımızla ödeme yapmaya çalışıyoruz. Ama örneğin bugün emeklilerin ödemesi, iki gün sonra da maaş ödemeleri var, bunları ödemeyip, müteahhitleri mi ödeyeyim?” diye soran Maliye Bakanı Denktaş, eğer böyle düşünen Müteahhit varsa, ilgili sendika ve kuruluşlarla gidip anlaşmalarını, Maliye Bakanı olarak kendisinin de yoktan yonga yaratamayacağının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de yeni sistemin oturması halinde durumun düzeleceğini dile getiren Serdar Denktaş, ancak buna rağmen kaynak yaratıldıkça kendi gelirlerimiz ile savunmayı, askerin elektrik parasını, müteahhitleri, yanı sıra çiftçiyi, hayvancıyı ödediklerini yapıldığını belirtti. “Bu ülkenin de kaynağı belli. Bunun üstüne çıkabilecek bir kahraman olsa zaten çoktan devrederdik. Ama yok. Onun için diyorum hem orası haklı, bir işi yapıyorlar karşılığını almaları lazım. Ama burası da haklı çünkü bu işin ödemesini üstlenen taraftan henüz para akışı yok” diye konuştu.

Eylemde olan Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Başbakan Tufan Erhürman’la yaptıkları toplantının ardından basına konuştu.

Sn. Başbakan’ın başından beri iyiniyetli olduğunu söylemiştik ve olumlu bir toplantı gerçekleştirdik. İçeriye giren arkadaşlarımız da müteahhitlerin içinde bulunduğu durumu söyledi. Sn. Başbakan, Bakanlar Kurulu’nu toplayacak, taleplerimizi değerlendirecek ve açıklama yapacak.

Umarım çok kısa süre içinde netice alırız ve eylem sona erer. Bu neticeyi almadan eylem devam edecek. Kaynağın Türkiye’deki sistem değişikliği nedeniyle gelmediğini biliyoruz. Nereden bulursan bul bizi öde noktasında da değiliz. Kriz döneminde hükümet tamamen kopuk çalıştı. Fiyat farklarıyla ilgili nasıl ödemeler yapılabileceğini konuştuk. Belediyelerle de sorunlar var. Bazı belediyeler ödemeleri yapmıyor ve yasaların kendilerine verdiği dokunulmazlıktan yararlanıyor ki bu dünyanın hiçbir yerinde yoktur.

Yasa, gelir getirici hiçbir menkul/gayrımenkulünü haczedemezsiniz. Hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. Belediyeler bunun arkasına saklanıyor. Tüm bunları uzun uzun konuştuk. Sn. Başbakan kararını tek başına değil, Bakanlar Kurulu’nu toplayarak verecektir.

İşin eylem noktasına gelmemesi için çok çaba sarf ettik. Eylem olmadan bazı dokunuşlarla müteahhit bekleyebilir ama eylem olduktan sonra netice çıkmadıkça eylem devam edecektir. Eylemimize devam ediyoruz. Bakanlar Kurulu toplanacak ve bir açıklama yapacak.

Biz iyi niyet gösterilmesini görmek istedik. Hükümetten net ve somut bir cevap istiyoruz. Yarın ödenmesini beklemiyoruz ama ödenecektir denmesini, hükümet güvencesini istiyoruz. Yaklaşık 60-70 milyon TL’lik bir para olması lazım. Türkiye’den sistem değişikliğinden kaynaklı bir sıkıntının olduğunu biliyoruz, para o yüzden gecikti ama bunu Türkiye ile de görüşülmesini, Türkiye’nin de farkında olmasını istiyoruz. Sn. Başbakan da bunun altını çizdi; müteahhidin alacağı para cebine girecek para değil, yanında çalışanların alınteridir. 250 farklı sektöre dağılacak bir paradır. Olayın ciddi bir boyutu var. Ay sonu geldiğinde kamuda çalışan bir memurun maaşımı alamayacağım diye bir endişesi yoktur ama bizlerin evine ekmek götürüp götüremeyeceği meçhuldür”.

İş araçlarının uzlaşıya varılıncaya kadar Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı önünde bırakılacağı öğrenildi.

Paylaş