Tapu Dairesi yeni sisteme geçti, arsa sınırlarını karıştırdı

61
reklam alani

Tapu Dairesi’nin hudutları ayırmak için kullandığı metrik ve uydu sistemi ile arsaların birbirine girdi ve vatandaşlar arasında gerginlik yaşanmasına neden oluyor.

Dumlupınar’da ikamet eden Altan Koçak isimli bir vatandaş Tapu Dairesi’nin hudutları ayırmak için kullandığı metrik ve uydu sistemle KKTC’deki arsaların hiçbirinin yerli yerinde olmadığını, arsaların birbiri içine girdiğini iddia etti.

Altan Koçak, şunları ifade etti, “Dumlupınar’da verilen hali arazi olan bir yere 1970’li yıllarda ev yaptık. 1980 yılında Tapu Dairesi’nden geldiler, ölçtüler arsayı ayırdılar. Sonrasında tapumuzu aldık, ancak son 8-10 senedir metrik ve uydu sistemine geçildi. Bu işi Türkiye’den taşeron bir firmaya vermişler. Ben bu firmayı suçlamıyorum. Türkiye’nin sistemiyle bir takım işler yapıldı. Ancak bugün KKTC’de hiçbir arsa yerli yerinde değildir. Bu sisteme geçildikten sonra arsalar birbiri içine girdi. Bu konuyu Bakanlıkla da görüştüm. Hudutların tümü kaymış durumdadır. Düzeltmek için ise kimsenin bir çaba harcadığı yok. Bu ülkede devlet varsa bu işe el atmalıdır. Kıbrıs’ın tapu sistemi İngiliz’in sistemine göredir. Parsellerdeki numaraları bile kendi akıllarına göre değiştirdiler.

“Bu sistem bize uymaz”

Yeni ev yapacak olan biri arsasının hudut tespiti yapılması için Tapu Dairesine gittiğinde, bu işlem artık günümüzde metrik ve uydu sistemiyle yapılır, ancak bu sisteme göre hudutlar kayar ve yıllar önce hududu belirtilmiş olan başkasının arsasının içine girer. Haliyle bu sistem bize uymaz.

Komşular arasında tartışma çıkar, huzursuzluk çıkar. Ben bunu yaşadım. Komşum ev yapmak istedi. Tapu Dairesi hududunu belirledi ve benim arsamın 10 ayak içine kadar hakkı olduğunu söyledi. Komşum da bunu yapan Tapu Dairesi olduğu için böyle bilir. Bizi avukat tutup mahkemelik mi yapacaklar?”

“Tapulu arsamı hali arazi gösterdiler”

“Evimin arkasına yaptığım bir malzeme odam vardı. Şimdi bu oda komşunun tarafında kaldı. Bununla da kalmadı. Benim evimin olduğu Dumlupınar’daki arsam tapulu. Ben buranın tapusunu 1980 yılında aldım, ancak geçenlerde gelen Tapu Dairesi ekipleri çıkardıkları haritada arsamı hali arazi içinde gösterdiler. Bu nasıl bir ölçümdür? Bu nasıl tapuculuktur, nasıl haritacılıktır?”

Paylaş