Tohum ve Üretim Materyalleri Yasası’nı meclise geri gönderdi.

31
reklam alani

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya Tohum ve Üretim Materyalleri Yasası’nı yeniden ele alınmak üzere Meclis’e iade etmesini tavsiye ettiğini açıkladı.

Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nin 8 Ekim 2018 tarihli birleşiminde oybirliği ile kabul ederek onayına gönderdiği “Tohum ve Üretim Materyalleri Yasası”nı, 21 kurum, kuruluş, örgüt ile Kıbrıs Türk Ziraat Mühendisleri Odası’nın eleştiri ve görüşlerini de alarak yaptırdığı hukuki inceleme sonucunda, yeniden değerlendirilmek üzere Cumhuriyet Meclisi’ne iade etti.

Bakan Şahali, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, tüm süre boyunca konuyla ilgili taraflarla her düzeyde diyalog kurulduğunu ancak konunun hassasiyeti nedeniyle yasa üzerindeki tartışmaların sürdüğünü söyledi.

Bakan Şahali, söz konusu yasanın, ilk kez 2014 yılında Meclis’e geldiğini ve bir kez kadük olduktan sonra, 8 Ekim 2018 tarihinde, 7 komite toplantısının ardından genel kuruldan geçtiği bilgisini paylaştı.

“YASA ÜZERİNDE TARTIŞMA SÜRÜYOR”

Bu süre boyunca, konuya ilgi duyan tüm taraflarla her düzeyde diyalog kurulduğunu ve sürecin ilerletildiğini ifade eden Şahali, “Ancak bugün görüyoruz ki, konunun hassasiyeti nedeniyle, yasa üzerindeki tartışma devam etmektedir. Bu nedenle az önce, Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile talep ettiğim randevuda bir araya gelerek, adı geçen yasayı yeniden ele alınmak üzere Meclis’e iade etmesini tavsiye ettim”dedi.

“BUGÜNE DAİR ENDİŞELER 1954 YILI ÖNGÖRÜLERİ İLE GİDERİLEMEZ”
Tohum ve üretim materyallerine ilişkin mevzuatın, Fasıl 90 olup, 4 Kasım, 1954 tarihinden kalma olduğunu anımsatan Şahali, şöyle devam etti:

“Takdir edilmelidir ki, bugüne dair endişelerin tamamına yakını, 1954 yılı öngörüleri ile giderilmez ve ortada son derece kontrolsüz bir alan söz konusudur.Umarım bu yeniden ele alınma sürecinde, konuya ilgi duyan tüm kesimler, gereken hassasiyetlerini zamanında bildirme fırsatını değerlendirirler. Bizler, diyalogdan yarar doğar anlayışıyla, meclis çalışması öncesinde gerekli platformu oluşturarak konuyu daha salim bir sonuca ulaştırmak için çalışacağız.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Akıncı, ekinde 21 kurum, kuruluş, örgüt ile Kıbrıs Türk Ziraat Mühendisleri Odası’nın görüşlerine de yer verdiği 4 sayfalık iade gerekçelerini Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na iletti.
Cumhurbaşkanı, kararı öncesinde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, bakanlık Müsteşarı ve Tarım Dairesi Müdürü’nü bu sabah kabul ederek yaptığı toplantıda, onayına sunulan yasayı çeşitli boyutlarıyla ele aldı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali toplantıda, çeşitli toplum kesimlerinin yasaya ilişkin görüş ve eleştirilerini de dikkate alarak, konunun yeniden değerlendirilmesine olanak yaratmak üzere yasanın Cumhuriyet Meclisi’ne iadesini kendisinin de arzu ettiğini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya iletti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, gerek ilgili örgütlerden ve gerekse bakanlıktan gelen talepleri de dikkate alarak, söz konusu yasayı Cumhuriyet Meclisi’ne iade etti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şu yasaları ise onayladı:

“Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Yasası”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tarım Alanında Teknik, Bilimsel ve Ekonomik İşbirliği Mutabakat Zaptı (Onay) Yasası”, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Arasında Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirmesi Alanında İşbirliği Protokolü (Onay) Yasası”, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında KKTC’de Kurulacak Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Sınır Kapılarında Yapılacak Güvenlik Artırıcı Çalışmalar İlişkin İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasası.”

 

Paylaş