Putin: IŞİD ABD’nin desteklediği güçlerin elindeki bölgede 700 kişiyi rehin aldı

26
reklam alani

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye’de Fırat Nehri yakınlarında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) desteklediği güçlerin elindeki bölgede, 700 kişiyi rehin aldığını söyledi.

Soçi’de düzenlenen Valdai Müzakere Formu’nda konuşan Putin, ayrıca IŞİD’in aralarında ABD ve Avrupa vatandaşlarının da bulunduğu bu rehinelerden çoğunu öldürdüğünü ve her gün 10 rehineyi öldüreceğine dair de bir ultimatom yayımladığını açıkladı. Putin, “Örgüt özel talepleri içeren bazı ültimatomlar yayınladı ve bunlar yerine getirilmediğinde her gün 10 kişinin infaz edileceği konusunda uyarıda bulundu. Dün de 10 kişiyi idam etti,” dedi.

IŞİD militanlarının bölgede kontrol ettikleri alanın genişlediğine dikkat çeken Rus lider, örgütün rehinler karşılığında ne istediğine ise değinmedi.

Rus resmi haber ajansı TASS’da 17 Ekim’de konuyla ilgili yayımladığı haberde, IŞİD militanlarının Deir ez Zor’da bir mülteci kampına düzenledikleri saldırının ardından yaklaşık 700 kişiyi rehin aldığını duyurmuştu.

Pentagon Sözcüsü Sean Robertson ise “Böyle bir saldırıyı teyid etmiş olsak da sayın Putin’in dile getirdiği rehine rakamları konusunda net bir bilgiye sahip değiliz. Ayrıca bu rehineler arasında vatandaşlarımızın bulunup bulunmadığını da bilmiyoruz” dedi.

Kaşıkçı konusunda Suudilerle ilişkileri bozmayı gerektirecek yeterli bilgi yok

Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması olayına da değinen Putin, ellerinde Suudi Arabistan’la ilişkileri bozmayı gerektirecek kadar bilgi olmadığını söyledi.

2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha haber alınamayan Kaşıkçı’ya gerçekten ne olduğunu bilmediklerini belirten Putin “Bir gazetecinin kaybomlası çok üzücü, detayları bekleyeceğiz” dedi.

“Nükleer saldırıda Ruslar Cennete gider”

Başkan Putin olası bir nükleer savaş hakkında yöneltilen soruyu da yanıtladı. Putin, nükleer silahları ilk kullanan taraf olmayacaklarını söylerken, “Bu durumda biz nükleer silahla vurulan taraf oluruz. İlk kullanan biz olmayacağız. Ancak saldırgan şunu anlamalı, yıkıcı bir cevap olur ve biz de saldırının kurbanı şehit olarak cennete gideriz” dedi. Başkan Putin’in bu cevabı izleyiciler arasında gülüşmelere neden oldu.

Paylaş