Yem ithali serbest bırakıldı, sütün fiyatı düştü

60
reklam alani

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önündeki eylemlerini sürdüren hayvan üreticilerinden bir heyet, Başbakanlık’a çağrıldı.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin Lefkoşa’da geçen hafta başlayan araçlı eylemine konu olan taleplerin giderilmesi için hükümetin çalışmaları sürerken, Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları başkanlığındaki bir heyet, Başbakanlık’tan gelen çağrı üzerine bugün saat 16.45 sıralarında Başbakanlık’a gitti.

Toplantı sonrası hükümet ile hayvan üreticileri arasında uzlaşma sağlandığı açıklandı.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları hükümetle uzlaşı sonrasında eylemi kaldırma kararı aldıklarını açıkladı

Kararı açıklayan Tarım Bakanı Erkut Şahali, uzlaşı adına hükümetin tüm imkanlarını seferber ettiğini vurguladı.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise, protokolün yarın imzalanacağını vurguladı. Hayvancılar Birliği ise hükümet arasında uzlaşı sağlandı. Buna göre, küçük baş hayvan desteği artırılacak.

“En önemlisi bu krizden ortaya çıkan bir fayda olarak da düşünebiliriz; hayvan ürerticisi ile kasap arasındaki ilişkinin, tüketici arasındaki ilişkinin bundan böyle devlet tarafından daha farklı düzenleneceği bir ortama giriyoruz. Hem daha sağlıklı hem daha ucuz etin tüketiciye ulaşması için LTB’nin de içinde olacağı bir ortamda hayata geçireceğiz. Tüm mutabık kalınan noktalar protokolle imza altına alınacak ve her iki taraf da uyum gösterecek. Önümüzdeki dört ayda müzakere ederek, gelecek yılın nasıl şekilleneceğini birlikte tartışacağız. Protokol yarın imzalanacak”.

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, yem ithalinin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Fiyatların serbest bırakılarak, hayvancı, tüccar ve firmaların bu alanda daha rahat hareket edeceğini söyledi. Naimoğulları, et konusunda da ucuzlama olma adına hayvancıların gereğini yapacağını söyledi.

Hükümetle dört aylık protokolün yarın Maliye Bakanlığı’ da imzalanacağını anımsatan Naimoğulları, sorunu çözmek için hükümetin ortaya koyduğu çabaya teşekkür etti.

Hükümetin kaynaklarının Kısıtlı olduğunu bildiğini belirten Naimoğulları, bazı konularda hükümetin iyi niyetine güvenerek, uzlaşı yönünde adım attıklarını vurguladı.

Yönetim Kurulunun bugün İçin eylemi dondurma kararı aldığını vurgulayan Naimoğulları, bu kararı hayvancı ile paylaştı.

Naimoğulları şöyle konuştu:

“Büyükbaş hayvan sütünde 2.90 olarak bir artış talep ettik. Bizim canımızın bugüne kadar bu kadar yanmasındaki sebep arpa fiyatlarıdır. Hayvancılık kooperatiflerinin önünün açılması olumlu bir karardır. Et konusundaki açılımlar bizim de kendimizin yıllardır uğraş verdiğimiz bir açılımdır. Geldiğimiz aşamada bunun ortaya konacağına inanıyoruz.

Biz, bu ortamda özellikle eylemlerimize ara verme noktasındayız. İlerleyen süreçlerde görüşmeleri devam ettireceğiz. Sn. Denktaş protokolün yarın yapılacağını söyledi. Üreten kesimlerin geleceğinin devamlılığını sağlamak amacındayız. 6 gündür Lefkoşa’daki hayvancımızın dayanacak gücü kalmadı. Çok uğraş verdiler. Kaynakların 2018 bütçesi yapılırken bununla sınırlı olduğunu ortaya koydular. Umarız 2019 bütçesinde bizim de fikirlerimiz alınır. Eyleme ara verme bugün için sonlandırma kararı verildi.

Tarım Bakanı Erkut Şahali, hayvan üreticileriyle uzlaşıyla sona eren görüşmenin ardından basına açıklamada bulundu.

Bakan Şahali şunları söyledi:

“Gelinen nokta herhangi bir tarafın kazancı ya da kaybı olarak değerlendirilmemelidir. Hayvan üreticilerinin işletmelerinin devamını sağlamaya dönük devletle işbirliği içinde bir yaklaşımdır. Devlet buna katkı sağlamaktadır. 2.60 TL olan süt fiyato 1.80 olarak yeniden belirlendi. 1.90’dan imalat sanayiine satılan sütün 1.87 TL’den satışı gerçekleştirilecek. Süt ürünlerinin fiyatlarında düşüş amaçlanıyor. Üreticilerin artan giderlerinin karşılanması için 4 aylık litre başına 1 TL’lik maliyet destek priminin ödenmesi, hayvan üreticilerinin giderlerine devlet takviyesi yapılması konusunda uzlaşıldı.

Besleme giderlerinde hem alternatif içeriğin hem de fiyatların oluşmasına zemin yaratmak, bu bağlamda 1 Lt. sütle ne kadar yem alınabileceği konusunda daha iyi bir noktaya gelmeyi hedeflemek konusunda uzlaşıldı. Hem yem fiyatlarında hem dünya piyasasında meydana gelebilecek değişimlerde oluşacak yeni durum gözden geçirilecek ve destek programını da şekillendirme şansını elde etmiş olacağız.
Eylem sürecinde zaman zaman sinirlerin gerildiği, can yanmasının, mal zararının yaşandığı bir vakadır. Bunun hoşgörüyle karşılanmasını umut ederim. Tarım Bakanlığı, Kıbrıs Türk hayvancısının, çiftçisinin evidir, birinci derecede muhatabıdır. İlişkilerimiz gayet uygar ve kesintisiz şekilde devam edecektir.

Hayvancılarla yapılan toplantıda hazır bulunan TDP Başkanı ve Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, yoğun diplomasının ardından uzlaşı sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

“Eylem bir haktır ve başvurulması doğaldır. Hükümeti oluşturan 4 parti olarak yoğun mesai harcıyoruz. Sağduyunun galip gelmiş olması ülkemiz demokrasisi açısından son derece sevindiricidir. Zor ve çetin günlerden geçiyoruz. Çıkış yolunu hep birlikte bulmak önemlidir. Biz hükümet olarak demokrasiyi tüm yönleriyle işleterek çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bugün de sağduyu galip gelmiş ve Hayvancılar Birliğimiz ile uzlaşı noktasına gelinmiştir. Bu uzlaşıdan dolayı herkese teşekkür ediyorum. Geldiğimiz nokta ülkemiz açısından önemli. Bundan sonra da ortaya çıkacak sorunlar konuşulacaktır. Üretimle ancak Kıbrıs Türk toplumu bu topraklara tutunabilir. Onlara destek olmak da hükümet başta olmak üzere toplumun görevidir. Elbirliği ile karşılıklı anlayışla hareket etmek de hepimizin görevidir.

 

 

Paylaş