Yüksek ev kiraları yüzünden, öğrenciler eğitim hayatına ara veriyor.

43
reklam alani

Üniversite eğitimi için KKTC’yi tercih eden öğrenciler, TL’nin değer kaybı, dövizin yükselişi nedeniyle ülke şartlarının kendilerini giderek zorladığına dikkat çekerek, “Tutunacak dallarının kalmadığını” kaydetti.

KKTC’de Yükseköğrenim gören öğrenciler, son krizden sonra ülkede okumanın ve yaşamın ciddi anlamda zorlaştığını dile getirdiler. Dövizin yükselmesiyle ev kiralarının fahiş fiyatlara ulaştığına dikkat çeken öğrenciler, mağdur olduklarını söylediler

Ev sahiplerinin de halden anlamaz tutum içerisinde hareket ettiğini ifade eden öğrenciler, “Yaptıkları insafsızlık. Çoğumuz eğitim hayatımıza ara vermeyi düşünüyoruz. Görüyoruz ki artık KKTC imkanları öğrenci için ağırlaşmış durumda. Öğrenciler buraya gelmek istemiyor” dedi

Yeni Bakış – Süreyya ÖZDEMİR

Üniversite eğitimi için KKTC’yi  tercih eden öğrenciler, TL’nin değer kaybı ve dövizin yükselişi nedeniyle  şartların kendilerini giderek zorladığına dikkat çekerek, “Tutunacak dallarının kalmadığını” belirtti. KKTC’de üç farklı para birimi kullanmak durumunda kaldıkları için bütçelerinin de alt üst olduğunu ifade eden öğrenciler, okulda euro, ev kiralarında sterlin, alışverişte ise TL kullanmak zorunda kaldıkları için isyan ettiler.

Öğrenciler ne dedi?

Zeynep Gülşen Çiçek: Burada okumak öğrenciler için artık cazip değil

“Kıbrıs’ta bir öğrenci olarak yaşayabilmek gerçekten çok zorlaştı. Yükselen dövizin beraberinde getirmiş olduğu fahiş fiyatlar bizleri ciddi anlamda zorlamaya başladı. Ev sahiplerinin evleri için öğrencilerden sterlin istemeleri, okulun çıkarmış olduğu taksitlerin yüksekliği ve bunun yanında ülkedeki yol, ulaşım, eğlence mekanları gibi sıkıntılar yüzünden artık öğrencilerin buraya cazip şekilde bakmamasına neden olmaya başladı.”

İbrahim Halil Ekinci: Kıbrıs’ta öğrenci olabilmek zorlaştı

“Yükselen döviz yüzünden, öğrencilerin bu ülkede ödediği ev kiraları çok pahalı olduğu için ciddi anlamda zorluklar çekmekteyiz. Ev sahipleri öğrencilerden sterlin üzerinden ödeme yapmalarını talep ediyor. Bu durumda biz öğrencilerin elinde avucunda hiçbir şey kalmıyor. Ev kiralarının yanı sıra okul ücretlerinin de euro para biriminden ödenmesi bizlere ciddi anlamda sıkıntı yaşatıyor. Bu nedenlerden dolayı artık Kıbrıs’ta öğrenci olabilmek zorlaştı.”

Ramazan Tutan: KKTC artık öğrencilerini geri itiyor

“KKTC’de ev sahiplerinin, sterlin üzerinden para istemeleri öğrencileri ciddi anlamda mağdur etmektedir. Bir öğrenci olarak zaten “KYK” bursundan yararlanırken hem okul masraflarımı hem de ev kiramı ödemekte ciddi anlamda sıkıntılar çekiyorum. Bu yüzden bazı aylar kendimi maddi anlamda toparlamam bile imkansız oluyor. Ev sahipleri deyim yerindeyse öğrenciye “insafsız” bir şekilde muamele gösteriyor. Yaşadığım bu sorunlar karşısında kendi eğitim ve öğretim hayatıma ara vermek zorunda kaldım. Görüyoruz ki artık bu ülkenin imkanları öğrenci için ağırlaşmış durumda. KKTC artık öğrencilerini geri itiyor.”

Görkem Göktaş: Ülkenin kalkınmasında önemli yeri olan öğrenciler artık gelemeyecek

“KKTC’de öğrenciler, barınamamaktan yana sıkıntılar çekiyor. Okulumuz şu anda öğrencisi için TL para birimini sabitlemiş olmasına rağmen diğer yıllara oranla çıkartılmış olan fiyatlarda fahiş artışları gözlemlemiş bulunmaktayım. Bunun yanı sıra, daha önceden öğrenciler okulların eğitim alanında başarılı olup olmadığını sorgularken, şimdi memleketimizde bunun yerini, “ev kiraları uygun mu?” ya da “okula taksitlerimi nasıl öderim?” konusunda düşünmeye başladıklarına tanık oluyorum. Birçok arkadaşım ekonomik sıkıntılar yüzünden okullarını dondurmak zorunda kalıyorlar. Ülkenin kalkınmasında önemli olan öğrencilerin, şartlar yüzünden geri durduklarına şahit oluyoruz.”

Seda Yurdusev: Öğrencilerin tutunacak dalı yok

“Kıbrıs’a okumaya gelen öğrencilerin artık tutunabileceği hiçbir dalı kalmadı. Okumak için bu adada mücadele veren öğrencilerin beyninde artık, dersler ile ilgili sorunların üzerine birde okul harçları ve sterlin üzerinden ödenen ev kiraları mevcut. Bu durum ciddi anlamda öğrenci kesimi için büyük bir sorun, her ay ödenen ev kirası ve okul taksitlerimizin yanında birde geçinmek için yapılan alışverişlerimiz var. Bizler para birimi konusunda 3’e bölündük, ülke bir tutarsızlık içerisinde ev kirası için sterlin, alışveriş için TL, okul için euro öderken elimizde hiçbir şey kalmıyor. Ailelerimizin yolladığı para ile geçinmede zorluklar çekiyoruz. Bu sebepten dolayı hem ailelerimiz hem de onlardan uzakta bizler mağduriyet yaşıyoruz. Yetkililerin bu konuda bir önlem yoluna gitmeleri şart.”

Fatma Özer: Öğrencilere kimse destek olmuyor

“Kıbrıs’ta okuyan öğrencilere hiç kimsenin el uzatmadığını görüyoruz. Bu ülkede okuyan öğrencilere ne okul destek çıkıyor ne de ev sahipleri. Adanın yerli halkı öğrenci kesimini ticaret için vazgeçilmez unsur olarak görürken bizlere mağduriyet yaşatıyorlar. Ailelerimiz TL üzerinden maaş alırken bizler ev sahiplerine sterlin, okulumuza euro ödemek zorunda kalıyoruz. Bizler bunu borç harç olarak öderken ada’nın yerli halkı ve okulumuz bunları düşünmekte zorluk çekiyor.”

Eda Arslan: Birçok öğrenci eğitim hayatına ara vermek zorunda kaldı

“Ülkede ekonomik krizin baş göstermesiyle birlikte, ev kiraları için ödediğimiz sterlin ve buna bağlı olarak okulumuza ödemek zorunda kaldığımız ücretler öğrenci kesimi ve ailelerinin hepsini mağdur etti. Kıbrıs’ta okuyan öğrencilerin birçoğu parasal anlamdaki sıkıntılar yüzünden eğitim ve öğretim hayatlarına ara vermek zorunda kaldılar. Bu sıkıntılar yaşanırken ev sahiplerinin bu tutumu bizleri deyim yerindeyse perişan etti. Hal böyle olmaya devam ederse artık kimsenin bu ada’ya okumak için gelebileceğini düşünmüyorum.”

Şükrü Ötkün: Kıbrıs’a ait olumlu düşünceler yükselen dövizle birlikte yerini olumsuzluğa bıraktı

“Yükselen dövizin karşısında öğrencilerin Kıbrıs’ta okuma olanakları ve yaşam mücadeleleri oldukça zorlaştı. Bu duruma yetkililerin hiçbir önlem almaması bizleri ciddi anlamda sıkıntılara sokuyor. Okul harçlarındaki fiyatların fahiş bir şekilde atış görmesi ve bu duruma alınamayan önlemler nedeniyle birçok olumsuzluklar altında savaş vermek zorunda kalıyoruz. Bu durum Kıbrıs’a gelecek olan öğrenci kesiminin olumlu olabilecek düşüncelerini olumsuza çevirmekte.”

Paylaş