16.9 C
Lefkoşa
17 April 2024
Ana Sayfa Tüm Haberler Dünya Donetsk lideri Aleksandr Zaharçenko saldırıda öldü

Donetsk lideri Aleksandr Zaharçenko saldırıda öldü

68
reklam alani

Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçı sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Aleksandr Zaharçenko bir kafede meydana gelen patlamada öldü.

Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçıların ilan ettiği sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Aleksandr Zaharçenko’nun bombalı saldırıda öldüğü bildirildi.

TASS haber ajansına göre, Donetsk şehir merkezinde Zaharçenko’nun bulunduğu bir kafede patlama meydana geldi. Zaharçenko’nun hayatını kaybettiği patlamaya bombanın neden olduğu belirtildi.

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin 42 yaşındaki lideri Aleksandr Zaharçenko, bugün Donetsk’in merkezindeki bir kafede meydana gelen patlamada hayatını kaybetti. Olağanüstü hal ilan edilip sınırlar kapatılırken bazı zanlılar gözaltına alındı.

Sputnik’e açıklama yapan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) güvenlik güçlerinde bir kaynak, “DNR Başkanı Aleksandr Zaharçenko, Separ kafesinde meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybetti. Gelir ve Vergiler Bakanı Aleksandr Timofeyev de yaralandı” dedi.‘TOPLAM 11 KİŞİ ÖLDÜ VE YARALANDI’

DNR liderinin konutuna birkaç yüz metre mesafedeki bir cafe-restoranda meydana gelen patlamada Zaharçenko ölürken Timofeyev’in ağır yaralanmasının yanısıra bazı korumalar da yaralandı.

Daha sonra Sputnik’e konuşan yerel bir kaynak, patlamada ölü ve yaralıların toplam sayısının 11’i bulduğunu söyledi.

‘PATLAYICIYI YERLEŞTİRİP ZAHARÇENKO’NUN GELMESİNİ BEKLEDİLER’

Zaharçenko’nun danışmanlarından Aleksandr Kazakov, ”Ev yapımı patlayıcı kafenin içinde kapının yakınına yerleştirilmişti. Katiller patlatmak için Zaharçenko’nun kafeye gelmesini bekledi” dedi.

GÖZALTILAR VAR

Suikastın ardından olağanüstü hal ilan edilip faillerin yakalanması için Ukrayna ve Rusya sınırları kapatıldı. Güvenlik güçlerinin teyakkuza geçmelerinin ardından suikast zanlılarının yakalandığı haberi geldi. Kazakov, bir operasyonun sonucunda zanlıların yakalandığına dair açıklama yaptı.Rossiya-1 televizyonuna konuşan Kazakov, “Şu anda cumhuriyette olağanüstü hal ilan edildi, sınırlar kapatıldı, bu terör eyleminin zanlıları gözaltına alındı” dedi.

‘FAİLLERE SUİKAST SİPARİŞİNİ UKRAYNA GÜVENLİK SERVİSİ VERDİ’ 

Ardından DNR Başkanlık Ofisi Sözcüsü Alyona Alekseyeva, DNR Başkanı Aleksandr Zaharçenko’nun ölümüyle sonuçlanan saldırıyı işleyenlerin kimliklerinin tespit edildiğini duyurdu.

Alekseyeva, “Güvenlik güçleri, teröristlerin kimliklerini tespit etmeyi başardı. Onlardan gelen verilere göre patlama, Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından sipariş edildi” dedi.‘AÇIKÇA SAVAŞMAYI BECEREMEDİKLERİNDEN’

Sözcü, “Kiev rejimi her zaman olduğu gibi açık şekilde savaşma yeteneğinde olmadığı için sadece insanlık dışı terörist yöntemlerle hareket ediyor” diye ekledi.

‘ŞEHİRDE DURUM NORMAL’

RIA Novosti’nin Donetsk muhabiri, şehirde durumun sakin olduğunu, sokakta dikkat çekici sayıda askeri birlik görmediklerini, tüm hizmetlerin normal şekilde verildiğini, toplu ulaşımın normal çizelgeye göre çalıştığını aktardı. Muhabir, sadece cinayetin yaşandığı bölgenin kordon altına alındığı, şehirde gerilimin hissedilmediğini söyledi.2014’TE MİLİSLERE KATILDI, LİDER SEÇİLDİ

2014 yılında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de aşırı sağcıların da karıştığı protestolar sırasında ABD ile AB’nin varılan siyasi anlaşmaya uymaması sonucu Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in devrildiği süreçte, doğusda Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti adında Kiev’den bağımsız yönetimler ilan edilmişti.

DEFALARCA SUİKAST GİRİŞİMİNDE BULUNULDUBu süreçte Donetsk milis güçlerine katılan Zaharçenko, nisanda bir grup milisin başında Donetsk belediye binasını Kiev’deki hükümet darbesine karşı işgal etti. Mayıs ayında yapılan referandumda şehrin askeri komutanı seçildi. Çatışmalarda yaralandı. Ağustos ayında DNR’nin ilk bakanlar kurulu başkanı Aleksandr Boroday istifasını açıkladı. Onun yerini alan Zaharçenko, iki defa suikast girişimi atlattı.

MİNSK ANLAŞMASINA İMZA ATTI

Donetsk Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandr Zaharçenko

Ekim 2014’teki seçimlerde başkan seçilen Zaharçenko, Şubat 2015’te Lugansk Halk Cumhuriyeti (LNR) Başkanı İ. Plotnitskiy ile birlikte ‘Normandiya Dörtlüsü’ tarafından üzerinde anlaşılan Minsk Anlaşması’na imza attı.15 Şubat 2015’den itibaren Ukrayna ile karşılıklı ateşkesi öngören anlaşma Kiev tarafından sabote edildi ve hiçbir zaman uygulanmadı. AB ve ABD tarafından yaptırım uygulanacak kişiler listesine, Ukrayna tarafından ‘aranan teröristler’ listesine konulan  Zaharçenko, Mayıs 2017’de üst üste iki bombalı saldırıdan kurtuldu.

Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti güçleriyle Kiev güçleri arasındaki çatışmalarda Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre, yaklaşık 10 bin kişi öldü, 25 bin kişi yaralandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Aleksandr Zaharçenko’nun öldürülmesi dolayısıyla başsağlığı telgrafı yolladı.

Putin ”Aleksandr Zaharçenko’nun sisnsice öldürülmesi, terör, şiddet, korku yayma yolunu seçenlerin, bu ihtilafın barışçıl, siyasi yollardan çözülmesini istemediklerinin, güneybatı halkıyla gerçek bir diyaloğa girmek istemediklerinin, durumu istikrarsızlaştırmak üzerine, Donbass halkına diz çöktürmek üzerine oyun oynadıklarının fazladan bir kanıtı” dedi.

 

Paylaş