Papa Francis: İğrenç çocuk tacizi suçu utancımız

45
METIN BOYUTUAaAa
reklam alani

Papa Francis, 39 yıl aradan sonra İrlanda’ya giden ilk Katolik ruhani lider olarak iki günlük gezisine başladı. Çocuklara kiliselerde din adamları tarafından yapılan cinsel taciz ve tecavüz saldırılarıyla ilgili konuşan Papa, “İğrenç çocuk tacizi suçlarıyla yeterince mücadele edememek Katolik toplumunun acı ve utanç kaynağıdır.”dedi.

Papa Francis İrlanda’da kimsesiz ve evsiz annelerle çocuklarının barındığı bir kilise yerleşkesinin bahçesinde bulunan yüzlerce çocuk mezarıyla ilgili de konuştu. Francis, “İrlanda’da Kilise üyelerinin eğitimlerinden ve korunmalarından sorumlu oldukları gençleri taciz etmeleriyle yaşanan mezar skandalını görmezden gelemem” dedi.

İrlanda Başbakanı: Sözü bırakıp icraata geçelim

Francis’in konuşmasından önce İrlanda Başbakanı Leo Varadkar’dan Papa’yı uyaran açıklamalar geldi. Varadkar, çocuk tacizleri ve tecavüzleri sebebiyle toplumda oluşan yaraların hala açık olduğunu belirterek “sözleri icraatlar takip etmeli” dedi. İrlanda’nın Başbakanı,”Kutsal Peder sizden makamınızı ve etkinizi kullanarak bunun İrlanda’da ve dünya çapında yaşandığını kesinleştirmenizi istiyorum. Şimdi sözlerden icraatlara geçmek zorunda olduğumuzu temiz etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Papa John Paul II’nin kırk yıl önce, 1979 yılının Ekim ayında ziyaret ettiği dönemde Avrupa’da Katolik Hristiyanlığının en önemli ülkelerinden birisi İrlanda idi. John Paul II’nin Dublin şehrinde gerçekleştirdiği ayine bir milyondan fazla insan katılmıştı.

Ancak özellikle 90’lı yıllarından itibaren ortaya çıkmaya başlayan skandallar sonrası toplumun önemli bir kesimi dine mesafeli yaklaşmaya başladı. Papa Francis’in ziyaret ettiği İrlanda’da bugün kürtaj ve eş cinsel evliliği gibi Katolik Kilisesinin karşı olduğu uygulamalar serbest.

Paylaş