Erdoğan sanayicileri uyardı: Döviz alma yoluna gitmeyin, B ve C planını uygulamak zorunda kalırım

36
reklam alani

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’da Valilik yemeğinde konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

— Saldırdılar ne oldu? Hiç. Batmış Yunanistan’a derece veriyorlar. Bitmiş zaten versen ne yazar. Türkiye’nin notunu düşürecekmiş, indirsen ne yazar?

— Bu millet mandacılığı 100 yıl önce elinin tersiyle itmiş bir millettir.

— Milletimiz müsterih olsun. Sanayicilerimize sesleniyorum. Bankalara saldırarak oralardan döviz alma yoluna gitmeyin. Battık gittik işi sağlama alalım yoluna tevessül etmeyin. Ederseniz yanlış yaparsınız. Bu milleti ayakta tutmak sadece bizim görevimiz değil, sanayicinin tüccarın da görevidir. B planını C planını uygulamak zorunda kalırım bunu da böyle bilesiniz.

Hükümetten açıklama: Mevduatlara el konulmayacak, hesaplardaki dövizler TL’ye çevrilmeyecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dolar/TL kurunda yaşanan sert dalgalanmalarla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Albayrak, “Döviz hesaplarına el konulması ya da TL’ye çevrilmesi söz konusu mu?” sorusunu “Bakın çok net söylüyorum. Mevduatlara el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek” diye yanıtladı.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’ın sorularınıyanıtlayan Albayrak, piyasaları rahatlatacak aksiyon planlarının hazır olduğunu söyledi.Para politikasındaki bağımsızlığın güçlenmesi için en önemli gördükleri konuların başında, para politikalarının güçlü mali politikalarla desteklenmesinin geldiğini belirten Albayrak, “Merkez Bankası son kararında ve sonrasındaki iletişiminde maliye politikalarının önemine atıfta bulundu. Şimdi maliye politikaları ile ilgili güçlü bir sürece gireceğiz” ifadesini kullandı.

Albayrak, bütçe disipliniyle ilgili olarak  “İlk bir ayda alınan kararlar, bütçe disiplini, borçlanma ihtiyacının azaltılması, kredi kart ve kredi taksitleri ile ilgili değişiklikler, cari açığa yönelik ithalat kalemleri üzerindeki düzenlemeler bu çerçevede desteklerdir” ifadesini kullandı.

‘MALİ KURAL UYGULAYACAĞIZ’

Orta Vadeli Plan (OVP) hazırlıklarına işaret eden Albayrak, şöyle devam etti:

“OVP kapsamında 2019 yılında büyümenin yüzde 3-4 aralığında olmasını öngörüyoruz. Cari açığın yüzde 4 civarında dengelenmesini hedeflerken, bütçe açığını da yüzde 1.5 seviyesinde sınırlandıracağız. Bunların hepsi para politikalarının etkin ve bağımsız bir şekilde uygulanması için Merkez Bankasına önemli destek verecek. Bizim Yeni Ekonomi Yaklaşımımızın en önemli ayağını bu disiplin oluşturuyor. Hedeflerimizi belirledik. Bütçe dışı giderler için taviz vermeyeceğimizi tüm ilgili kurum ve bakanlarımızla konuştuk. Bu hassasiyet için gerekirse hedeflenen göstergeler için Mali Kural uygulayacağız.”Albayrak, Munyar’ın “Döviz hesaplarına el konulması ya da TL’ye çevrilmesi söz konusu mu?” sorusunu “Mevduatların TL’ye döndürülmesi yada el konulması gibi çok ileri iddialar” diye yanıtladı. “Bakın çok net söylüyorum” diyen Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevduatlara el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek. Ama bu dedikoduları ve yalanları ortaya atanlarla hukuki mücadele sonuna kadar yürütülecek. Yasal işlem başlatılacak.”

Türk Lirası’nda geçen hafta hızlanan değer kaybı, gece açılan uluslararası piyasalarda devam etti.

Geçen haftayı 6.43 liradan kapatan dolar kuru dün gece Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte 7.23 liraya kadar yükseldi.Cumaya göre yüzde 12.5’lik yükseliş anlamına gelen bu seviyelerde seyreden dolar, Cumhurbaşkanlığı’nın mevduat hesaplarına el konacağına ilişkin söylentiyi yalanlaması ve BDDK’nın döviz swap işlemlerine sınırlama getireceğini açıklamasının ardından 6.78’e kadar geriledi.

Kur, Merkez Bankası’nın piyasalara 10 milyar TL ve 6 milyar dolar kaynak sağlandığının açıklaması sonrası 6.58’e düştü.

Sabah saatlerinde dolar geçen haftaya göre yüzde 6’nın üzerinde artışla 6.70 liranın üzerinde yatay seyire girdi. Euro ise 7.80 civarı işlem görüyor.

Paylaş