Merkez Bankası, Türk Lirası kazananların dövizle borçlanmasını yasakladı

79
KKTC Merkez Bankası, konut, taşıt ve tüketici kredilerine yeni düzenleme getirdi. Merkez Bankası yayımladığı tebliğ ile Türk Lirası kazananların dövizle borçlanmasını yasakladı
reklam alani

 

Merkez Bankası’nın Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğine göre memurlar ve TL ödenen özel sektör çalışanları bundan sonra bankalardan döviz üzerinden borçlanamayacak. Yalnızca geliri döviz cinsinden olanlar, dövizle borçlanabilecek

Merkez Bankası’nın kararı ile bir dönem bazı bankaların özellikle konut ve araba kredileri için uyguladığı yüzde yüz kredi dönemi de kapandı. Karara göre taşıt kredilerinde araç değerinin en çok yüzde 75’i, konut değerinin ise yüzde 80’i kredi olarak kullandırılabilecek

Konut ve gayrimenkul dışındaki kredilerin vadeleri de yeniden düzenlendi. Merkez Bankası, konut ve gayrimenkul dışında kalan tüm tüketici kredilerinin vadesine üst limit koydu. Buna göre bankaların vereceği tüketici kredilerinin vadesi 72 ayı aşmayacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası, 62/2017 sayılı Bankacılık Yasası’nın 38’inci, 39’uncu, 40’ıncı, 41’inci ve 44’üncü maddelerinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak konut, taşıt ve tüketici risklerine ilişkin sınırlamalar getirdi.

Resmi Gazete’de 9 Mayıs 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, memurlar ve Türk Lirası ödenen özel sektör çalışanları bundan sonra bankalardan döviz üzerinden borçlanamayacak.

 

 

Gayrimenkul değerini şirket belirleyecek

Teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesi KKTC Merkez Bankası tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılacak.

Konut edinimleri ile konut teminatlı risklerde, risk tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 80’i aşmayacak.

 

Tüketici kredisinde en uzun vade 72 ay

Konut alımı, konut tadilatı ve diğer gayrimenkul alımı amaçlı üstlenilecek riskler ve bu risklerin yeniden finansmanı amacıyla üstlenilen riskler hariç olmak üzere, tüketici risklerinin vadesi 72 ayı aşmayacak.

Maaş karşılığı üstlenilen riskler de bu fıkra çerçevesinde değerlendirilecek. Tebliğin yayım tarihinden önce (9 Mayıs 2018) üstlenilen risklerin yeniden yapılandırılması halinde, tahsis edilen vadenin uzatılmaması şartıyla, bu madde hükümleri uygulanmayacak.

Paylaş