Çerçevenin parametrelerini 4 Temmuz 2017 tarihinde Eide telefonda açıklamış..

44
reklam alani

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou,  Anastasiades’in baştan beri ve devamlı bir şekilde Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin yeniden başlamasını arzu ettiğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI AKINCI: “BU ÇERÇEVE, 30 HAZİRAN 2017 TARİHİNDE BM TARAFINDAN CRANS MONTANA’DA TARAFLARA SUNULAN METİNDİR”

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Guterres Çerçevesi’ne yönelik yaptığı çağrıya Rum tarafından olumlu yanıt gelmediğini belirterek, Rum tarafının iki gündür 4 Temmuz tarihli, olmayan bir belgeden söz etmeyi tercih ettiğini kaydetti.

Yazılı bir açıklama yapan Akıncı, “Ne yazık ki bu tutum, Guterres Çerçevesi’ni sulandırmaya, çarpıtmaya devam edeceklerini göstermektedir ve bu, maalesef çözüme yardımcı bir yaklaşım değildir” ifadelerini kullandı.

“ÇERÇEVE, 30 HAZİRAN 2017’DE BM TARAFINDAN CRANS MONTANA’DA TARAFLARA SUNULAN METİNDİR”

Akıncı, 30 Nisan tarihinde yaptığı çağrı üzerine yoğun bir tartışma yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

“30 Nisan konuşmamda Rum tarafını Guterres Çerçevesi’ni sulandırmadan ve kendi yorumlarıyla çarpıtmadan olduğu gibi kabul etmeye davet etmiştim. 30 Haziran’da sunulan bu belgeyi dün yaptığım konuşmada da olduğu şekliyle izah etmiştim. Bu çerçeve, 30 Haziran 2017 tarihinde BM tarafından Crans-Montana’da taraflara sunulan metindir. BM’nin taraflara verdiği ve başka versiyonu olmayan bu metni, 23 Eylül 2017 tarihindeki New York görüşmemizde BM Genel Sekreteri Sayın Antoio Guterres de ‘evet budur’ diyerek teyit etmiştir.”

“ÇÖZÜME YARDIMCI BİR YAKLAŞIM DEĞİL”

Bu çerçeve ile ilgili olarak kamuoyunu aydınlatmak üzere gerekli açıklamaları da dün yaptığını anımsatan Akıncı, “Rum tarafı bu konudaki samimi çağrıma olumlu yanıt vereceğine, iki gündür 4 Temmuz tarihli, olmayan bir belgeden söz etmeyi tercih etmektedir. Ne yazık ki bu tutum, Guterres Çerçevesi’ni sulandırmaya, çarpıtmaya devam edeceklerini göstermektedir ve bu, maalesef çözüme yardımcı bir yaklaşım değildir” ifadelerini kullandı.

AKINCI’YA CEVAP VERDİ

Larnaka’da açıklamada bulunan Sözcü, BM Genel Sekreteri’nin çerçevesinin bilinen bir çerçeve olduğunu ve çerçevenin parametrelerinin 4 Temmuz 2017 tarihinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından telefonda açıklandığını söyledi.

Sözcü, “Guterres çerçevesi budur; iyi bilinen ve o zamandan beri yayınlanan bir çerçevedir” şeklinde konuşarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son yaptığı açıklamada 30 Haziran tarihine atıfta bulunmasıyla ilgili olarak ,“o gün müzakereler durmuştu ve bundan dolayı BM Genel Sekreteri çerçeveyi hazırladı” dedi.

“Anastasiades baştan beri ve hala daha da arzu etmeye devam ettiği; Kıbrıs müzakerelerin yeniden başlamasıdır” şeklinde konuşan Sözcü, müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden başlaması gerektiğini ve Guterres çerçevesi sunulduğu gibi kabul edilmesi gerektiğine işaret etti.

“Amaç, müzakere adına müzakere etmek değildir” diyen Prodromou, Kıbrıs Rum tarafının hiç bitmeyen müzakereler istemediğini belirterek  “amacımız Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması, adanın yabancı ülkelerin kontrolü ve yabancı ülkelerin garantileri olmadan federal bir şekilde birleşmesidir” dedi.

Türk tarafının gerçekten Guterres çerçevesini kabul etmesi durumunda bunun Kıbrıs Konferansının çıkmaza girmesine neden olan Türk tarafının Crans-Montana’da takip ettiği uzlaşmaz tutumunu terk ettiği anlamına geldiğini vurgulayan Sözcü, “bu gerçekten önemli bir gelişmedir” dedi.

 

Paylaş