Seçimler için 24 haziran en makul tarih..

25
reklam alani

Başbakan Erhürman bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile haftalık gerçekleştirdiği olağan toplantı sonrası açıklama yaptı.

Erhürman, Türkiye’de erken seçim tarihi kararının KKTC’deki yerel seçimleri de etkileyeceğini belirtti.

Erhürman’ın açıklamalarının satır başları şöyle:

“Türkiye’de yaşanan erken seçimle ilgili gelişmeler bizim seçim tarihini etkileme noktasında gelişmeler yarattı.

Bu gelişmeleri Cumhurbaşkanı ile görüştük.

Bugün itibariyle YSK Başkanı Narin Şefik ile de bir görüşme yapacağım ve bir karar verip gerekirse Meclis’te yasa değişikliğine de gidilerek bir sonuç alacağız. Sınav tarihlerinde bir oynama olur mu olmaz mı bugün belirlenecek. Türkiye’deki belirsizliğe ilişkin tabloyu net olarak görebilirsek bugün bir karar üretmemiz olasıdır. Benim görüşüm eğer YSK da buna onay verirse, ilk konuşulan tarih yani 24 haziran en makul tarih olacaktır.

 “MÜŞAVİR YASASI ANAYASAYA AYKIRI DEĞİL”

Bir diğer konu, müavirlikle ilgili yasa… Yasanın Salı günü mecliste görüşülüp yasallaşması bekleniyor.

Ancak kamuoyunda yanlış bir algı oluşturulmakta. Cumhurbaşkanını bu konuyla ilgili de bilgilendirdim. Anayasaya aykırılık noktasında sadece bir maddeyle ilgili bir görüş belirtti savcı. Bu da bir geçici madde önerisiyle ilgiliydi. Onun dışında yasanın geneline dair bir aykırılık yok”

 

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik, üniversite sınav tarihinin 30 Haziran ile 1 Temmuz’a alınması ve bu tarihin KKTC’deki yerel seçim tarihiyle çakışması üzerine konunun yeniden değerlendirileceğini söyledi.

Şefik, konunun ilk gündeme geldiği dönemde Yüksek Seçim Kurulu olarak sınav ile yerel seçimin aynı gün yapılmasını tavsiye etmediklerini anımsatarak, gelinen noktada ilk etapta seçimin aynı gün yapılması halinde etkilerinin ne olacağının yeniden incelenmesi gerektiğini söyledi.

Şefik, sınavların kaç okulda yapılacağının incelenmesi gerektiğini, tüm değerlendirmelerin olumsuz çıkması halinde tarih konusunda yeni bir değerlendirme yapılabileceğini belirtti.

Seçim tarihinin Temmuz ayı içinde başka bir tarihe alınmasının Anayasa’ya aykırılık tartışmalarını gündeme getirebileceğini de dile getiren Şefik, öne alınması durumunda ise seçim takviminin çalışması için yeterli süre kalmadığını kaydetti.

Şefik, YSK’nın kendi içinde ve hükümetle konuyu görüşeceğini belirtti.

KKTC’de 24 Haziran’da yapılması gereken yerel seçimler, üniversite giriş sınavlarıyla çakışması nedeniyle geçtiğimiz hafta yasa değişikliğiyle 1 Temmuz’a alınmış ve seçim yasakları da 60 günden 40 güne indirilmişti.

Ancak bugün Türkiye’de erken seçim tarihinin 24 Haziran olarak açıklanması ve bunun ardından üniversite sınavlarının bir hafta ertelemeyle 1 Temmuz’a alınmasıyla, KKTC’deki yerel seçim tarihiyle yeniden çakışma sözkonusu oldu.

Paylaş