Türkiye, Güney Kıbrıs’a karşı Notam’la yanıt verdi..

110
reklam alani

Güney Kıbrıs’ın, Rusya’nın tatbikat yapacağı gerekçesiyle ilan ettiği Navtex ve Notam’lara Türkiye tarafından dün yayımlanan Navtex ve Notam’la yanıt verildi.

Fileleftheros gazetesi; “Türkiye Rus Tatbikatlarını ‘İptal Ediyor’ – Bölgenin Yasadışı Timbu (Ercan) Kontrol Merkezi Tarafından Kontrol Edildiği İddiasıyla Notam Yayımladı” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye’nin dün yayımladığı Notam’la, Güney Kıbrıs’ın daha önce, Rusya’nın talebiyle yayımladığı Notam ve Navtex’leri geçersiz kılma girişiminde bulunduğunu iddia etti.

Gazete, Rus Hava Kuvvetleri’nin talebiyle Güney Kıbrıs tarafından “Ammohostos” (Gazimağusa) körfezinin doğusunda ilan edilen Notam’ın Türkiye tarafından dün yayımlanan yeni bir Notam’la geçersiz kılınmaya çalışıldığını iddia etti.

Habere göre, Türkiye’nin Notam’ında, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Rus tatbikatlarına ilişkin ilan ettiği Notam ve uçuş planlarına ilişkin olarak, söz konusu bölgenin Ercan hava ve denizcilik danışmanlık bölgesi içerisinde olması sebebiyle tek yetkilinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğu duyurulur” denildi.

Türkiye’nin Notam’ında ayrıca, Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği Notamların geçersiz olduğu da vurgulandı.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın Notam’ıyla bağlanan hava sahasına karşılık gelen deniz bölgesinin de, ilan edilmiş Navtex’le bağlanmış olduğunu öne sürdü.

GÜNEY KIBRIS’TAN ANTİ-NAVTEX…
Gazete haberinin devamında ise, Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin “Apostolos Andreas burnundan Türkiye’nin Suriye sınırına kadarki deniz bölgesini kapsayan” Navtex’ine karşı yeni bir Navtex yayımladığını da yazdı.
Rum yönetiminin söz konusu Navtex’inde, Türkiye’nin bu eyleminin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) yapılan “yasadışı bir girişim olduğu, uluslar arası hukuku çiğnediği ve deniz seferlerini tehlikeye attığı” iddia edildi.

PRODROMU: “UÇUŞ GÜVENLİĞİNİN TEHLİKLERİNİ ÖNLEME STRATEJİMİZ VAR”
Öte yandan Rum hükümeti, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde hava sahası ve MEB’inde yol açtığı iddia edilen tehlikeleri önlemek adına bütünlüklü bir stratejisi olduğu iddiasında bulundu.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun dün yaptığı açıklamada “Türkiye’nin Lefkoşa FIR hattında sürekli yaptığı yasadışı eylemleri sebebiyle uçuş güvenliğinde oluşan tehlikeleri ortadan kaldırmak için bütünlüklü bir stratejilerinin bulunduğunu” söylediğini yazdılar.

Habere göre, “Akdeniz Uçuş Güvenliği Kurumu” ve “AB Eğitim Örgütleri Federasyonu” tarafından dün düzenlenen bir seminere katılan Prodromu, “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hava sahanlığında yaptıkları tüm AB’yi ilgilendirir. Bu yüzden AB’nin politikalarına ve yasallığına uygun çözümler bulma çabalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Ercan (Timbu) Havaalanı’nın varlığının ne gibi tehlikeler doğurduğu şeklindeki soruya karşılık ise Prodromu, Güney Kıbrıs’ın hava sahasında sözde yasadışı bir yapının bulunmasının kuşkular ve sorunlar yarattığı iddiasında bulundu.

Prodromu, sivili uçuşların güvenliğinin yüzde yüz sağlanması gerektiğini ve Ercan Havaalanı’nın varlığının, göğüs gerilmesi gereken yasadışı bir durum olduğunu öne sürdü.
Gazete, bölgedeki savaş ihtimali ve bunun uçuşların güvenliğine etkisinin sorulması üzerine ise Prodromu’nun, endişelerin mevcut olmasına karşın uçuşların güvenli bir şekilde devamı konusunda gerekli önlemlerin alındığını sözlerine ekledi.

Paylaş