Anastasiades, müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlamasını istiyor..

48
reklam alani

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou çarşamba günü,  Anastasiades’in 16 Nisan’da gerçekleştirilecek yemekte, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlamasını istediğini dile getireceğini açıklayarak, “müzakerelerin yeniden başlaması için Kıbrıs Türk tarafının da gerekli siyasi iradeyi göstermesi” dileğinde bulundu.

Türk tarafının doğal gaz konusuna katılımıyla ilgili ısrarı ışığında Kıbrıslı Türk liderle yemekte tartışacağı konularla ilgili bir soruya Prodromou “Pazartesi bu tartışma Anastasiades ile Cumhurbaşkanı Akıncı arasında olacak” yanıtı verdi.

Türkiye’nin eylemleriyle ilgili olarak “müzakere sürecinin sadece yasa dışı eylemler ve tahrikler olmaması durumunda gerçekleştirilebileceği uzun zamandan beri bilinen bir şeydir. İki lider arasında yüz yüze istişareler görmeyi bekliyoruz ve müzakerelerin normal olarak başlaması için Türk tarafından da siyasi irade olmasını bekliyoruz”.

Hükümet Sözcüsü, bir ilerleme kaydedilmesine rağmen iki liderin muhtemelen barikatlarla ilgili konuları da tartışma fırsatına sahip olacaklarını belirterek “bu, iki liderin kararına bağlı bir konudur” dedi.

Derinya barikatının açılmasının mümkün olup olmadığı sorusuna Sözcü “bunun yapılmasına karar verilmişti ve bu aşamada bulunuyoruz. İyi bir yoldayız” yanıtı verdi.

Prodromou’ ya göre, Teknik Komiteler faaliyetlerine normal olarak devam edebilirler ve bunların pek çoğunda değerli bir ilerleme kaydettiler.

Sözcü “Teknik Komiteler kendi düzeylerine Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin bir parçasıdır, kurumsal komitelerdir ve devletin yapılarıyla bağlantı değiller. Kuruluşları 8 Temmuz anlaşmaları çerçevesinde gerçekleşti. Müzakerelerin siyasi düzeyde devam etmesi dileğiyle onlar da çalışmalarına normal olarak devam edecekler” dedi.

Perşembe günü saat 18.00’de gerçekleştirilecek Liderler Zirvesiyle ilgili olarak Prodromou,  Anastasiades’in siyasi güç liderleriyle görüş teatisinde bulunmak istediğini dile getirerek “Kritik bir aşamada bulunuyoruz. Bizim çabalarımız pazartesi akşamı gerçekleştirilecek yemekte tarafımızın müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlaması isteği dile getirildikten sonra diyaloğun yeniden başlaması yönündedir” dedi.

Paylaş