Mülteciler hapse gönderildi.

54

Yeni Erenköy açıklarında tespit edilerek tutuklanan 24 Suriyeli mülteciden 22’si yargılanarak 7’şer gün hapse mahkum edildi.

reklam alani

22 mültecinin cezaevine sokulması KKTC’de insan hakları tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi

 ÖLÜME TERKEDİLDİLER: Güney Kıbrıs’ta kendilerine tanınan sığınma hakkını kullanabilmek için Kıbrıs’a yola çıkan 2’si 18 yaşından küçük 24 Suriyeli mülteci, kişi başına 3 bin 300 dolar ödedikleri umut tacirleri tarafından Yenierenköy açıklarında kaderlerine terk edildi

İNSANLIK DIŞI: Birçok ülkede mültecilere sığınma hakkı tanınıp, insanca yaşama koşulu oluşturulurken KKTC’de suçlu muamelesi yapılıyor. Yenierenköy açıklarında geçtiğimiz gün tespit edilen 24 Suriyeli mülteciden 22’si hapse gönderildi, 16 ve 17 yaşında iki mülteci hakkında yargı kararını yarın verecek

DÜNYADA ÖRNEĞİ VAR: Güney Kıbrıs’ta bir sığınmacı, ülkesindeki zulümden kaçarak yasal ya da gayri yasal yollardan ülke sınırına ulaştığı zaman, sığınmasına izin veriliyor. Mülteci statüsü belirleyebilmek için, devlet kişiye 6 ay içerisinde görüşme tarihi sağlıyor. Bu süreçte, kişinin güvenlik, barınma ve sağlık ihtiyaçları karşılanıyor

Havadis’ten Duygu ALAN’ın haberine göre;  Uluslararası Göç Örgütü’nün istatistiklerine göre sadece Ocak-Ağustos 2017 tarihleri arasında 2 bin 397 göçmenin canını alan Akdeniz’de önceki gün de 24 Suriyeli mülteci mahsur kaldı.

Denizin ortasında, küçük ve ahşap bir tekne içerisinde ölüme terk edilen mülteciler, Yenierenköy açıklarında, Sahil Güvenlik ekiplerince 23 Ekim 2017 tarihinde, tespit edilerek polise teslim edildi.

24 Suriyeli mülteciden 22’si önceki gün İskele Kaza Mahkemesi’nde “Yetkili makamdan izinsiz olarak onaylanmış liman olmayan bir yerden KKTC’ne giriş yapmaya teşebbüs” suçundan yargılanarak 7’şer gün hapse mahkum edildi.

Mahkeme, 16 ve 17 yaşındaki iki Suriyeli mültecinin yargılanmaları ise Güney Kıbrıs’a sığınabilmelerini sağlayacak başvuru taleplerinin değerlendirilebilmesi için 3 gün ertelendi.

Ahşap teknede deniz ortasında terk edildiler

İkisi 18 yaşından küçük 24 Suriyeli mültecinin Suriye’nin İdlib kentinden kaçtıkları ve Güney Kıbrıs’ta kendilerine tanınan sığınma hakkını kullanmak için anlaştıkları umut tacirine kişi başına 3 bin 300 dolar ödedikleri öğrenildi.

Güney Kıbrıs’a gideceklerini sanan 24 Suriyeli mülteci, 22 Ekim 2017 tarihinde Mersin’de 8 buçuk metrelik ahşap bir tekneye bindirildi. Teknenin kaptanı 23 Ekim sabahı başka bir tekneye bindi.

Türk olduğu öğrenilen teknenin kaptanı, 24 Suriyeli mülteciyi Yenierenköy açıklarında ahşap teknede adeta ölüme terk etti.

Sahil Güvenlik gördü

Mültecileri taşıyan “Osman 88” isimli 8 buçuk metre uzunluğundaki ahşap tekne, Yenierenköy açıklarında, 23 Ekim 2017 tarihinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait radara yakalandı. 24 Suriyeli mülteci, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından Yenierenköy’de kuzey kısmındaki 4 buçuk deniz mili içerisinde tespit edilerek polise teslim edildi. Tutuklanan 24 Suriyeli mülteci 24 Ekim 2017 tarihinde İskele Kaza Mahkemesi’nde yargıç huzuruna çıkarıldı.

7’si cezaevinde 2’si poliste hücrede

Mahkemede, 24 mülteciyi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve SOS Çocukköyü Derneği tarafından yürütülen Kıbrıs’ta Sığınmayı Güçlendirme Projesi avukatı Fezile Osum savundu.

Avukat Osum, 24 mülteci arasında bulunan 16 ve 17 yaşlarındaki iki mülteci için sığınma başvurularının değerlendirilebilmesi için ek 3 günlük tutukluluk süresi talep etti. Yargıç Umut İnan tarafından bu talep olumlu karşılandı.

Mahkeme, yaşları 18’den küçük olan sanıkların davasını 27 Ekim’e erteleyerek İskele Polis Müdürlüğü hücrelerinde tutulmasına emir verdi.

Mahkeme, 22 mülteciyi ise aleyhlerine getirilen davadan suçlu bularak 7’şer gün hapse mahkum etti.

Mültecilere muamele utandırdı

Birçok ülkede mültecilere sığınma hakkı tanınıp, insanca yaşama koşulu oluşturulurken KKTC’de suçlu muamelesi yapılıyor.

Yenierenköy açıklarında tespit edilerek tutuklanan 24 Suriyeli mülteciden 22’sinin cezaevine sokulması KKTC’de insan hakları tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi.

Paylaş