Büyükada davasındaki tahliyelerin sebebi Schröder-Erdoğan gizli pazarlığı

79
reklam alani

Alman Der Spiegel dergisi, aralarında Alman vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu Büyükada davasındaki tahliyelerin, Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki gizli pazarlığın sonucu olduğunu ileri sürdü.

Almanya ile Türkiye arasında büyük gerilime neden olan, aralarında tutuklu Alman vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu Büyükada davasında yaşanan tahliyelerle ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı.

Büyükada'da gözaltına alan insan hakları aktivistleri serbest - Özlem Dalkıran

Der Spiegel’in haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in isteği ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bilgisi dahilinde, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gizli pazarlık için Türkiye’ye geldi.İddiaya göre Sigmar Gabriel’in isteği, Deniz Yücel, Meşale Tolu ve Peter Steudtner’in serbest bırakılmasını sağlamaktı ve bu yüzden ‘gizli’ bir yol deneyerek Schröder’den yardım istedi.

Habere göre, Erdoğan ve Schröder İstanbul’da görüştü ve anlaştı. İki siyasetçi, Alman ve Türk dışişleri bakanlarının çözüm hakkında birlikte çalışmaya devam etmelerine karar verdi.

‘TAHLİYELER, ALMAN HÜKÜMETİ TARAFINDAN, TÜRK YARGISINA ERDOĞAN’IN AÇIK BİR TALİMATI OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ’

Dünkü tahliyeler, Alman hükümeti tarafından, Türk yargısına Erdoğan’ın açık bir talimatı olarak değerlendirildi. Merkel’in de pazarlığın en başından beri süreci takip ettiği belirtilirken, Schröder’in özel bir kişi olarak değil, Alman hükümeti tarafından tam yetkili kılınmış bir temsilci olarak Erdoğan’la görüştüğü vurgulanıyor.

Schröder tercihinin sebebi olaraksa, Erdoğan’ın Alman siyasetçiler arasında ‘yalnızca Schröder’in güvenilir olduğunu’ söylemesinin yattığı iddia ediliyor.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI GABRIEL DOĞRULADI

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Steudtner’in serbest bırakılması için Almanya eski başbakanı Gerhard Schroeder’in arabuluculuk ettiğini doğruladı.

Öte yandan Gabriel, mahkemenin tahliye kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım” demişti.

Paylaş