40 okulda bulunan 42 depodaki sularda koli basili bulundu

63
reklam alani

Sağlık Bakanlığı’nın tüm okullarda yaptırdığı analizlerde; Lefkoşa, Girne ve İskele bölgesindeki 40 okulda bulunan 42 depodaki sularda koli basili bulundu… Diğer ilçelerdeki okulların analiz sonuçları ise bugün ya da yarın belli olacak

Kıbrıs Gazetesi’nden Mehmet KARA’nın haberine göre;  Sağlık Bakanlığı’nın okulların açılmasıyla birlikte ülkedeki tüm okullarda yaptırdığı analizlerde Lefkoşa, Girne ve İskele bölgesinde bulunan 40 okuldaki 42 depoda, koli basili bakterisi tespit edildi.

Analiz sonuçlarının belli olmasının ardından kirli çıkan depolardaki suların kullanımı yasaklandı. Diğer ilçelerdeki okulların analiz sonuçları ise bugün ya da yarın belli olacağı bildirildi.

Dana: Üç ilçede, toplam 40 okulda rastlandı

KIBRIS’a konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Lefkoşa, Girne ve İskele olmak üzere yaklaşık 40 okuldaki 42 su deposunda koli basiline rastlanıldığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı, okulların açılmasıyla birlikte ülkedeki tüm okulların su depolarından numune aldığını ve bunların analizlerini yaptırdığını ifade eden Dana, “Bu bölgelerin analiz sonuçları elimize ulaştı ve 40 okuldaki 42 deponun kirli olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili Eğitim Bakanlığı ile toplantı düzenlendi. Depolardaki suyun kullanımı yasaklandı” ifadelerine yer verdi.

“Depolardan kaynaklanıyor”

Bugün belediyelerle işbirliği içinde bu depoların ilaçlanacağını kaydeden Müsteşar Dana, analiz sonuçları temiz çıkana kadar da öğrencilerin bu depolardaki suların kullanıma izin vermeyeceklerini söyledi.

Dana, diğer ilçelerdeki okulların analiz sonuçlarının ise bugün ya da yarın belli olacağını belirtti.

Yaşananın büyük ihtimalle depolardan kaynaklanan bir olay olduğunu dile getiren Dana, tespitlerine göre koli basili bakterisinin şebekelerden kaynaklanmadığını söyledi.

Müsteşar Dana, söz konusu depoların değişmesi konusunda Eğitim Bakanlığı’nın çalışma başlattığını dile getirdi.

Koli basili nedir?

Koli basilinin yüzlerce çeşidinden birkaç tanesi gıdalar ve sular ile bulaşan salgınlara neden olur. Karın ağrısı, bulantı kusma ve kanlı ishalle seyreden ciddi enfeksiyonlara yol açar. Bu tür enfeksiyonlara neden olan koli basilleri değişik isimler alırlar.

Koli basili enfeksiyonları herkeste ve her yaşta görülebilir. En çok, çocuklarda ve yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda (diyabet, kanser tedavisi görenler, mide ilaçları kullananlar vb) etkili bir şekilde ortaya çıkar.

Paylaş