Suudi Arabistan Rusya’dan S-400 alıyor.

90
reklam alani

Suudi Arabistan’ın, Rusya’dan ileri teknolojiye sahip askeri sistemleri satın almak ve ülkede üretmek için işbirliği anlaşması imzaladığı bildirildi.

Suudi Arabistan Askeri Sanayi şirketinden yapılan ve resmi haber ajansı SPA’da yayımlanan haberde, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığının Rusya’nın savunma sanayi alanında önde gelen firması Rosoboronexport ile ileri düzey savunma sanayi ürünlerinin ve silah sistemlerinin satın alınması, ortak üretim yapılması ve eğitimin verilmesi konusunda işbirliği anlaşmaları imzaladığı belirtildi.

Haberde, işbirliği anlaşması gereği TOS-1A Füze fırlatıcıları, Kornet-EM Roket fırlatıcıları, AK-103 saldırı tüfeği, S-400 Hava Savunma Sistemlerinin satın alınacağı ifade edildi.

Rosoboronexport ile yapılan anlaşmayla Rusya tarafının teknoloji transferi ve sanayilerinin yerlileştirilerek sürdürülebilir olması konusunda çalışmalar yürütüleceği, bu çalışmaların Suudi Arabistan’ın savunma sanayi ürünleri üretimi ve gelişimi konusunda önemli bir atılımın temelini oluşturacağı kaydedildi.

‘Suudi Arabistan S-400 sistemlerine niçin ihtiyaç duyuyor?’

Natsionalnaya Oborona (Ulusal Savunma) dergisinin baş editörü İgor Korotçenko, Suudi Arabistan yönetiminin S-400 füze savunma sistemlerine niçin ilgi gösterdiği ve Rusya’nın hangi şartlarda anlaşmaya razı gelmesi gerektiği konularına açıklık getirdi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Moskova'da

Rus Zvezda televizyonuna konuşan Korotçenko, “Suudi Arabistan, niyetlerinden yüzde 100 emin olabilmemiz için bu kontrat kapsamında yüzde 100 avans ödemesi yapmalı. Geçmişte Suudi Arabistan’ın girişimiyle kendileriyle askeri-teknik alanda anlaşma yapılmaya çalışıldı. Riyad, eğer Rusya İran’a S-300 sistemlerini satmazsa on milyarca dolarlık silah alım anlaşması imzalama sözü vermişti, fakat kontrat bir türlü imzalanmadı. Bu nedenle Moskova, Suudi Arabistan’dan gelen bilgi sızmalarına pragmatik yaklaşmalı” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:“Rusya Suriye’de terörle mücadelede ikna edici bir zafer kazanıyor ve Suudi Arabistan, bugün Ortadoğu’daki süreçlerin ABD’ye değil, Rusya’ya bağlı olduğunu anlıyor. Bu anlayış çerçevesinde dış politikasını çeşitlendirme bağlamında Suudi Kral, Moskova’ya geldi. Bu tamamen doğal bir şey, zira bugün Rusya, Ortadoğu’daki gidişatı belirleyen en güçlü dünya ülkelerinden biri ve bu bağlamda ziyaret, siyaset yaparak etkisini kaybetmemesi ve aynı zamanda Rusya ile ilişkileri geliştirmesi bakımından Suudi Arabistan için çok önemli.”

S-400’lerin dünyanın en iyi uzun menzilli füze savunma sistemi olduğuna dikkat çeken Korotçenko, söz konusu sistemlerin ABD’nin ürettiği Patriot sistemlerinden daha üstün olduğunu da vurguladı.

Paylaş