Güney daha pahalı

101
reklam alani

KKTC’de geliri yüksek olanlar bile sadece mutfak masrafı için hatırı sayılır bir miktar ayırmak zorunda.

Vatandaşlar için Euro’nun 4 TL’nin üstüne çıkması ile Güney Kıbrısda cazibesini kaybetti. Dar gelirliler, mutfak alışverişinde bin düşünüp bir alıyor.

KIT KANAAT: KKTC’de süpermarketlerde sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor, yağ, salça, et ve tavuk gibi gıdaların ise yanına bile yaklaşılmıyor. Euro’nun 4 TL’nin üstünde seyretmesi ile Güney kapısı da yüzüne kapanan vatandaş, kıt kanaat geçiniyor

GÜNEY DAHA PAHALI: Geçmişte kuzeyden daha ucuz olan ve bir çok vatandaşın sebze meyvesini bile sınırı geçip güneyden alma dönemi de bitiyor. Euro’nun artmasıyla artık sebze meyve de kuzeyde daha ucuz. Güneyde sadece belirli ithal ürünlerin daha ucuz olduğu görülüyor

TOPLU ALIŞVERİŞTE KKTC DAHA UCUZ: Havadis, yoğun tüketilen meyve ve sebzelerden oluşan 20 ürünlük bir sepet belirledi. Bir vatandaş 15 sebze meyve ürününden birer kilo aldığı zaman kuzeyde 75.50 TL, güneyde 113 TL ve Türkiye’de 88.80 TL ödüyor

İŞTE TABLO:

                                               KKTC                                     GÜNEY KIBRIS                  TÜRKİYE

DOMATES:                         6.90 TL (KG)                       5.20 TL                                 3 TL

SALATALIK:                        3.75 TL (KG)                       7 TL                                       2.25 TL

SOĞAN:                              1.80 TL (KG)                       2.40 TL                                 1.80 TL

PATATES:                            1.99 TL (KG)                       2,20 TL                                 1.79 TL

SARMA LAHANA:            3.50 TL (KG)                       5 TL                                       2 TL

BAMYA:                              8.90 TL (KG)                       18 TL                                     15.90 TL

ÇİÇEK LAHANA:              6.90 TL (KG)               7.80 TL                                 12 TL

İNCİR:                                  9.90 TL (KG)                       18 TL                                     9.90 TL

ŞEFTALİ:                            9.30 TL (KG)                       7 TL                                       4 TL

NAR:                                     3.50 TL (KG)                       11.50TL                                6.50 TL

KAVUN:                               3.50 TL (KG)                       4.80 TL                                 2.50 TL

NEKTARIN:                       6.90 TL (KG)                       7.80 TL                                 4 TL

KARPUZ:                           95 kuruş                              2 TL                                       1.29 TL

MUZ:                                    3.75 TL (KG)                       5 TL                                       6.45 TL

LİMON:                              3.95 TL (KG)                       9.60 TL                                 12.95 TL

Havadis’ten Duygu ALAN’nın haberine göre; Elektrik, su, telefon faturalarını ödedikten sonra maaşından elinde kalan para ile bir de kirasını ve varsa banka taksitini ödeyen asgari ücretli bir vatandaş, süpermarket alışverişinde iki kere düşünüyor.

Kış aylarında ateş pahası olan sebze ve meyvelere, bugün de güç yetmiyor.

Eskiden sebze ve meyve fiyatlarının kuzeye göre daha uygun olması nedeniyle kaçışı güneyden alışveriş yapmakta bulan vatandaşın Euro’nun 4 TL’ye ulaşmasıyla bu kapısı da kapandı.

Güney Kıbrıs’ın kuzeye göre meyve ve sebze fiyatlarında daha pahalı olmasıyla nasıl hareket edeceğini şaşıran vatandaş, sebze ve meyveyi sofraya daha az koymaya başladı.

Süpermarketlerde sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor, yağ, salça, et, tavuk gibi gıdaların fiyatları ise bütçeyi gerçek anlamda zorluyor.

Kazancın TL olduğu KKTC’de giderlerin çoğu Sterlin üzerinden. Yürürlükteki asgari ücret net bin 892 TL.

Havadis, KKTC-Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta süpermarketlerde fiyat araştırması yaptı. Ortaya çıkan tabloya göre, Türkiye’ye göre çok da pahalı görünmeyen sebze meyve fiyatları orta düzey bir vatandaşı gelirine göre yine çok geliyor.

Meyveler de en az sebzeler kadar ateş pahası, süpermarketlerde en ucuz meyve 95 kuruşluk kilo satış fiyatı ile karpuz. Karpuz Türkiye ve Güney Kıbrıs’a göre KKTC’de daha ucuz.

Süpermarketlerin et ve tavuk reyonları da etiket fiyatları ile dikkat çekiyor.

Yemeklerin olmazsa olmazı sıvı yağlar ise kiloluk şişelerde ve 5 kiloluk tenekelerde satışa sunulurken teneke yağların tüketiciye satışı 18.50 TL ile 34.50 TL arasında değişiyor. Güney Kıbrıs’ta ise yağların fiyatı kuzeye göre daha uygun.

Rekor fasulyede

Yaptığımız piyasa araştırmalarına göre, KKTC’de süpermarketlerde 1 kilo domates 6.90 TL’den, salatalık 3.75 TL’den, Çarli biber 4.50 TL’den, soğan 1.80 TL’den, patates 1.99 TL’den, sarma 3.50 TL’den, Fasulye 9.90 TL’den, bamya 8.90 TL’den, çiçek lahana 6.90 TL’den satılıyor.

Meyvelerin yanına yaklaşılmıyor

Süpermarketlerde meyve fiyatları da oldukça yüksek. Havadis’in kuzeyde yaptığı piyasa araştırmasına göre,  süpermarketlerde 1 kilo incir 9.90 TL’den, mersin inciri 17.50 TL’den, şeftali 9.30 TL’den, nar 3.50 TL’den, gönen kavun 3.50 TL’den, sultani üzüm 9.90 TL’den, nektarın 6.90 TL’den, karpuz 95 kuruştan, muz 3.75 TL’den, kavuz ananas 2.75 TL’den, limon 3.95 TL’den satılıyor.

En ucuz teneke yağ 18.50 TL

Hemen her yemekte en az 1 yemek kaşığı kadar kullanılan sıvı yağın, süpermarketlerde etiket fiyatı hatırı sayılır miktarda. Sıvı yağlar, süpermarketlerde kiloluk şişelerde ve tenekelerde satılıyor. Teneke yağların fiyatı süpermarketlerde, 18.50 TL ile 34.50 TL arasında değişiyor.

Et tavuk fiyatları cep yakıyor

Süpermarketlerde, et ve tavuk fiyatları da pahalılığı ile dikkat çekiyor. Süpermarketlerde bir tüm tavuğun kilosu 12.43 TL, bir tavuk en az 2 kilo.

KKTC’de süpermarketlerin kasap reyonlarında, 69.90 TL kilo satış fiyatı ile kuzu şişlik, en pahalı et olarak zirvede yer alıyor.

Kuzu yemeklik 37.90 TL’den, dana kıyma 55.50 TL’den, dana kıyma az yağlı 48.90 TL’den, kuzu kol 53.90 TL’den satılıyor.

 Güney daha pahalı

Havadis’in Güney Kıbrıs’ta yaptığı fiyat araştırmasında ise sebze ve meyve fiyatlarının kuzeye göre daha pahalı olduğu görülüyor. Eskiden vatandaşın daha ucuz olması nedeniyle tercih ettiği güney Kıbrıs, Euro’nun 4 TL’yi aşması ile artık cazip değil. Havadis’in karşılaştırma yaptığı ürünlerden domates ve şeftali dışındaki diğer tüm ürünler kuzeyde daha ucuza satılıyor. Bütün tavuk fiyatları ise kuzey ve güneyde hemen hemen eşit fiyatta.

 Türkiye daha ucuz

Kuzey Kıbrıs ile Türkiye kıyaslandığında ise Türkiye fiyatlarının normal olarak daha ucuz olduğu görülüyor. Türkiye’den buraya ithal edilen ürünlerin fiyatları doğal olarak daha ucuz olurken nar ve limon dışındaki tüm ürünler Türkiye’de daha ucuz.

Paylaş