Büyük Zafer’in 95. yıl dönümü

92
reklam alani

Mustafa Kemal, Dumlupınar’da, eşi Latife Hanım ile 30 Ağustos 1924 günü katıldığı ”Meçhul Asker Anıtı”nın temel atma töreninde, zaferin kazanıldığı o günleri adeta yeniden yaşadı.

”Tıpkı bugün gibi” dediği konuşmasında, anıtın temelinin atıldığı tepeye 2 yıl önce gelişini ve alevlerin yükseldiği savaş alanını anlatan Mustafa Kemal, ”29/30 Ağustos sabaha karşı”, Garp Cephesi Harekat Şubesi Müdürü Tevfik Bey’in (Bıyıklıoğlu) getirdiği, savaşta son durumu gösteren harita üzerine ”Derhal Fevzi (Çakmak) ve İsmet (İnönü) paşaları” çağırtarak, düşmanı yok edecek yeni emrini verdi.

Kendisi de cepheye hareket eden Mustafa Kemal, saatler ilerleyip sonuç alınınca, 31 Ağustos sabahı savaş meydanını dolaştı. Mustafa Kemal, gördüğü manzarayı törende aktarırken, ordunun zaferinin büyüklüğünü, buna karşılık ”hasım ordunun” uğratıldığı felaketin dehşetini ve savaş meydanından toplanan ölülerin, esir kafilelerinin oluşturduğu görünümün ”bir mahşeri” andırdığından söz etti.

Gazi Mustafa Kemal, bu anıtın Türk vatanına göz dikeceklere, Türk’ün 30 Ağustos günündeki ateşini, süngüsünü, hücumunu, kudret ve iradesindeki şiddeti hatırlatacağını da kaydetti. ”Yeni Türk Devleti’nin, genç Türk Cumhuriyeti’nin temelinin burada sağlamlaştırıldığını; ebedi hayatının burada taçlandırıldığını” vurgulayan Mustafa Kemal, konuşmasının sonunda gençlere şöyle seslendi:

”Gençler! Cesaretimizi takviye ve idame eden sizsiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık meziyetinin, vatan muhabbetinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu ila ve idame edecek sizsiniz. Arkadaşlar, bu gaza ve şehadet diyarını terk ederken, ‘Şehit Asker’i hep beraber hürmet ve tazimle selamlayalım.”

 

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı. Zafer Bayramı, Türkiye’yle birlikte KKTC’de de törenlerle kutlanıyor..

Türk halkının Atatürk önderliğinde verdiği Kurtuluş Savaşı’nın önemli aşamalarından biri olan 30 Ağustos 1922’deki zaferi anmak için kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle bugün başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde törenler yapılacak.

Kutlamalar, bugün saat 08.45’te, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’ın Ortaköy’deki Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Gazinosu’ndaki tebrik kabulüyle başladı.

LEFKOŞA

Lefkoşa’da Atatürk Anıtı önünde ve Dr. Küçük Bulvarı’nda olmak üzere iki tören düzenlendi.

Lefkoşa Atatürk Anıtı önündeki tören saat 09.30’da başladı. Törende, protokol sırasına göre çelenkler anıta sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’ın Anıt Özel Defteri’ni imzalamasıyla son buldu.

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda resmi geçit töreni saat 10.00’da başladı.

Tören, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başlayan; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından tören birliklerinin denetlenmesi ve halkın bayramının kutlanması, bir subayın konuşmasıyla devam ederek; resmi geçitle tamamlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Lefkoşa’da, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Tevfik Algan, Ana Muhalefet Partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, 28.Tümen Komutanı Tuğgeneral Faruk Yıldırım, 39. Tümen Komutanı Tuğgeneral Erdal Şener ve Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş katıldı. Denktaş törene torunları Asım ve Asır Dedezade ile geldi.

Bakanlar, milletvekilleri, siyasiler, devlet, hükümet ve askeri yetkililerle halkın katıldığı tören saat 10.00’da başladı.

İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekildiği törende Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tören birliklerinin ve halkın bayramını kutladı.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutalığı’ndan Topçu Binbaşı Cem Ersoy günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ersoy’un konuşmasının ardından yaya ve motorlu birlikler geçişiyle tören sona erdi.

TOPÇU: “30 AĞUSTOS TÜRK ULUSUNUN BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİN ÖLÜMSÜZ ANITIDIR”

Topçu Binbaşı Cem Ersoy günle ilgili konuşmasında, 30 Ağustos’un Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesinin ölümsüz anıtı olduğunu söyleyerek, bu tarihin Türk milletinin kaderini belirlediğini kaydetti.

Ersoy, “Mustafa Kemal liderliğinde verilen var olma mücadelesinden zaferle çıktık. Son derece ağır şartlar altında elde edilen başarı, aziz milletimizin İstiklal ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğini dünyaya ispat etti” dedi.

“ZAFER BAYRAMININ MUTLULUĞUNU KIBRIS TÜRK HALKI İLE PAYLAŞMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ”

Ersoy, bu zaferin bağımsızlık mücadelesi veren diğer milletler için emsal teşkil ettiğini vurguladı.

“Böyle bir milletin ve onun bağrından çıkan Türk ordusunun mensubu olmanın gururunu, bu gururu ve mutluluğu yavru vatan KKTC ile, siz mücahit Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz” diyen Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal’e, silah arkadaşlarına, Anadolu’daki ve KKTC’de şehitlere rahmet diledi.

Cem Ersoy, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bugüne kadar olduğu gibi bu günden sonra da Türk ulusunun en önemli güvencesi ve gururu olacağını da söyledi.

GAZİMAĞUSA

Gazimağusa’da Zafer Anıtı önü ve Polat Paşa Bulvarı’nda tören düzenlenecek.

İlk tören saat 17.00’de Zafer Anıtı önünde yer alacak. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulacağı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle tamamlanacak.

Polat Paşa Bulvarı’ndaki tören saat 17.30’da tören birlikleri ile halkın bayramını kutlamasıyla başlayacak.

İstiklal Marşı’nın okunması, bayrakların göndere çekilmesi ile devam edecek tören, şiirlerin okunması, konuşma ve tören geçişi ile tamamlanacak.

GİRNE

Girne’deki tören saat 16.30’da Girne Atatürk Anıtı önünde yer alacak.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi, tören birlikleri ve halkın bayramının kutlanmasıyla sürecek.

Tören, günün anlam ve önemini belirten konuşma, şiirlerin okunması ve tören geçişiyle tamamlanacak. Tören sonrası Orduevi Salonu’nda tebrik kabulü olacak.

GÜZELYURT

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Güzelyurt’ta düzenlenecek tören de saat 17.30’da Güzelyurt Kaymakamlığı karşısındaki Atatürk Anıtı ve Müze önünde yer alacak.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle sürecek.

Müze önünde protokol tarafından tören birliklerinin denetlenmesi, halkın bayramının kutlanmasının ardından, konuşmaların yapılacağı tören, şiirlerin okunması, halk oyunları gösterisi ve tören geçişiyle tamamlanacak.

İSKELE

İskele’deki tören saat 17.00’de Ecevit Meydanı’nda yer alacak.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesi, kaymakam, komutan ve belediye başkanının birliklerle halkın bayramını kutlamasıyla sürecek.

Tören, bir subayın konuşması, öğrencilerin şiirler okuması, KKTC Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları Horon ekibi gösterisi ve tören geçişiyle son bulacak.

Törenin ardından İskele Belediyesi Düğün Salonu’nda da bir kutlama yer alacak.

LEFKE

Lefke’deki tören Atatürk Anıtı önünde saat 09.00’da başladı.

Çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi, tören birliklerinin denetlenmesi ve bayramının kutlanmasıyla sürdü.

Tören, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar, öğrencilerin okuyacağı şiirler, belediye halk dansları ekibinin gösterisi ve tören geçişinin ardından tamamlandı.

Törenin ardından 14. Mekanize Piyade Alay Komutanlığı, Lefke Spor Kulübü’nde tebrik kabul etti.

GEÇİTKALE

Geçitkale’deki tören saat 09.00’da Geçitkale Kasaba Meydanı’nda yapıldı.

Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve bayrakların göndere çekilmesi ile başlayacak tören, günün anlam ve önemini belirten konuşma ve şiir okunmasıyla sona erdi.

AKDOĞAN

30 Ağustos Zafer Bayramı Akdoğan’da da kutlandı.

Atatürk Anıtı önünde 09.00’da başlayan törende, anıta çelenkler konarak ve saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

TC LEFKOŞA BÜYÜKELÇİSİ KANBAY İLE KTBK KOMUTANI YILDIRIM TEBRİK KABUL ETTİ

Kutlamalar çerçevesinde ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Ortaköy’deki Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Gazinosu’nda tebrik kabul etti.

Tebrik kabulüne, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, 28. Tümen Komutanı Tuğgeneral Mahmut Altun, 39. Tümen Komutanı Tuğgeneral Erdal Şener, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri ve sivil yetkililer ile dernek ve kurum kuruluş temsilcileri katıldı.

Paylaş