TEL-SEN’den 4,5 G eleştirisi: Halkımıza getirisi ne olacak?

88
reklam alani

Kıbrıs Türk Kamu Ulaştırma Haberleşme Bilişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası (TEL-SEN) Başkanı Tamay Soysan, hukuki düzenlemeler ve alt yapı yatırımları yapılmadan, özerklik sağlanmadan 4.5 G ihalesine çıkılmasının “haberleşmeyi sermayenin tekeline teslim edeceğini” savundu.

Yazılı açıklama yapan Soysan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün konuya ilişkin açıklamalarını eleştirdi.

“Biz yapamıyoruz, paramız yok” söylemlerini utanç verici bulduğunu kaydeden Soysan, bu söylemlerin görev ve sorumlulukları inkar etme anlamı taşıdığını savundu. Soysan, “Halka verilen bir hizmet potansiyeli var ki bunu korumak ve geliştirmek daha ileriye taşımak bakan ve hükümetin görevidir” ifadesini kullandı.

4.5 G ihalesine çıkılacağından ve rekabetin artarak hizmetlerin ucuzlayacağından bahsedildiğini belirten Soysan, şu soruları yöneltti:

“Fizibilite çalışması var mı? Varsa, neden sendika ve halkla paylaşmıyorsunuz? Fahiş fiyat politikalarına nasıl dur diyeceksiniz? Telekomünikasyon Dairesi bunun neresinde olacak? Devletimize ve halkımıza bunun sosyal ve ekonomik getirisi ne olacak? Şu anda Telekomünikasyon Dairesi’nin hizmet verdiği 20 bin adsl abonesi ne olacak? 90 bin ev telefonu abonesi, binlerce data, 444’lü aboneler, Pw aboneleri ne olacak? Bahsedilen yeniden yapılandırılma nedir? Çalışanlar bunun neresinde?”

Yapılan çalışmaların, gizli, saklı olduğunu savunan Soysan, “Telekomünikasyon Dairesi’nin getirilmek istendiği nokta bellidir. Gerekli yatırımların yeterli şekilde yapılmaması, hizmet kalitesinin yeteri kadar sağlanmaması, kadrolardaki personel eksikliliğinin giderilmemesi, bu konularda adım atılmaması, dairenin, sermayeye devrinin zemininin hazırlanması halkımızın haberleşmede bir kez daha alternatifsiz bırakılması anlamı taşımaktadır” iddiasında bulundu.

Haberleşmede devletin güvencesi olan ve stratejik öneme sahip Telekomünikasyon Dairesi ile ilgili “yeteri kadar hizmet veremiyoruz, çok büyük yatırımlara ihtiyaç vardır” gibi söylemlerin, manipüle amacı taşıdığını iddia eden Soysan, “Bu söylemlerle, bilerek ve isteyerek halkımız yanıltılmaya çalışılmaktadır. Telekomünikasyon Dairesi’nin çok büyük bir alt yapısı vardır ve bütün kavga sermaye tarafından bu alt yapıyı ele geçirme kavgasıdır” şeklinde devam etti.

Soysan, açıklamasında, “Telekomünikasyon Dairesi, devletin ve halkın öz varlığıdır. Verilen hizmetleri ve kazancı bir pazar malı gibi görüp, satışa çıkarmaya çalışanlara o gün geldiği takdirde, cevabımız çok sert olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Paylaş