Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, bir yılda 177 davayı karara bağladı

127
reklam alani

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, 2016-2017 adli yılın son oturumunu dün yaparken, gündemindeki son iki davayı da sonuçlandırarak oturumlarını kapattı.

Başkan Melek Esendağlı, Yargıç Murat Soytaç ve Yargıç Seran Bensen’den oluşan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, bir yılda toplam 177 davayı görüşerek karara bağladı. Dünkü oturumda ayrıca, mahkemenin gündemde kalan 32 dava da zorunlu olarak yeni adli yıla ertelendi.

Mahkeme, dünkü kapanış öncesi yaralamadan Devrim Yavuzak’ı 3 ay, sahtelenmiş belgeyi tedavüle sürme, başkasının kimliğine bürünme ve sahtekarlıkla kayıt temin etmekten de Suriye uyruklu Muhammet Diab’ı 4 ay hapse mahkum etti.

Uyuşturucuda ürküten artış

Haftanın üç günü Gazimağusa’da, iki günü de Girne’de oturum yapan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, bir yılda toplam 177 davayı neticelendirdi.

Neticelenen davaların 53’nün uyuşturucu madde alma-tasarruf-ithal ve verme suçlardan oluşması ise bölgedeki uyuşturucu suçunun yaygınlığını ve artışını gözler önüne serdi.

Bölgede 2 adam öldürme, 19 vahim zarar ve yaralama meselesini karara bağlayan mahkeme, ayrıca, 37 adet sahtekarlık, 27 adet de sirkat-bina açma davasıyla ilgili kararını açıkladı.

Tablodan da görüleceği üzere, en çok uyuşturucu suçunun işlendiği Gazimağusa’da sahtekarlık 2’inci, hırsızlık da 3’üncü sırada yer aldı. Bu suçları da adam yaralama ve vahim zarar takip etti.

Havaleyi bekleyen 40 dosya

İddia Makamı Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz, dünkü kapanışta, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde, Ağır Ceza Mahkemesi’ne havale edilmeyi bekleyen 40 dosyanın olduğunu belirtti.

Kaza savcılığının dava dosyasının bulunmadığını vurgulayan İldeniz, Mağusa ve İskele’de dosyalanmak üzere beklenen 12 dosyanın bulunduğunu kaydetti. İldeniz, heyete hitaben “Bir yıl boyunca, bizi sabır ve hoşgörüyle dinlediniz. Anlayışınızdan ötürü, meslektaşlarım ve ben teşekkür ederiz” dedi.

Ardından, sırasıyla, Gazimağusa Polis Müdür Yardımcısı Mustafa Ceylanlı, İskele Polis Müdür Yardımcısı Hüseyin Sağıroğlu ve Lefkoşa Merkezi Cezaevi Müdürü Derviş Çebiş, mahkemede yeminli şahadet vererek sorumluluklarında bulunan tutuklu sayısını mahkemeye aktardı.

Mustafa Ceylanlı, hücrelerinde 3’ü ihraç edilmek üzere bekleyen 5 tutuklu bulunduğunu, bunların da dükkan açma ve kasti hasar suçlarından methaldar olduğunu söyledi.

Hüseyin Sağıroğlu hücrelerinde tutuklu bulunmadığını belirtirken, Cezaevi Müdürü Derviş Çebiş, cezaevinde toplam 266’sı hükümlü olan 420 tutuklu bulunduğunu kaydetti.

Derviş Çebiş ayrıca, bu tutukluların 41’inin Gazimağusa ve İskele bölgesinden olduğunu belirttikten sonra, cezaevinde 3 ayı geçen hükümsüz tutuklu olmadığını bildirdi ve bu yönde mahkemeye bir döküm ibraz etti.

Yeni adli yıl 18 Eylül’de

Başkan Melek Esendağlı son oturumda kısa bir kapanış konuşması yaptı ve cezaevinde, 3 ayı aşkın bir süre bekleyen hükümsüz tutuklunun bulunmamasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Melek Esendağlı, taraflarına sunulan dava dosyalarıyla ilgili izahatları yeterli bulduğunu belirterek, gerek savcılığın gerekse polisin gereken sürelere ve sanık haklarına özen gösterdiğini söyledi ve emek veren herkese teşekkür etti.

Esendağlı, yeni adli yılın 18 Eylül’de başlayacağını da açıkladı.

Paylaş