Çin’de ‘nakitsiz yaşam’ dönemi

76
reklam alani

Çinli teknoloji firması Tencent, Fransız pazar araştırmaları şirketi Ipsos ve Çin Halk Üniversitesi ülkede kullanılan ödeme yöntemlerine ilişkin ortak bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırmada, ülkede 323 kentten yaklaşık 6 bin 500 kişiye, ulaşım, alışveriş ve gıda gibi ihtiyaçlarını karşılamakta mobil ödeme yöntemlerini ne yoğunlukta kullandıkları soruldu.

‘Nakitsiz yaşamı’ en çok benimseyen kentin Pekin olduğunu gösteren anket sonuçlarına göre, başkenti güneydeki Şıncın ve Guangcou kentleri ile ekonomi ve finans merkezi Şanghay izledi.

Araştırma çerçevesinde kentlerde yaşayan halkın yüzde 40’ı sokağa çıkarken yanına en fazla 100 yüen (yaklaşık 52 lira) aldığını söylerken, yüzde 52’lik kesim, aylık ödemelerinin sadece beşte birinde nakit kullandığını belirtti.

Halkın yüzde 70’den fazlası haftada sadece 100 yüen nakit ile yaşayabileceğini beyan ederken, yüzde 84’ü ise yanına hiç nakit para almadan sadece cep telefonuyla sokağa çıkmak konusunda “rahat” hissettiğini dile getirdi.

Yaklaşık 1,4 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de “Wechat” ve Alipay” adlı mobil ödeme uygulamalarının, 800 milyona yakın kullanıcısı bulunuyor.

Paylaş