Askerlik süresi, çalışma sürelerine ekleniyor

105
reklam alani

Sosyal Sigortalar Yasası’ndaki düzenlemeyle emeklilik hakkı elde eden özel sektördeki erkek çalışanlar; kamuda istihdam edilen erkek çalışanlar gibi askerlik sürelerini emeklilik için çalışma sürelerine ekleme hakkı elde etti.

Yeterli yatırımı sağlanmış ve yıllarını doldurup emekli olmaya hak kazanmış her erkek çalışan, askerlik süresinin emeklilik için çalışma süresinden sayılması hakkını kazanacak. Söz konusu haktan yararlanacak olan kişiler sadece kendine ait prim oranını ödeyecek, işverene ve devlete ait olan prim ise Maliye tarafından tamamlanacak.

Çalışan tarafından ödenecek prim, kişinin yaptığı askerlik süresine göre değişiklik gösterirken ortalama 2 bin 900 TL civarında olacak.

Her kişinin askerlik süresine ve yatırım miktarına göre belirlenecek olan maaş artışı da 50 TL ile 200 TL arasında değişiklik gösterecek.

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan’ın haberine göre; Sosyal Sigortalar Yasası’nda yapılan ve 2 Mayıs’tan itibaren geçerli olan değişiklik ile özel sektördeki erkek çalışanlar ile kamuda istihdam edilen erkek çalışanlar arasındaki adaletsizlik son buldu.

EMEKLİLERİN MAAŞINDA 50-200 TL ARASI ARTIŞ…

Sosyal Sigortalar Yasası’ndaki düzenlemeye göre, emeklilik hakkı elde eden özel sektördeki erkek çalışanlar, kamuda istihdam edilen erkek çalışanlar gibi askerlik sürelerini emeklilik için çalışma sürelerine ekleme hakkı elde etti.

Yeterli yatırımı sağlanmış ve yıllarını doldurup emekli olmaya hak kazanmış her erkek çalışan, askerlik süresinin emeklilik için çalışma süresinden sayılması hakkını kazanacak. Söz konusu haktan yararlanacak olan kişiler, sadece kendine ait prim oranını ödeyecek, işverene ve devlete ait olan prim ise Maliye tarafından ödenecek. Çalışan tarafından ödenecek olan prim, kişinin yaptığı askerlik süresine göre değişiklik gösterirken ortalama 2 bin 900 TL civarında olacak. Her kişinin askerlik süresine ve yatırım miktarına göre belirlenecek olan maaş artışı 50 TL ile 200 TL arasında değişiklik gösterecek.

HAKTAN YARARLANMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Askerlik süresinin emeklilik için çalışma süresinden sayılması hakkından yararlanmak isteyen kişiler Sosyal Sigortalar Dairesi’ne başvurup gerekli formu doldurmaları gerekiyor. Formda gerekli şartları yerine getiren ve çalışan olarak kendisine ait primi ödeyen kişiler, yapılacak işlemlerin ardından söz konusu haktan yararlanabilecek. Çalışanın kendisine ait olan primi tek seferde ve emekliye ayrılmadan önce ödemesi gerekiyor ve yasa geriye yürümediği için yürürlüğe girdiği tarihten sonra emekliye ayrılacak olan kişileri kapsıyor.

TEKAKPINAR: “EMEKLİLİK ŞARTLARINI YERİNE GETİRMİŞ KİŞİLER HAKTAN YARALANABİLİR”

Kıbrıs Postası’na konuşan ve konu hakkında bilgi veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Erçin Tekakpınar, özel sektördeki erkek çalışanların elde ettiği hakkın kamu-özel arasındaki adaletsizliği ortadan kaldırdığını söyledi. KKTC’deki emeklilik olma sürecinin uzun olması nedeniyle maaşlarda yapılacak artışın emekliler adına büyük bir avantaj sağlayacağını kaydeden Tekakpınar, haktan sadece emeklilik şartlarını yerine getirmiş kişilerin kazanabileceğinin altını çizerek, “Örneğin 25 yılını doldurmuş ve yatırımları eksiksiz yapılmış kişiler bu yasadan yararlanma hakkını elde eder. Tamamlanmış olan 25 yılın üzerine askerlik süresi de eklenerek emeklilik süresi hesaplanır. Söz konusu haktan yararlanmak isteyenler Sosyal Sigortalar Dairesi’ne başvurup gerekli formu doldurmalı” şeklinde konuştu.

Paylaş