Gemi sahibi biletlerini iptal etti, Sri Lanka’lılar geri geldi

88
reklam alani

Avrupa’ya giden mülteci teknelerini engellemek (batırmak) amacıyla kurulan Defend Europe (Avrupa’yı Savun) isimli aşırı sağcı gruba ait C-Star gemisiyle 24 Temmuz tarihinde Gazimağusa Limanı’na gelen ve aynı gün Ercan Havalimanı’ndan Sri Lanka’ya doğru yola çıkan 15 Sri Lankalı’dan, 10’u dün yeniden Ercan Havalimanı’na geri geldi.

10 Sri Lankalı kendi ifadelerine göre kendilerine Sri Lanka biletini kesen geminin sahibi Sven Tomas Egerstrom’un biletlerini Katar’ın Doha Limanı’nda iptal etmesi nedeniyle Katar’dan Ercan Havalimanı’na geri gönderildikleri öğrenildi. Kendileriyle birlikte aç ve susuz olarak Doha Havalimanı’nda mahsur kalan 5 Sri Lankalı’nın ise ailelerinin kestiği biletle Sri Lanka’ya ulaştıkları öğrenildi.

Ercan Havalimanı’na geri dönüş yapan 10 Sri Lankalı “istenmeyen muhacir” olmaları nedeniyle ülkeye girişlerine izin verilmedi. 10 Sri Lankalı’nın bugün yeniden geldikleri Katar’ın Doha Havalimanı’na geri gönderilecekleri öğrenildi. Sri Lankalıların Ercan Havalimanı’nda aktivistlere verdikleri bilgide, İtalya’ya götürülecekleri vaadiyle yüksek meblağlar ödeyerek kandırıldıklarını belirttiler.

Öte yandan, önceki gün akşam saatlerinde Gazimağusa Limanı’ndan çıkış yapan C- Star gemisinin liman yetkililerine ibraz ettiği gibi Tunus’a doğru yola çıkmadığı öğrenildi. C- Star gemisi dün gün boyu Limasol açıklarında sürekli manevra yaptığı gözlemlenirken, bazı kaynaklara göre geminin Kıbrıs açıklarında bekleyerek Mağusa Limanı’nda almayı planladığı 10 faşisti bir tekne aracılığıyla gemiye aldığı iddia edildi.

Gazimağusa Liman yetkililerinden elde edilen bilgiye göre, C- Star gemisinin bundan sonraki dönemde KKTC karasularına girişine izin verilmeyeceği ve geminin sürekli olarak Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kontrol edildiği, karasularımıza girmeye teşebbüs etmesi halinde de hemen müdahalede bulunulacağı öğrenildi.

Paşa: Biletleri iptal edildi

Mülteci Hakları Derneği aktivisti Faika Deniz Paşa, havayolları personelinden alınan bilgiye göre 10 Sri Lankalı’ya Katar’da Doha Havalimanı’ndan Ercan Havalimanı’na geri gönderme prosedürünün uygulanmadığını söyledi.

Faika Deniz Paşa, Ercan’a geri gönderilen 10 kişinin Doha Havalimanı’na vardıklarında kendilerine transit Sri Lanka biletlerinin iptal edildiğinin söylediğini kaydetti. İlk etapta Ercan Havalimanı’ndan gönderilen 15 kişiden 5’inin ailesinin seyahat masraflarını karşılayarak ülkelerine geri gönderilmelerini sağladıklarını anlatan Paşa, ancak 10 kişinin maddi imkânsızlıklar nedeniyle Doha Havalimanı’ndan Sri Lanka’ya yeni bilet alamadıklarını söylediklerini dile getirdi.

Paşa, bu 10 kişinin Katar vizeleri olmadığından ötürü çıkış yaptıkları yer olan Ercan Havalimanı’na geri gönderildiklerini belirttiklerini ifade etti.

10 kişiden 6’sının ülkelerine geri dönebilmek için yardım talebinde bulunduklarını belirten Paşa, Kıbrıslı Türk yetkililerden aldıkları bilgiye göre bu 10 kişinin yeniden Katar’ın Doha Havalimanı’na geri gönderileceklerini öğrendiğini bildirdi.

Faika Deniz Paşa, bu noktada birbiriyle çelişen bilgiler olduğundan dolayı onları ne beklediğini bilememekle birlikte, uzun süre farklı havalimanlarında kalmalarından korktuklarını söyledi.

Paşa, “Bu vesile ile hatırlatırız ki hava alanlarında alıkonulma da tutukluluk kapsamına girmektedir. Bunun uzun sürmesi bu tür mekânların kapasite ve özelliklerinden ötürü insanlık dışı ve onur kırıcı muamele teşkil etmektedir” dedi.

Bu arada, daha önce sığınma talebinde bulunan 5 kişinin başvurularının BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından incelendiği öğrenildi. Söz konusu 5 kişi, halen KKTC’de bir otelde barındırılıyor.

Ahmet İLKTAÇ – Kıbrıs Gazetesi

Paylaş