Dipkarpaz’da yıkım sırasındaki olaylarda 9 kişi’den 7’si serbest

73
reklam alani

Yüksek Mahkeme kararının emri ile Dipkarpaz Altın sahilde iki işletmenin restorantının bu sabah yıkımı sırasında çıkan arbede sonucu tutuklanan 9 kişi  mahkemeye çıkarıldı.

Mahkeme kararında, 9 kişiden 7’si serbest bırakılırken , iki kişinin ise tutukluluğu devam ediyor.

Polis Basın Subaylığından alınan bilgiye göre, yıkım sırasında tutuklanan 9 kişiden 7’sine uygunsuz tavır, hareket ve rahatsızlık suçlarından dava okunarak serbest bırakıldı.

Polisi darp, görevinden men ve uygunsuz tavır ve davranışda bulunan iki kişinin ise tutukluluğunun ise halen devam ettiğini bildirdi.

Haklarında Yüksek Mahkeme kararı ile yıkım emri bulunan Dipkarpaz’daki “Burhan’ın Yeri” ve “Teko’s Place” isimli işletmelerin lokanta bölümleri sabah erken saatlerde yıkılmıştı.

İskele Kaymakamlık ekipleri tarafından gerçekleştirilen yıkım işlemi sırasında Teko’s Place isimli işletme sahipleri ile yıkım ekibi ve polis arasında gerginlik yaşanmış, gerginliğin artması sonucu polis 9 kişiyi gözaltına almıştı.

Haklarında Yüksek Mahkeme tarafından yıkım emri bulunan ve geçtiğimiz hafta bungalovları sökülerek Şeloner Balıkçı Barınağı’nın batısına taşınan Dipkarpaz’daki özel koruma bölgesindeki Burhan’ın Yeri ve Teko’s Palace isimli işyerlerinin restoran, mutfak, tuvalet ve duş bölümleri de dün İskele Kaymakamlığı tarafından yıkıldı.

Yıkım sırasında, işyeri sahipleri ve aileleri ile yıkım ekipleri arasında arbede çıktı, 9 kişi gözaltına alındı.

Sabahın erken saatlerinde gerçekleşen yıkımda ilk önce Burhan’ın Yeri, ardından da Teko’s Palace işletmesinin mutfak, restoran, duş ve tuvalet bölümleri yıkıldı.

Teko’s Palace’deki yıkım esnasında yaşanan gerginlik ve arbede sırasında fenalaşan işletme sahibi Tekin Erdoğan’a olay yerinde hazır bekleyen sağlık ekipleri müdahale etti. Yıkımın ardından da tutuklanan Tekin Erdoğan ambulansla polis nezaretinde hastaneye kaldırıldı.

Olaylar sırasında bir polis memuru da başından darp edildi. Yıkım sırasında güvenliği sağlamak için İskele Polis Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Hüseyin Sağıroğlu beraberindeki subaylar ve çok sayıdaki polis memuruyla birlikte görev aldı. İskele polisine, Özel Birlik polisi de destek verdi.

Yıkım ekibinde, İskele Kaymakamlığı’nın yanı sıra, itfaiye ve Orman Dairesi ekipleri de yer aldı.

İş makineleri zarar verdi

Bu arada yıkım işlemi sırasında İskele Kaymakamlığı’na bağlı ekip tarafından kullanılan ağır iş makinelerinin, bölgedeki kaplumbağa yumurtlama alanları ile kum zambakları ve bölgedeki endemik bitkilere zarar verdiği belirtildi.

Yıkımın hemen ardından Burhan’ın Yeri’ne giden Turizm ve Çevre Bakanı Fikir Ataoğlu ile Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, işyeri sahibi Burhan Kalın ve ailesiyle bir araya geldi ve incelemelerde bulundu.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikir Ataoğlu yaptığı açıklamada, üzücü bir olayla karşı karşıya kaldıklarını belirterek Karpaz bölgesinde geçmiş günlerde yıkım kararı çıktıktan sonra bungalovların sökülerek başka bir yere taşındığını ve işletmelere de geri kalan bölümleri boşaltmaları için süre verildiğini hatırlattı.

İskele Kaymakamlığı’nın dün yıkım işlemini gerçekleştirdiğini belirten Ataoğlu, “Tabi ki biz Turizm ve Çevre Bakanlığı olarak, mahkemenin vermiş olduğu yıkım kararına karşı olan bir makam değiliz. Biz yıkılacak olan

yerlerin, dozerler ve ağır araçlarla yıkılacağını öğrenince kaymakamlığa bir yazı gönderdik ve bu alan içerisinde kaplumbağa doğum alanları, kum zambakları, birçok endemik bitki olduğu için ve de özel çevre koruma bölgesi olduğundan dolayı bize bir yazı yazılmasını ve o yazıya istinaden bizim bakanlığımızın atındaki Çevre Dairesi tarafından yapılacak olan çalışma sonrasında ve Çevre Dairesi’nin yetkilileri tarafından bölgeye zarar verilmeyecek şekilde yıkımın gerçekleştirileceğini bildirdik. Bize herhangi bir yazı gelmedi. Kaymakamlık kendi başlarına gelip burada bulunan yıkımı gerçekleştirdiler. Tabi ki mahkemenin verdiği bir karar. Mahkemenin verdiği karara hepimiz saygılıyız. Bizim sadece buradaki itirazımız, ağır araçların özel çevre koruma bölgesi ile ilgiliydi.

Çevre Dairesi burada ve bölgede çalışma yapacak. Yıkımı gerçekleşen bungalovlar ile diğer bungalovlar da, turizm bölgesi olarak ilan edilen bölgeye taşınacak. Birinci etap ve ikinci etap olarak adlandırdığımız ve birinci etabın alt yapısının sonlandığı bölgenin krokisini talep ettik. Kroki geldikten sonra birinci etabın ihalesine çıkacağız. İkinci etabın da altyapı çalışmaları şu anda devam ediyor.

Bakanlık olarak, burada mağdur olan işletmelerin mağduriyetini gidermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bölge, araştırmalar neticesinde sadece turizm bölgesi olarak ilan edildi” diye konuştu.

Paylaş