Girne’ye yeni oteller yapılmayacak

375
reklam alani

Girne – Çatalköy İmar Planı’nda sona doğru geliniyor. Girne- Çatalköy İmar Planı Tasarısı, dün Girne Grand Pasha Otel’de düzenlenen bir toplantıya, halkın bilgisine ve görüşlerine sunuldu. 3 saat süre toplantıya yoğun bir katılım oldu.

Tasarıda, özellikle Girne’nin merkezindeki yoğunluğu azaltacak önlemler alındığı dikkat çekerken, ana caddelerde 7, iç sokaklarda 5 olan kat sayısı, tamamen 5 katla sınırlandırıldı. Ayrıca, hektar başına düşen kişi sayısı yoğunluğu 460’tan 300 kişiye düşürüldü. Mevcut turistik tesislerin haricinde, bölgeye yeni büyük otel yapılmasına da izin verilmiyor. Buna göre uzun süredir kamuoyunda da tartışılan Karağlanoğlu’ndaki Kaya Gruba ait inşaatı devam eden otelin 7 katlı olmasına da izin verilmiyor.

Tasarı 42 gün askıda olacak

Girne – Çatalköy İmar Planı Tasarısı, Şehir Planlama Dairesi, Girne ve Çatalköy belediyelerinde, 26 Temmuz – 5 Eylül 2017 tarihleri arasında 42 gün boyunca askıda olacak, vatandaşlar plana ilişkin görüşlerini sunabilecek.

Vatandaşların görüşleri ışığında taslakta son düzenlemeler yapılacak ve plan birleşik kurulun onayına sunulacak.

Onaylanmış Girne – Çatalköy İmar Planı’nın ekim ayı sonunda yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

Yurtlara yeni düzenleme

Girne – Çatalköy İmar Planı tasarısında, özellikle yurtlara yeni düzenleme getiriliyor. Yurtlar, konut alanlarına yapılmayacak. Yurtlar, Girne merkezdeki Ecevit Caddesi, Batı Çevre Yolu, Mete Adanır Caddesi sınırları içerisinde yapılacak.

Yeni büyük otel inşaatı olmayacak

Yeni tasarıda, mevcut turistik tesislerle ek yeni büyük otel inşaatı yapılmasına izin verilmiyor. Kat ve oran artırımı yapılmayacağı gibi, köy yerlerinde 20 yatak, Girne, Çatalköy ve Karaoğlanoğlu’ndaki merkezlerde ise 40 yatak kapasitesine kadar otel izni verilecek.

Parsele düşen konut sayısı azaltıldı

Girne merkezde 600 metrekarelik bir parsele düşen 9 konut sayısı 7’ye düşürüldü. Karoğlanoğlu, Çatalköy ve Beylerbeyi’nde ise bir parsele düşen 6 konut izni, Karoğlanoğlu ve Beylerbeyi’nde 1’e, Çataköy’de ise 2’ye düşürüldü.

Tasarıda, Girne merkezinde yoğunluğu azaltacak önlemler alındığı dikkat çekerken, ana caddelerde 7, iç sokaklarda 5 olan kat sayısı, tamamen 5 katla sınırlandırıldı. Çatalköy ve diğer bölgelerde katsayısı 2 ile sınırlandırılırken, batıda Karaoğlanoğlu Caddesi, Çatalköy güzergahının bulunduğu Uğur Mumcu Bulvarı üzerine ise 3 kat öngörüldü.

Yiğitcan: Hazırlık süreci bir yıldan fazla sürdü

Toplantıda konuşan, Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan, Girne – Çatalköy İmar Planı Tasarısı’nın bir kez daha halkın katılımına açıldığını belirterek, Girne Çatalköy İmar Planı sürecinin, Şubat 2016’da başladığını ifade etti.

İmar planı çalışmasının Şehir Planlama Dairesi, Girne ve Çatalköy belediyeleri işbirliğinde yürütüldüğünü ifade eden Yiğitcan, imar planı çalışmalarının geçmişte olduğu gibi İmar Yasası’nın verdiği yetkiyle “biz yaparız olur” zihniyetiyle, belediyelere rağmen değil, belediyelerle birlikte yaptıklarını ve bu sürece, ilgili sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin de dahil edildiğine dikkat çekti.

Toplantının ardından İmar Planı Tasarısı’nın 42 gün askıda kalacağını, halkın görüşleri ışığında tasarıya son şeklinin verilmesiyle birleşik kurula götürüleceğini söyleyen Yiğitcan, Girne – Çatalköy İmar Planı’nın ekim sonu, kasım başı yürürlüğe girebileceğini söyledi.

Güngördü: Plan bizim için büyük önem taşıyor

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, imar planı çalışmasının, Girne ve Çatalköy belediyeleri için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, kentlerin bundan sonra doğru planlanması, yaşanan kaosun ortadan kaldırılması, nüfus ve altyapı ihtiyaçlarının doğru şekilde planlanması amacıyla bu yola çıktıklarını kaydetti.

1989 yılından bu yana imar planı yapılmadığını ve kentin bu güne kadar emirnamelerle yönetilmeye çalışıldığını ifade eden Güngördü, bu yapıyı düzeltmek için yola çıktıklarını söyledi.

Göreve geldikten sonra, Mayıs 2010’dan itibaren kentte çok katlı bina inşasına olanak veren düzenlemeye ciddi muhalefet yaptıklarını dile getiren Güngördü, dönemin 2 İçişleri Bakanı’nın da olumlu katkılarıyla, 10 katlı binaların 7’ye, 7 katlıların ise 5’e düşürüldüğünü hatırlattı.

Güngördü, plansızlığa son verecek bir imar planını hayata geçirmek için yola çıktıklarını kaydederek, Girne – Çatalköy İmar Planı’nı hazırlama sürecini anlattı.

İmar planı hazırlanırken, halkın katılımına büyük önem verdiklerini vurgulayan Güngördü, halk ve sivil toplumdan gelen görüşlerin plana rehber olacağını ifade etti.

“Hedef, ekim ayı”

Güngördü, 42 günlük askı süreci ve son görüşlerin değerlendirilmesinin ardından, Girne – Çatalköy İmar Planı Tasarısı’nın birleşik kurulun önüne gideceğini dile getirerek, hedefin ekim sonunda imar planını yürürlüğe sokmak olduğunu kaydetti.

Kentteki mevcut kaotik ortamın ortadan kaldırılması, yetersiz olan altyapı, yeşil alanlar, sağlık ve eğitimdeki ihtiyaçların planlanması için imar planının büyük önem taşıdığını dile getiren Güngördü, kentin artık çok yorulduğunu, 3-5 yıl dinlendirilmesi ve bu süreçte de altyapıların yeni şartlara göre geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Güngördü, 20 yıl için hazırlanan Girne – Çatalköy İmar Planı’nın, 5 yılda dikkatlice revize edilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Kentin turizm açısından doyuma ulaştığını, 4-5 yıldızlı tesisler ve büyük yatak kapasitelerine ihtiyaç bulunmadığını söyleyen Güngördü, Girne’de Turizm Gelişim Yasası’nda da öngörülen kapasitelerin aşıldığına dikkat çekti.

İmar planı geçtikten sonra, kentteki üniversite ve otellere bu plan doğrultusunda izin verileceğini kaydeden Güngördü, “Amacımız, Girne’nin bugünkü kaostan kurtulması, gelecek nesillere daha sağlıklı aktarılması ve gelecek nesillerin daha refah bir Girne’de yaşamasıdır” dedi.

Hulusioğlu: Sivil toplumun da görüşleri alındı

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu da 2 belediyenin,  Şehir Planlama Dairesi’yle birlikte, 1 yıllık süreçte vatandaşlar ve sivil toplumun da görüşlerini dikkate alarak, Girne – Çatalköy İmar Planı Tasarısı’nı oluşturduğunu belirterek, bu toplantıyla tasarının bir kez daha sivil toplum ve vatandaşlara açıldığını dile getirdi.

Çıkacak görüşler ışığında imar planına son şeklini vererek en doğru şekilde yürürlüğe sokmak istediklerini söyleyen Hulusioğlu, bir imar planının bölge için elzem olduğunu belirtti.

Ülkenin geleceği, bölgede sosyal, ekonomik bir düzen kurulabilmesi için, bu imar planının en kısa zamanda yürürlüğe girmesinin şart olduğunu vurgulayan Hulusioğlu, imar planını yılsonuna kadar yürürlüğe sokmayı hedeflediklerini ifade etti.

Paylaş