15 Temmuz darbesini öven Kıbrıs Rum Sivil Savunma Müdürü’ne disiplin soruşturması

91
reklam alani

Kıbrıs Rum Sivil Savunma Müdürü Ioannis Avlonitis, Facebook’ta Başpiskopos Makarios’a karşı Temmuz 1974 darbesini öven paylaşımı nedeniyle disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya kaldı.

Avlonitis, daha sonra kaldırdığı paylaşım,  15 Temmuz 1974 darbesi sırasında bombalanmış Başkanlık Sarayı’ndaki Milli Muhafız Komutanlarının fotoğraflarını ve “Başkanlık Sarayı’nda savaşta ölen komandoların onuruna” sloganını içeriyordu.

Başpiskopos Makarios’u devirmek amacıyla 15 Temmuz 1974’te Başkanlık Sarayı’na düzenlenen saldırıda, yaklaşık 20 komutan ölmüştü.

Avlonitis’in Facebook sayfasındaki paylaşımda,  “Demokrasiyi çürümüş, zalim Makarios rejiminden geri almak için silahlı eyleme ne zamandan beri darbe deniyor.  Yaşasın Ulusal Muhafız, Yaşasın Enosis” ifadeleri yer aldı.

Bu paylaşım diğer sosyal medya kullanıcılıları tarafından şiddetle eleştirilerek, söz konusu kişinin görevine uygun olup olmadığı sorgulamasına yol açtı.

Aynı kişi sekiz yıl önce bir videoda, eline oyuncak tabanca verdiği küçük bir çocuğa, Türkleri ve komünistleri vuracağını söylemesini istemişti.

Cyprus Mail gazetesi, Avlonitis aynı gün Facebook paylaşımını kaldırmasına rağmen, disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya olduğunu öğrendi.

Avlonitis, video nedeniyle de 2010 yılında kovuşturmaya uğradı ancak üç yıl sonra mahkeme tarafından beraat kararı verildi. Facebook aracılığıyla şiddeti teşvik eden ırkçı materyali yaymakla suçlanıyordu. Avlonitis’in videoyla bağlantılı olduğu kanıtlanmadı.

Kısa videoda, yaklaşık dört yaşındaki erkek bir çocuğa oyuncak tabanca verilerek, şu soruyu soruyorar:

“Biz neyiz?”

Çocuk: Faşistler.

“Kimi vuracaksın?”

“Türkleri”

“Başka kimleri?”

“Komünistleri”

Videodaki adam, “Benim oğlum “diyor.

Videoda, 1967-1974 yılları arasında Yunanistan’ı yöneten askeri diktatörlüğü simgeleyen poster bir duvarda görülüyor.

Paylaş