Dijitalleşme işgücünün çehresini değiştiriyor!

75
reklam alani

Milenyum kuşağı işinde alacağı maaştan çok kendisine sağlanan esnekliği önemsiyor. Mobil teknoloji ve internet kullanımının dünya genelinde hayli yükselmesiyle şirketler dünyanın herhangi bir yerinden, istediği zaman diliminden en yetenekli insan kaynağına ulaşabiliyor. Sözleşmeli ve freelance çalışanlar evden veya kumsaldan çalışabilmeye çok değer veriyor. Özel hayat ve iş hayatı dengesine X ve Y kuşaklarına göre daha fazla önem veren Z yani milenyum kuşağı bu durumdan hayli mutlu! Starbucks’larda bilgisayarlarıyla oturan bir nesil var ve ekonomiye katkılarını ‘non fet latte’lerini içerek yapıyorlar. Çalışanların yüzde 76’sı ‘teknoloji iş yapışımı değiştirdi’ dedi

Modern iş ortamı teknolojiyle muazzam bir dönüşüm yaşıyor. Çalışanlar eskiden geleneksel bir iş ortamında 9-5 temposunda işlerin dönebildiği bir dünyada çalışmak zorundayken, şimdi her gün daha fazla şirket çalışanına hareket kabiliyeti – mobilite – sağlıyor. Ve yapılan araştırmalar bu değişimin şirketlerin verim hanesine de yansıdığını, çalışanların nerede ve ne zaman çalışacaklarına karar verme özgürlüklerinin muazzam pozitif sonuçları olduğunu gösteriyor. Verilere göre üretkenlik tarihi zirvelerinde. Dell & İntel Evrimleşen İşgücü Araştırması’na göre çalışanların yüzde 76’sı geçtiğimiz yılda teknolojinin iş yapış şekillerini ciddi şekilde değiştirdiğini söylüyor.

Yeni nesil kariyer kararını teknolojik imkanlara göre veriyor

Bu kayma insan kaynağına cazibe olmanın yollarını da değiştiriyor: Çünkü genç çalışanların yüzde 80’i yeni bir pozisyona başlama kararlarında mevcut teknolojilerin kalitesinin etkili olacağını belirtiyor. Yani milenyum kuşağının beşte dördü sırf bu sebeple kariyer kararlarının etkilenebileceğini aktarıyor. Tabii bununla kasıt çalışana bir akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ya da masaüstü bilgisayar sağlamak değil. İş ortamları da teknolojiyle devrimsel bir dönüşüm yaşıyor.

Milenyum kuşağı işyerinde teknoloji yoksa istifa ediyor

Yine Dell ve Intel’in birlikte gerçekleştirdiği ‘Geleceğe Dayanıklı İşgücü’ Araştırması 2016 raporu dünya genelinde teknolojinin iş ortamını nasıl değiştirdiğine ve gelecekte nelerin değişebileceğine ışık tutuyor. 7 hedef sektörde haftada 35 saatten fazla çalışan kişilerle yapılan röportajlar sonucu çok çarpıcı rakamlar ortaya çıkmış: Milenyum kuşağı çalışanlarının beşte ikisi iş ortamındaki teknolojilerin zayıf olması durumunda istifa edebileceklerini söylüyor.

Evden çalışma gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın

İlginç bir şekilde bu alanda gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin daha ileri bir noktada olduğuna değinen rapor, gelişmekte olan ülkelerdeki çalışanlarının çoğunun evde de bazı işlerini yaptıklarını belirtirken, küresel çapta çalışanlarının yarısının kişisel bir aygıtı – akıllı telefon, tablet, bilgisayar vs. – iş amacıyla kullandığını aktarıyor.

Açık ofislerde bile yan masaya mail atıyoruz

Çalışanlar bu gibi zorluklarla teknolojiyle başa çıkıyor. Araştırmaya göre işyerinde gürültüden sıklıkla dikkati dağılan çalışanlar kulaklıkla müzik dinliyor. Sınırsız iş ortamının bir başka sınırı da kişisel alan olmaması açık bir dialogu engelleyebiliyor. O yüzden araştırmalar çalışanların yüzde 51’inin fiziksel anlamda çok yakınlarında bir iş arkadaşına birşeyi yüzyüze konuşmak yerine mail gönderdiğini gösteriyor. Diğer aygıtların kullanımı da bu konuda yardımcı olsa da çalışanlar ofisten tamamen uzak olmanın da bu gibi zorlukların üstesinden gelmede yardımcı olabileceğini söylüyor.

Bu sebeple Dell gibi teknoloji şirketleri çalışanlarının evden çalışabilmeleri için daha mobil güvenlikli teknolojiler sağlıyor, inovatif ve iş dostu çözümler yaratıyor. Bu gibi çözümler hem verimi artırarak işvereni hem çalışan memnuniyetini artırarak çalışanları mutlu ediyor.

Mobil teknolojiler uzaktan çalışmanın dinamosu oldu

Yapılan araştırmalar iş dünyasının dijitalleşmesiyle birlikte telekomünikasyon yetkinliklerinin daha da desteklenerek gelecekte uzaktan çalışma ve uzaktan operasyon alanlarında çok heyecan verici yeni gelişmeler olabileceğine işaret ediyor. Dell ve Intel’in yaptığı bir araştırmaya göre çalışanların dörtte üçü evden çalışabilmeyi ek bir yan hak olarak görüyor ve dörtte birinden fazlası günümüzde bunu doğal bir hak olarak görüyor. Ayrıca evde de ofisteki kadar – hatta daha da fazla – verimli olabildiklerini aktarıyor araştırma katılımcıları. Dell & Intel Evrimleşen İşgücü Araştırması’na göre şirketlerin çalışanlarına sağladığı mobil teknolojiler, günümüz çalışanlarının iş sorumluluklarını aksatmadan aileleriyle daha fazla vakit geçirebilmelerine olanak sağlıyor.

İş yapılan yerler de teknolojiyle evriliyor

Araştırmaya göre stereotip çalışan değiştikçe ofis ihtiyaçları da ona göre şekilleniyor. İşverenler milenyum kuşağının ilgisini çekmek için çalışma ortamını milenyumlar kadar ‘smart’ hale getirmek zorunda kalıyor. Artık çalışanlar ofis ortamlarında farklı işler için farklı aygıtlar kullanıyor. Bunun en büyük sebebi araştırmaya göre iş dünyasının yüzde 53 gibi büyük bir oranının açık ofis olması. Açık ofislerin dialog ve işbirliğini teşvik ettiği dillere pelesenk olsa da, üretkenlik ve yaratıcılığı azalttığına da inanılıyor.

Paylaş