Turizm sezonunda buda oldu, bungalovlar mühürlendi, müşteriler kapı dışarı edildi

86
reklam alani

4 İŞLETME MÜHÜRLENDİ: Özel çevre koruma bölgesinde kaçak olarak yapılaştıkları gerekçesi ile aleyhlerinde yıkım emri bulunan Hasan Turtle (TurtleBeach), SeaBird, Livana ve Gold İsland isimli işletmelerin çalışmaları durduruldu.  Ahşap bungalovlar, tuvalet ve duşlar ile işletmeye ait restoranlar mühürlendi.

YİNE TURİSTE REZİL OLDUK:  Her yıl yerli ve yabancı yüzlerce tatilci ağırlayan Dipkarpaz’da yine bir turizm ayıbı yaşandı. Nisan ayından beri aleyhlerinde yıkım emri bulunan işletmeler sezonun en yoğun döneminde mühürlendi, müşteriler sokağa atıldı.

TANSİYON YÜKSELDİ: Çevre Koruma Dairesi ekiplerinin mühürleme işlemi tepkili ile karşılandı. Dipkarpaz’da zaman zaman, gerginlik tırmandı ancak işletme sahiplerinin çabaları fayda sağlamadı. İşletme sahipleri 1 hafta süre talep etse de, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Aktolgalı “görevini yapmadan Lefkoşa’ya dönme” talimatı aldığını açıkladı.

MÜŞTERİ MAĞDUR, İŞLETMECİ ÜZGÜN: Mahkeme aşamasında yıkımın bu sezondan sonra gerçekleştirileceğinin söylendiğini belirten işletme sahipleri, kendilerine yer gösterilmediği gibi sezonun en yoğun olduğu dönemde yine bir rezalet yaşandığını kaydetti. Tatilini yarıda keserek apar topar kaçan turist ise mağdur oldu.

Yüksek Mahkeme kararınca Dipkarpaz’daözel çevre koruma bölgesinde oldukları gerekçesi ile aleyhinde yıkım emri bulunan 4 işletme daha mühürlendi. Zaman zaman tansiyon yükseldi, müşterilerin tatili yarım kaldı.

Çevre Koruma Dairesi dün Yüksek Mahkeme tarafından özel koruma alanında oldukları gerekçesi ile Nisan ayında aleyhlerinde yıkım emri verilen ve Haziran ayında yıkım emri için verilen sürenin dolması nedeni ile Dipkarpaz’daki tatil köylerini mühürledi. Beraberlerindeki polis ekipleri ile birlikte Hasan Turtle, SeaBird, Livana ve Gold İsland isimli işletmelere giden Çevre Koruma Dairesi ekipleri gittikleri tüm işletmelerde tepki ile karşılandı. İşletme sahipleri ve çalışanların tüm çabalarına rağmen Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalıişletmelerin mühürlenmesi konusunda kesin talimat bulunduğunu söylerken 4 işletmeye ait 75 bungalov ile işletmelerin restoranları, tuvaletleri ve duşları da mühürlendi.

“BENİ ÖLDÜRMEDEN İÇERİYE GİREMEZSİNİZ”

Mahkeme tarafından verilen kararı uygulamak üzere harekete geçen Çevre Koruma Dairesi, polis eşliğinde ilk olarak Hasan Korkmaz’ın işletmeciliğini yaptığı “Hasan TurtleBeach” isimli işletmeye gitti ancak girişte Hasan Korkmaz’ın engeliyle karşılaştı.

Aktolgalı’ya önce İskele’deve Girne’de yıllardan beri aleyhinde yıkım kararı bulunan kaçak yapıların mühürlenmesi gerektiğini, adil olanın bu olduğunu söyleyen Korkmaz, “Beni öldürmeden içeriye giremezsiniz. Ya beni öldüreceksiniz ya da gideceksiniz. Kendimi de yakarım burayı da yakarım” diyerek direnmeye çalıştı.

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun ve diğer işletme çalışanları ile sahiplerinin de destek verdiği Hasan Kormaz 1 haftalık süre talep ederken, Çevre Koruma Dairesi çalışanları ile işletmeciler arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

AKTOLGALI: “MÜHÜRLEMEDEN LEFKOŞA’YA GELME DİYE TALİMAT ALDIM”

Yaşanan gerginliğin ve 1 hafta süre talep edilmesi üzerine durum değerlendirmesi yapanAktolgalı, daha sonra işletmecilerle yeniden bir araya gelerek en üst makamla görüştüğünü ve kendisine “Geri adım atmak yok”  denildiğini belirterek “mühürlemeden Lefkoşa’ya gelme diye talimat aldım” dedi.

Hasan TurtleBeach tüm engellere ve direnişlere rağmen Çevre Koruma Dairesi tarafından mühürlendi.

CİVELEK: AVUKATLARIMIZ DA BİZİ SATTI

Hasan Korkmaz’a destek olmak amacı ile gelen ve mühürlenecek işletmeler arasındaki Gold Island isimli işletmenin sahibi Hüseyin Civelek’de tepkisini dile getirdi. Kimliklerinden dolayı kendilerine böyle davranıldığını, 40 yıldır KKTC’de yaşamalarına rağmen hala Kıbrıslı olamadıklarını söyleyen Civelek, “Lefkoşa’ya, Mağusa’ya, Girne’ye hiç bir şey yapmıyorlar. Devletin gücünü sadece Karpaz’a gösteriyor” şeklinde isyanda bulundu. Yıkım emrini kabul ettiklerini ancaksöylendiği gibi kendilerine hala yer gösterilmediğini belirten Civelek, mahkemede de adil bir şekilde yargılanmadıklarını avukatlarının savcı ve yargıç ile bir odaya kapanıp danışıklı dövüşte bulunduğunu söyledi. “Devir anlaşma devri, avukatlarımız bizi sattı kapalı kapılar ardında anlaşma yapıldı” diyen Civelek, “bu sezon bizeee dokunmayacaklarını söyledikleri için biz davamızı kabul ettik. Devlete güvendik istinafa da gitmedik başımıza bunlar geldi” şeklinde konuştu.

MÜŞTERİLER ODADAN ÇIKARTILDI

Çevre Koruma Dairesi yetkililerinin ikinci rotası ise Ali Çebi’nin işletmeciliğini yaptığı “SeaBird” isimli işletme olurken, mühürleme işlemine tepki gösteren çalışanlar işletemeye giden yolu araçlarıyla kapattı. Bir süre yaşanan sözlü tartışmanın ardından Polisin ikna etmesi üzerine çalışanlar yolu açarken, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, işletme sahibi Ali Çebi ve Avukat Yunsal İlhan ile görüştü. Tatili yarıda keserek görüşmeleri endişe içerisinde izleyen yerli ve yabancı müşteriler olaya tepki gösterirken, Eylül ayına kadar yüzde 100 doluluk oranına sahip SeaBird’de rezervasyonu bulunan pek çok müşteri de internette çıkan haberlerin üzerine iş yerini arayarak bilgi almak istedi.

Görüşmelerin ardından da bir sonuca ulaşılmazken iş yerine ait bungalovlar müşteriler çıkarılarak mühürlendi.

Kıbrıs Postası – Nadire Bahadi

Paylaş