Çavuşoğlu: Artık çözüm olacaksa da olmayacaksa da burada bir kararın verilmesi gerekiyor.

75
reklam alani

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsviçre’nin Crans-Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferansının düzenlendiği Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantı sonrası çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Konferansa iyi niyetle geldiklerini ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüklerini anlatan Çavuşoğlu, “Ne istediğimizi biliyoruz. Tutumuzu da başından beri kırmızı çizgilerimizle birlikte açıkladık. Ama neticede bir çözüm olacaksa burada bu hafta bunun kararının verilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Konferansının “son konferans” olduğunu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in geçtiğimiz hafta konferansa katılarak bir çerçeve çizdiğini belirten Çavuşoğlu, “Biz tüm konuların paket halinde zaman kazanılması için görüşülmesini önermiştik. Genel Sekreter de buna yönelik bir şeyler söyledi.” dedi.

“Samimi yaklaşılması gerekiyor”

Bakan Çavuşoğlu, İsviçre’de devam eden Kıbrıs Konferansında Türkiye’nin iyi niyetli ve esnek bir tutum sergilediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Ama bunun karşılık bulması lazım. Maalesef karşı taraftan bugüne kadar bu olumlu yaklaşımı göremedik. Başka kaygılar olabilir. Söz verilmesine rağmen, hatta dürüstlüğe sığmayan bazı belge sızdırma gibi hareketleri de gördük. Ama neticede burada bir çözüm olacaksa bu iyi niyetimizin karşı taraftan da görülüp samimi yaklaşılması gerekiyor.”

“Başından beri kırmızı çizgilerimizi koyduk”

Türkiye’nin konferans kapsamında bundan sonra da ilkeleri doğrultusunda çalışmalar yapacağının altını çizen Çavuşoğlu, “Başından kırmızı çizgilerimizi koyduk. Öyle sıfır asker sıfır garanti gibi rüya bile olmayan, hayal bile olmayan konuların bizim için başlangıç noktası olmayacağını başlangıçta da söyledik, ilk akşam da söyledik, ilk sabah söyledik, şimdi tekrar söylüyoruz kayıtlara geçsin diye.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta çözüm için büyük çabalar sarf edildiğini vurgulayarak, “Artık burada olacaksa da olmayacaksa da bir kararın verilmesi gerekiyor.” dedi.

AKINCI: BEN ELİMDEN GELENİ YAPIYORUM

Konferans merkezinden ayrılırken, basına açıklama yapan Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, “Ben size her zaman gerçeği söyledim. Bugünün gerçeği bu,  bizim ve Türkiye’nin önerisi,  BM Genel Sekreterinin ön gördüğü çizdiği çerçeve içerisinde olmuştur. Kıbrıs’ta artık bir çözüm sağlamak için ve bunu bu günlerde yapmak için ben elimden geleni yapıyorum” dedi.

Akıncı, bugün öğleden sonra da çalışmalar yapılacağını ve akşam saatlerinde de yine toplanma olasılığının büyük olduğunu belirterek, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in gelmesinin iyi olacağını; Kıbrıslı Türk siyasi partilerin ortak açıklamasını da doğru bulduğunu söyledi.

Guterres’in gelip gelmeyeceğine bugün ve yarınki durumu gördükten sonra karar vereceğini belirten Akıncı, “Bize göre gelmesi iyi olur. Türk tarafı olarak tavrımız bu. Umarız buna uygun gelişmeler olacak” dedi.

 Kıbrıs Konferansı’nda garantörlerin de katıldığı beşli toplantının tamamlanmasının ardından Kıbrıslı Rum lider  Nikos Anastasiadis ve delegasyonu konferans merkezinden ayrıldı.

Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından Kıbrıslı Türk, Türkiye ve İngiltere delegasyonlarının konferans merkezinden ayrılmadığı gözlemlendi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, önce BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, daha sonra da İngiltere’nin Lefkoşa Yüksek Komiseri Matthew Kidd ile ard arda görüşme gerçekleştirdi. Kotzias da görüşmelerin ardından konferans merkezinden ayrıldı.

ANASTASIADIS: UMARIM UMUT IŞIĞI  DOĞAR

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis,i toplantı çıkışında açıklama yaptı. Güvenlik ve garantilerle ilgili soru üzerine  Anastasiadis, “Tüm tarafların Genel Sekreter’in çizdiği çerçeve dahilinde öneriler getirmesini umuyorum ki tekrar umut ışığı doğsun” dedi

Paylaş