Yenierenköy susuz: 4 günde bir su veriyoruz

79
reklam alani

Yenierenköy’de su sıkıntısı, vatandaşı ve işletmecileri çileden çıkardı. Bu sıcak yaz günlerinde düzenli su alamayan vatandaşlar, yetkililere büyük tepki gösterdi.

Kumyalı’daki pompa istasyonunun 6 aydır arızalı olması, vatandaşın susuzluk çekmesine neden oluyor.

Eski ve yeni belediye başkanları ve köy muhtarları, kavurucu yaz sıcaklarında vatandaşların suya kavuşması için yetkililerin bir an önce çözüm bulmalarını istedi.

Kadı: 4 günde bir su veriyoruz

Yenierenköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Kadı, vatandaşın mağdur olmaması için elinden geldiğini yaptığını belirtti.
Kadı, şunları kaydetti:
“Kumyalı istasyonundaki pompanın arızalı olması nedeniyle depolarımıza yeterli su gelmiyor. Ana depoya saatte 35-40 ton su gelecek yerde, saate 10 ton su geliyor. Suyumuz yetersiz. İki kuyudan su satın alarak köy depolarına su taşıyarak takviye ediyoruz. Her yere 4 günde bir su veriyoruz. Bazen arıza olduğunda, bu, daha fazla oluyor. Türkiye suyu bir gün gelirse, iki-üç gün gelmez. Derince deposundan 7 köye su dağıtımı yapılıyor. Ancak Türkiye’den gelen sudan, saatte 7 ton su akıyor. Bu durumda her köye saate bir ton su düşüyor. Biz belediye olarak elimizden gelen tüm imkanları seferber ederek vatandaşı susuz bırakmamaya çalışıyoruz. Ancak 4 günde bir su verebiliyoruz. Türkiye’den gelen su için Yenierenköy, Ziyamat ve Esenköy’e bağlantı yok”.

Öykün: Pompa istasyonu 6 aydır tamir edilmedi

Yenierenköy eski Belediye Başkanı Özay Öykün de “6 aydır Kumaylı’daki pompalama istasyonu arızalı ve bir türlü tamir ettirilmiyor. Bunun bir gerekçesi ve savunması da olamaz” dedi.

Öykün, bu durumdan dolayı yaklaşık 5-6 bin kişinin susuz olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Gelen su yetersiz olduğu için 10 günde bir su alıyoruz. Bana göre bu iş kasıtlı olmaya başladı. Pompa istasyonunun 6 aydır tamiri yapılmayacak. Bunun sorumlularını arıyoruz; pompa istasyonuyla ilgilenen DSİ yetkililerini arıyoruz. Ancak bize bir türlü doyurucu bilgi verilmiyor. Eğer bu su çok gecikecekse, bize bir an önce dürüstçe bir açıklama yapsınlar. Ya da yetkililer başka bir çare üretsinler ki bir an önce bu suya kavuşalım. Bu durum belediye sınırları içindeki köylere de yansımaktadır. Civar köyler de 3-4 günde bir su alabiliyor ama özellikle Yenierenköy’de sıkıntı daha çoktur. Restoranlar ve oteller de ayni sıkıntıları yaşıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Çünkü bu bir günlük, iki günlük değil, 6 aylık bir meseledir. 6 aydır pompa arızalı, tamir edecek kimse yok mu? İnsanlar çok sıkıntı çekiyor. Trilyonlar harcanarak KKTC’ye su geldi ancak bir türlü dağıtımı yapılamıyor”.

Muhtarlar ne dedi?

Yenierenköy Muhtarı Vahibe Özkasırga:

“Hükümete çağrıda bulunuyorum. Bu durum ne olacak? Türkiye’den su geldiğinde bin- bir naz ettiler. Gelen suyu da bir türlü becerip bizim bölgeye veremediler. Bu yaz gününde insanlar susuz. Vicdanları nasıl rahat eder? Geçen yıl banyoda sabunlu kaldım. Bu sene yine çeşmelerde bir dama su yok. Bu daha ne kadar sürecek? Bu şikayet sadece Yenierenköy için değil, bütün köyler için geçerlidir. Çaresine bir an önce baksınlar. Türkiye’den gelen su denize akıyor. Bizim de evlerimizde yıkanacak suyumuz yok. Biz de susuzluk çekiyoruz. Türkiye bizim her nazımıza katlandı. Bize suyu getirdi. Ama biz bir türlü suyu çeşmelerden akıtamıyoruz. Aksine denize akıtıyoruz. Yetkililer bir an önce bu yaz sıcaklarında insanları daha fazla susuz bırakmasın, bir an önce bu sorunu halletsin”.

Sipahi Muhtarı Göksal Hacıhasanoğlu:

“Su İşleri Dairesi’ne bu konuyla ilgili gittik. Bizim hükümetimizde Kumyalı pompasını tamir edecek yetkili yokmuş.  Suya sahip çıkacağımızı savunan hükümetlerimiz, maalesef, suyu yönetmeyi değil, depoya akıtmakta dahi yetersiz kaldı. Maalesef basit bir pompa sistemini dahi aylardır devreye sokup Karpaz halkına vermekten aciz bir dönemden geçiyoruz. Aldığımız bilgilere göre pompanın tamiri için Türkiye’den yetkili gelmesi bekleniyor.

Gelincik Muhtarı Esat Nurçin:

“Daha önce de basına bu konuyla ilgili bir demeç verdik.  Ben, hükümetin bu kadar duyarsız kaldığına bir anlam veremiyorum. Vatandaş bu sıcakların içinde perişan, içecek su bulamıyor, hava sıcaklığı 40 derecenin üzerinde, insanlar kan ter içinde kalıyor. Yıkanacak su yok, çamaşır yıkayacak su yok. Bize, bakanlığın ve belediyenin söyledikleri aciz bir durumu yansıtıyor. Kumyalı pompası bozuktur. Burada parça var ama alamıyoruz. Protokole göre Türkiye’den alacağız demeleri daha da büyük bir ayıptır. Yani KKTC hükümeti bu kadar mı acizdir? Biz bölge halkı olarak bir an önce çözüm istiyoruz. Su istiyoruz. Hepimiz mağduruz. Belediye bu işi başaramadığından dolayı hükümetimizden bu dorunu çözmesini bekliyoruz”.

 

Yeşilköy Muhtarı Perol Mavili:

“Kumyalı pompada arıza var dediler, 6 aydır çalıştıramadılar. Ziyamet köyüne hat döşeyemediler. Ne olacak bu işin sonu, vatandaş susuz. Bu sıcaklarda vatandaş susuzluktan perişan oldu. Eğer bir çözüm bulunmazsa yollara döküleceğiz. Bir şeylerin yapılması için illaki yollara mı dökülelim?”.

Ziyamet Muhtarı Hacıbey Mehmetoğlu:

“Ziyamet köyünde suyumuz düzenli akıyor. Ancak su kirli, paslı akıyor. Diğer köylerimiz gerçekten çok büyük bir su sıkıntısı içinde. Bu nedenden dolayı yetkililer bu sorunu bir an önce çözsün ki, bu sıcak günlerde vatandaş istediği zaman suyunu alabilsin”.

İşletme sahipleri ne dedi.?

Desk Restoran Eren Hüseyinoğulları:

“Su diye bir şey yok. Türkiye bize su getirdi ama biz suyu dağıtamıyoruz. Haftalardır susuzuz, kuyulardan su taşıyorum ama o da çok tuzlu. Devlet bizden alacaklı olduğunda mahkemeye veriyor, yine alıyor. Ama biz ödediğimiz vergilerin karşılığını alamıyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Erenköy bölgesinde turizm batmak üzere, acil çare”.

Alevkayalı Restoran Lider Alevkayalı:

“Maalesef suyumuz gelmiyor. Su çok büyük sıkıntı. Kuyulardan ve taşıma su ile iş yapmaya çalışıyoruz. Yetkililerden bir an önce su sıkıntısını gidermelerini bekliyoruz. Tesisimiz bir turizm tesisidir. Yerli ve yabancı turistlerimize hizmet veriyoruz. Su bizim için olmazsa olmaz”.

Yannagi Restoran Çile Kulucan Şambi:

“Su gelmiyor ama saat hava yazıyor. Defalarca bildirdim ama sonuç alamadım. Su gelmeyen saati napayım, söküp saati belediyeye götürdüm. Taşıma suyla iş yapmaya çalışıyoruz. Yetkililerden bir an önce acil çözüm bekliyoruz”.

Malibu Hotel Ersan Cecer:

“Bu bir kaostur. Tankerimiz olmasa, koskocaman tesisi kapatmak zorunda kalacağız. Günde 200 Türk Lirası masrafla 20 ton su getirmeye çalışıyoruz. Taşıma suyla tesis işletmeye çalışıyoruz. Turizm adasında bu susuzluğu kim nasıl izah edecek, nasıl bir çözüm üretecek, yetkililerden izahat bekliyoruz”.

Teresa Hotel Erdoğan Özbalıkçı:

“Türkiye suyu şimdiye kadar Yenierenköy’e ciddi bir şekilde verilmedi. Bunun nedeni bize izah edilmedi. Turizm tesisleri susuzluktan kırılıyor. Devletin en üst yetkililerini arıyoruz, onlar da bu durumdan çok rahatsız olduklarını belirtiyor. DSİ’ye söz geçiremediklerini söylüyorlar. Turistik tesisimize müşteri alırken utanıyoruz. Çünkü müşterilerimize düzenli su vermemiz mümkün değil. Bu sorun, tankerle taşınarak giderilecek bir sorun değil. Belediye çalışanları gayret ediyor ama nafile. Tek bir istediğimiz var. Türkiye suyu düzenli olarak bölgemize akıtılsın. Belediyenin, TC suyunu ödeyemediği için su temin edemediği iddiası var. Böyle bir şey tespit edilirse, köylüler ve belediye bir birine girecek”.

VIAAyşe BULUT
Paylaş