‘1968 de Demirel’e Taksim önermiş, adayı ikiye bölen birde harita vermiş’

    36
     Türkiye’nin 16’ncı Başbakanı ve 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in dış politikaya
    İlişkin gizli belgelerini ele geçiren Hulûsi Turgut; Hirriyet gazetesindeki yazı dizisinin ilk gününde Kıbrısla ilgili çok konuşulacak belgelere de yer verdi.
     Fransa’nın efsane Cumhurbaşkanı General Charles de Gaulle’ün 25 Ekim 1968’de Türkiye’ye resmî bir ziyarette bulunduğu belirtilirken, gündemin ilk maddesini Kıbrıs sorununun oluşturduğu ifade edildi.
    Hulisi Turgut’un, Kıbrısla ilgili olarak aktardıkları şöyle:
    “Başkent Ankara, De Gaulle’ün gelişi münasebetiyle tarihî günlerinden birini daha yaşadı.
    De Gaulle’ün Ankara’yı ziyareti sırasında, “Kıbrıs Sorunu” Türkiye gündeminin ilk maddesini oluşturuyordu. Konuk Cumhurbaşkanı onuruna, aynı günün akşamı, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Çankaya Köşkü’nde özel bir yemek verildi.
     De Gaulle’ü, ziyaretinin ikinci gününde ise, Başbakan Süleyman Demirel, TBMM Şeref Salonunda ağırladı. Demirel, De Gaulle’ü İstanbul programı sırasında da Dolmabahçe Sarayı’ndaki bir akşam yemeğinde konuk etti. General De Gaulle, Dolmabahçe’deki yemek sırasında, Demirel’le sohbet ederken, konu, Kıbrıs Meselesi’ne geldi. De Gaulle, bir yandan konuşuyor, bir yandan da masadaki boş bir peçeteyi önüne çekip, cebinden çıkardığı kalemle üzerine harita çiziyordu.
      Evet, General De Gaulle’ün peçete üzerine çizmiş olduğu harita, Kıbrıs haritasıydı. Bu sahnenin devamını Demirel şöyle anlatıyordu:
       “2. Dünya Savaşı’nın kudretli komutanlarından General De Gaulle, Kıbrıs Meselesiyle ilgili endişelerimi dikkatle dinledi. Herhalde eski bir savaşçı olduğu için harita üzerinde konuşmayı tercih etti. Cebinden çıkardığı kalemle, önce Kıbrıs adasının haritasını çizdi, sonra da soldan sağa bir hat çekerek, adayı ikiye böldü. Baktım, çizgi, adanın biraz üst tarafından geçiyordu. Yani, eşit taksim edilmemişti. Çizimi bitirdi. Bana döndü, ‘Kıbrıs’ın çözümü, taksimden geçer. Ama toprağın büyük kısmı Rumların, küçük kısmı da Türklerin olmalı’ dedi.”
    reklam alani
    Paylaş