IUSARC 6. GENEL KURUL TOPLANTISI YAPILDI

    38
    reklam alani

    Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi (IUSARC) başkanlığına Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nden (UKÜ) Doç. Dr. Ahmet Adalıer, Yardımcılığına ise Lefke Avrupa Üniversitesi’nden (LAÜ) Doç. Dr. İhsan Tayhani seçildi.

    IUSARC 6. Genel Kurul Toplantısı bugün Acapulco Resort Otel’de gerçekleşti.

    Toplantıya, Endonezya, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Nepal, Pakistan, Polonya, Rusya, Somali, Zambiya, Türkiye ve KKTC’den 27 üniversite ve 1 sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

    Genel kurul toplantısında konseyin yeni yönetim, denetim ve disiplin kuruları belirlendi.

    Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından IUSARC ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın tanıtıcı film ile başlayan toplantıda, IUSARC Başkanı Prof. Günhan Erdem açılış konuşması yaptı.

    Toplantı daha sonra konseyin 2016-2017 yılı faaliyet yılı raporlarının okunmasıyla devam etti. Daha sonra Sivil Savunma Teşkilat Başkanı (SSTB) Erdoğan Çelebi üyelere hitap etti.

    Divanın oluşturulmasıyla devam eden genel kurulda IUSARC’a üyelik başvurusunda bulunan Ada Kent Üniversitesi (AKÜ-KKTC) Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ-KKTC) ve University of Zambia (Zambia) üyelikleri onaylandı.

    Toplantıda daha sonra, IUSARC 2017-2018 yılı faaliyet raporun genel kurula sunumu yapılarak, bu yıl ulusal düzeyde düzenlenen Ulusal Üniversiteler Arama ve Kurtarma Oyunları’nın gelecek yıl Nisan ayı sonu ile Mayıs ayının ilk haftası içerisinde bu kez uluslararası düzeyde gerçekleştirilmesi; BM tarafından Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü olarak ilan edilen 13 Ekim’in konsey üyesi üniversitelerin kendi ülkelerinde kamusal duyarlılık ve farkındalık oluşturma adına etkinlikler gerçekleştirmeleri ve IUSARC’ın  Uluslararası Acil Durum Yönetim Topluluğu’na (TIEM) üyelik kararları alındı.

    IUSARC’ın yönetim kurulu; Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi KKK (ODTÜ KKK), Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC (ITÜ KKTC) University of  Lahoro (Pakistan,) Adam Üniversity (Kırgızistan) Voronezh Institute of High Technologies (Russia)  İslamic University of Endonesia (Endeonezya), 19 Mayıs Üniversitesi (Türkiye) ve Maltepe Üniversitesi’nden  (Türkiye) oluşurken, yedek üyeler; Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ), Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜ) ve Ada Kent Üniveristesi (AKÜ) oldu. Disiplin kurulu; Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Yakın Doğu Üniversitesi’nden (YDÜ) oluşurken, yedek üye; Gümüşhane Üniversiyesi (Türkiye) oldu.

    Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi (IUSARC) başkanlığına Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nden (UKÜ) Doç. Dr. Ahmet Adalıer, Yardımcılığına ise Lefke Avrupa Üniversitesi’nden (LAÜ) Doç. Dr. İhsan Tayhani seçildi.

    ERDEM “İNSANLIĞAYARDIM AMACIYLA KURULDU”

    IUSARC Başkanı Prof. Günhan Erdem genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada konseyin, felaket ve acil durumlarda, dil din ırk ayrımı gözetmeksizin insanlığa yardım etme amacıyla 5 yıl önce kurulduğunu söyledi.

    Erdem, üniversite öğrencilerini olası acil durum ve felaketlere karşı eğiterek, potansiyel bir arama kurtarma gücü oluşturmak, ayrıca toplumu felaketlerde can ve ekonomik kaybın en az düzeyde olması için bilinçlendirmek ile felaketler sırasında ve sonrasında yapılacaklar konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini kaydetti.

    Gençlerin bu eğitimlerle, arama kurtarma tecrübe ve bilgi yanında, takım çalışması ve liderlik konusunda da tecrübe edindiğini belirten Erdem, öğrencilerin  ülkelerine döndüğünde hem potansiyel bir arama kurtarma gücü hem de edindikleri bilgileri  çevreleriyle paylaşarak  toplumsal bir farkındalık yaratılmasına katkı koyacağına söyledi.

    Dünyada tek olan üniversitelerarası arama kurtarma oyunlarını gelecek yıl yeniden tekrarlamayı hedeflediklerini dile getiren Erdem, konseyin 2017 yılı faaliyetlerinde akademik eğitime ağırlık vererek; “Uluslararası Afet Yönetim sempozyumunu” gerçekleştirdiğini belirtti.

    ÇELEBİ

    Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Erdoğan Çelebi ise konsey üyelerine hitaben yaptığı konuşmasında, felaket ve acil durumlarla ilgili IUSARC ile birlikte başarılı çalışmalar yapmakta olduklarını belirterek,  teşkilatın bundan sonra da konsey ile başarılı çalışmalara imza atmaya devam edeceğini ifade etti.

    Çelebi, konsey üyelerine katkıları için teşekkür etti.

    Girne Acapulco Resort Otel’de yer alan etkinliğe, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KTBK Komutanı Korgeneral  Ömer Paç, GKK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Erdoğan Çelebi, IUSARC Başkanı Doç. Dr. Ahmet Adalıer, IUSARC 2. dönem Başkanı Günhan Erdem katıldı.

    Etkinlik, Ulusal Üniversiteler Arası Arama Kurtarma Oyunları’na katılan ekiplerin sahnede yerlerini alması ve arama kurtarma oyunlarıyla ilgili kısa filmin gösterimiyle başladı.

    Ardından açılış konuşmalarının yapıldığı gecede, IUSARC 3. Dönem Başkanı Doç. Dr. Ahmet Adalıer, Sivil Savunma Teşkilatı Erdoğan Çelebi, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı birer konuşma yaptı.

    Etkinlikte arama kurtarma oyunları hakemlerine teşekkür, takımlara ise katılım belgeleri de verildi.

    Ulusal Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunlarında 5 kategorisinde en iyi dereceleri elde edenlere ödülleri verilmesinin ardından Türk Maarif Koleji Dans Grubu ile Dikmen Gençlik Merkezi halk dansları ekipleri dans gösterileri sundu.

    Gecede daha sonra Ulusal Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları’nda 1. olan Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ), 2.  Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) ve 3. olan Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) takımlarına madalya ve kupaları verildi.

    Tören, İstiklal Marşı eşliğinde ilk 3 dereceye giren takımın bayraklarının göndere çekilmesiyle sona erdi.

    Etkinlikte daha sonra bir de kokteyl düzenlendi.

    ADALIER: “IUSARC 22 ÜLKEDEN 44 ÜYEYE ULAŞTI”

    IUSARC 3. Dönem Başkanı Doç. Dr. Ahmet Adalıer yaptığı konuşmada, KKTC’de faaliyet gösteren yükseköğretim kurumları iş birliğiyle 5 yıl önce kurulan ve şu an Türkiye ve diğer birçok ülkede üyeleri bulunan konseyin; din, dil, ırk farklılıkları gözetmeden insanların yardımına koşacak bir potansiyel oluşturma, insanları afetlere dirençli bir toplum oluşturma konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan bir sivil toplum örgütü olduğunu ifade etti.

    Konseyin, bünyesinde dünyanın saygın üniversitelerini barındıran afetler konusunda uluslararası farkındalık yaratan bir sivil toplum örgütü olduğunu belirten Adalıer, konseyin 22 ülkeden 44 üyeye ulaştığını kaydetti.

    Adalıer,  IUSARC 2017- 2018 döneminde Uluslararası Üniversiteler Arası Arama Kurtarma Oyunları düzenleme, ulusal ve uluslararası çeşitli eğitim uygulamaları, afet farkındalık yarışmaları düzenleme ve Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü ve benzer günlerde tüm üye ülkelerde etkinlikler düzenleyeceğini söyledi.

    ÇELEBİ: “OYUNLAR BU KONUDA DÜNYADA YAPILAN İLK VE TEK ORGANİZASYON”

    SSTB Erdoğan Çelebi, hayat kurtarma temasıyla düzenlenen oyunların dünyadaki ilk ve tek organizasyon olduğunu ifade ederek, oyunlarla eş zamanlı afet yönetimi icra ettiklerini, sempozyumda ise afet risklerinin azaltılması konusuna odaklandıklarını anlattı.

    Son 10 yılda 1 milyon insanın hayatına ve 1 trilyon dolar zarara yol açan doğal afetlerin azaltılmasında bu alana yapılan birim yatırımın zararlarının azaltılması bağlamında 7 kat dönüşü olduğunu kaydeden Çelebi, organizasyonda emeği geçen herkesi kutladı.

    SİBER: “FELAKETLERE KARŞI HER ZAMAN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

    Meclis Başkanı Sibel Siber de organizasyonun, üniversite öğrencilerine yaşam kurtarmanın ne kadar önemli olduğunu ya da yaşam kurtarmak için nasıl bir eğitimden geçmeleri, nasıl bir takım çalışması yapmaları gerektiğini öğretmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

    Gençlerin yaşam kurtarmanın verdiği hazzı almalarının önemli olduğunu ifade eden Siber, felaketlere her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

    Siber, bu gibi durumlarda can kayıplarını; felaketlerden çok bu felakete hazırlıksız yakalanmanın arttırdığını ifade etti.

    Felaketlere karşı hazırlıklı olma ve kriz yönetiminin büyük önem taşıdığını belirten Siber, bu kapsamda organizasyonu düzenleyen SSTB ile IUSARC’ı kutladı.

    AKINCI: “FELAKETE HAZIRLIKSIZ YAKALANMA, CAN VE EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLUR”

    Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise yaptığı konuşmada insanların günlük yaşamlarında felaketleri pek aklına getirmediği ancak bireylerin de toplumların da sık sık beklenmeyen olumsuzluklarla karşılaşabildiğini söyledi.

    Felakete hazırlıksız yakalanmanın can ve ekonomik kayıplara neden olduğunu belirten Akıncı, “Olumlu şeylerle karşılaşmak için hazırlıklı olmak gerekmez, olumlularla karşılaşmak tatlı sürpriz gibi gelebilir ama olumsuzluklarla karşılaştığımızda hazırlıklı olmak son derece önemlidir” diye konuştu.

    Ülkede birçok trafik kazası meydana geldiğine, büyük yangın felaketleri yaşandığına, 50 yılda bir büyük depremler meydana geldiğine dikkat çeken Akıncı, çok katlı binaların arttığı, yaşamın daha da yoğunlaştığı bugünün dünyasında bu gibi felaketlerde çok daha büyük sorunlarla karşılaşmanın büyük olasılık taşıdığını vurguladı.

    Yaşanması olası felaketlere karşı hazırlıklı olmanın önemine vurgu yapan Akıncı, üniversite gençlerine bu anlamda bir eğitim verilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

    Organizasyonda görev alan ve katılan herkesi tebrik eden Akıncı, gençlerin burada edindikleri bilgilerin hem kendileri hem de toplum için büyük fayda sağlayacağına inanç belirtti.

     

    Paylaş