SAĞLIK BAKANI SUCUOĞLU KANSER HAFTASI NEDENİYLE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

    29
    reklam alani

    Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında, ülkedeki kanser tedavi yöntemleri ile  ilgili bilgi vermek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla uzman doktorlarla birlikte “Kansere Değil Hayata Şans Ver” sloganıyla kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

    Basın toplantısında ülkedeki kanser tedavileri ve araştırmalar hakkında uzman doktorlar tarafından sunumlar yapıldı.

    SUCUOĞLU

    Merit Lefkoşa Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu,  toplantıyı  kanser hastalığıyla ilgili farkındalık yaratmak,  halkı bilgilendirmek ve  Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun istatistiki bilgilerini tartışmaya açmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

    Sucuoğlu,  çağın vebası olarak nitelediği  kanserde erken tanı ve tedavinin önemine işaret ederek,  hastalıklarda geç tanı ve tedavinin  iyileşme süreçlerini geciktireceğine ve istenmeyen sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

    Kanserle mücadele ve tedavi konusunda  çok ciddi adımlar atıldığını ve daha atılması gereken adımlar bulunduğunu söyleyen Sucuoğlu,  tarımsal ürün tüketimi ve kontrolüne de dikkat çekti.

    Bakan Sucuoğlu, tarımsal ürünlerde  kontrolsüz ve denetimsiz ilaç kullanımının  sağlıkta ciddi zararlar verdiğini vurguladı.

    Hal Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerektiğini söyleyen Sucuoğlu,  yasa kapsamında barkod uygulamasıyla sistem kendini kontrol edileceği için  büyük oranda sıkıntının ortadan kalkacağını kaydetti.

    Bakan Sucuoğlu,  yaşam şekli, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmenin  istenmeyen hastalıkları ortaya çıkarabileceği uyarısında bulundu.

    Dünya standartlarına göre kanserin  görülme oranının 100 binde  200-232 olduğunu kaydeden  Sucuoğlu,   KKTC’de   2016 istatistiklerine göre yeni hasta sayısının 510- 600 civarında olduğunu belirtti.

    Sucuoğlu,  kanserle ilgili toplumsal farkındalık ve  eğitimlerin sadece bir hafta değil 365 gün devam etmesi gerektiğini vurgulayarak,  bu konuda hükümet sivil toplum örgütleri ve üniversitelere büyük görevler düştüğünü söyledi.

    KOCAİSMAİL

    Kanser  Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de  1993’te kurdukları dernekle  kanserle mücadelede yıllarca devletin önünde gitmeye çalıştıklarını söyledi.

    Kanser hastalarının en büyük sorununun yurt dışı tedavileri olduğunu belirterek,  hastaların yurt dışı tedavilerde maddi manevi yıkıma uğradıklarını vurguladı.

    Kocaismail,  kanser tedavilerinin  yurt içinde yapılmasını istediklerini kaydederek, hastalara Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi  yurt içinde onkoloğu olan her hastanede  tedavi olanağı sağlanmasını istediklerini söyledi,

    Kanserle mücadeledeki gelişmelere dikkat çeken Kocaismail, eskiden hastaların yüzde 95’i kaybedilirken bugün   yüzde 95’inin hayatta  tutulabildiğini vurguladı.

    En büyük olumsuzluk olarak kanserle ilgili devlet politikası  oluşturulmamasını gösteren Kocaismail,  çok sık hükümetler değiştiğini ve başlatılan projelerin sonlandırılamadığını söyledi.

    Kocaismail, “Kanser, kalp ve trafik kazalarının can aldığı bir ülkeyiz. Bunun için birşeyler  yapılmalı” dedi.

    ARİFOĞLU

    Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu da,  kanser tedavisinde görev yapan ekiplerin çok iyi olduğunu vurgulayarak,  istatistik konusunda büyük eksiklikler olduğunun altını  çizdi

    Kanser tedavisinde güvenin çok önemli olduğunu belirten Arifoğlu, bu güvenin verilmesi gerektiğini söyledi.

    Kanserle mücadelede önleyici tedbirlerin önemine dikkat çeken Arifoğlu,  yapılacak çok iş olduğunu ve hep birlikte çalışmaları gerektiğini kaydetti.

    İNCE

    Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

    Kansere  dikkat çekmek için  slogan ve afiş yarışmaları düzenlediklerini okullarda  sağlıklı beslenme seminerleri düzenlediklerini kaydeden İnce,  hastalara evde palyatif bakım hizmeti sunduklarını da sözlerine ekledi.

    Açılış konuşmaları dışında basın toplantısında  Sağlık Bakanlığı Onkoloji Bilim Danışmanı Prof. Dr. Erkan Topkan “Onkoloji Merkezi”, Uzm. Dr. Sonuç Büyük  “kanser  teşhisinde  patoloji çalışmaları ve hedefleri”,  Uzm. Dr. Özlem Gürkut “ülkede kanserin medikal tedavisi”,  Uzm. Dr. Fuat Çiner “radyoterapi tedavisi”,  Uzm. Dr.  Şebnem Aydın “tiroid kanserlerinde  radyoaktif iyot tedavisi”, Uzm. Dr. Figen Gülen İnce  “kanser kontrolü”, DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide  Gökçora  Sağlık Bakanlığı ve DAÜ işbirliğinde yürütülen  Kanser Kayıt Projesi,  Nevhide Hocaoğlu da  “2012  kanser olgu verileri” hakkında sunum yaptılar.

    SUNUMLARDAN

    Sunumlarda Mart ayı itibarıyla ülkede  4 bin 400 kanser hastasının  Tıbbi Onkoloji Kliniği’nde  aktif olarak izlendiği,  524 kanser hastasına kemoterapi uygulandığı ve 2016 yılındaki yeni hasta sayısının 510 olduğu ifade edildi.

    Kanseri önlemede  önleyici tedbirlerin önemine dikkat çekilerek; bu tedbirler  sigara içmemek,  radyasyondan uzak durmak,  güneçten doğru yararlanmak,  alkolü azaltmak,  sağlıklı beslenme,  ideal kiloyu korumak,  hareketli yaşam , sağlıklı cinsel yaşam ve kronik hastalıklar için aşı olmak şeklinde sıralandı.

    Sunumlarda  kanser politikası oluşturmanın önemine dikkat çekilerek,  Sağlık Bakanlığı’nın kanser ve tedavisiyle ilgili önemli adımlar attığı  “kanserle ilgili hiçbirşey yapılmadığı ve başarısız olunduğu” söyleminin yersiz olduğu vurgulanarak,  Onkoloji Merkezi’nin donanımının  radyoterapi açısından eksiksiz olduğu belirtildi.

    Paylaş