HP, GAZİKÖY’Ü ZİYARET ETTİ

    18
    reklam alani

    HP basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Kudret Özersay başkanlığındaki parti yetkilileri, Gaziköy’ü ziyaretinde köylülerle sohbet ederek, sorunları dinledi.

    Ziyarette HP Genel Başkanı Özersay’a, Lefkoşa İlçe Başkanı Serhan Aktunç, ilçe yönetimi üyeleri ve partinin farklı kademelerinde görevli çok sayıda yetkili eşlik etti.

    Genel Başkan Kudret Özersay Gaziköy’de yaptığı konuşmada, vergi sistemindeki adaletsizliğe değinerek, bunu nasıl düzelteceklerine dair partisinin çözüm önerilerini anlattı.

    Özersay konuyla ilgili şunları ifade etti:

    “Emlak vergileri malların büyüklüğü esas alınarak hesaplanıyor. Köy yerlerinde bulunan konutlarla, şehirlerde ve turistik bölgelerde bulunan konutlar ve arsalar için neredeyse aynı emlak vergisi alınıyor. Oysa bu hem adaletsiz bir uygulamadır hem de devletin gelir kaybına neden olmaktadır. Bu adaletsizliği gidermek için, emlakın konumu, sahip olduğu yapısal özellikleri, altyapı olanaklarından yararlanma, taşınmazın kullanım şekli ve bulunduğu yöresi itibariyle katagoriler oluşturarak farklı ve adaletli vergi uygulaması yapacağız.”

    Genel anlamda gelir vergisi politikalarının, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması yönünde olduğunu, bu amacı gerçekleştirmek için, 50/1995 sayılı Taşınmaz Mal Vergisi Yasasının revize edilerek günün koşullarına uyumlaştırılması  suretiyle vergi adaletinin sağlanmasını öngördüklerini ifade eden Özersay, “Bu yaklaşımımızı belirtilen özellikler dikkate alınarak, emlak vergilerinde de hayata geçireceğiz. Dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi sadece büyüklüğü değil, bulunduğu yer ve diğer nitelikleri nedeniyle (havuzlu olup olmaması gibi) değeri yüksek olan konutlardan alınacak vergilerde yapacağımız ayarlama, dar gelirli vatandaşların emlak vergilerinin düşürülmesini, ucuzlatılmasını mümkün kılacaktır” dedi.

    “YAZ DÖNEMLERİNDE KUZEY SAHİLİNDE ÇOK SAYIDA YAZLIK EV VE VİLLA KAYIT DIŞI ŞEKİLDE KİRALANMAKTADIR”

    Devletin sınırlı kaynaklara sahip olduğunu, bu nedenle elindeki kaynakları da yitirme lüksü bulunmadığını anlatan Özersay “özellikle turistik bölgelerde, kuzey sahilinde çok sayıda yazlık ev ve villa, kayıt dışı şekilde yaz dönemlerinde kiralanmaktadır. Bu kiralamalardan devlet herhangi bir vergi maalesef toplamıyor. Bizim böyle bir lüksümüz yok, olamaz.

    Sadece bir tatil döneminde en az 10 kez kiraya verilen ve gelir elde edilen yerler var. Bu çok ciddi bir vergi kaybıdır. Bu konularda toplaması gereken vergiyi toplamayan hükümetler soluğu kayıt altına olan dar gelirli vatandaşlarda ve esnafta alıyorlar. Bunu da özellikle re’sen vergi uygulamasıyla yapıyorlar. HP olarak konuda özel ve sürekli denetim ekipleri oluşturarak ve beyan dışı bırakılan gelirlere caydırıcı cezalar getirerek buna bir son vereceğiz. Artık devletin bu gelir kayıplarını ortadan kaldırmak lazım. Kayıt dışı ekonomi konusunda ülkemizle ilgili olarak hazırlanmış bilimsel raporlar maalesef bugüne değin dikkate alınmadı. Biz bu konuyu yakından takip ediyoruz ve kayıt dışılığa karşı mücadelede kararlıyız” şeklinde konuştu.

    “AĞILLAR HAYVAN HASTALIKLARININ YAYILMASINA YARDIMCI OLUYOR”

    Hayvancılıkta yaşanan sorunların da konuşulduğu ziyarette,  HP yetkilileri ağıllar konusuna da değindi.

    HP adına söz alan Veteriner Hekim Güneş Sarıkamış, organize hayvancılık bölgeleri oluşturularak köylerin dışına alınan ağılların yapılmasında belirli bir standart izlenmediği, başta altyapı olmak üzere asgari şartların yerine getirilmesi açısından gereken yapılmadığı için organize hayvancılık bölgelerindeki ağılların pek çok bölgede hayvan hastalıklarının yayılmasına yardımcı olduğunu savundu.

    Paylaş