SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI

    16
    reklam alani

    İlaç fiyatlarındaki artış konusunda Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama:

     

    Son dönemlerde basında çıkan fiyat artışları ile ilgili haberler ve Bakanlığımızın bu yöndeki açıklamalarının yanlış yorumlanmış olması nedeniyle bu açıklamanın yapılması gereği doğmuştur.

    Son zamanlarda dövizde meydana gelen artışlar dolayısı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bağlı fiyat değerlendirme Komisyonu’nun 3 Ocak 2017 tarihinde yapmış olduğu toplantıda ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan döviz kurunun yükselmiş olması nedeniyle fiyat listelerinde artışların 20 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirtmiştir. Ancak bu çalışmalar yapılırken Türkiye’de 2016 Aralık ayı içerisinde de bazı ilaç fiyatlarına  artışlar gelmiştir. ülkemize ithal edilen ilaçların  yaklaşık %96 sı Türkiye Cumhuriyeti’nden gerçekleştiğinden dolayı ülkemizde satılan ilaçlar da bu zamdan etkilenmiştir.  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuiyeti’nde satışa sunulan ilaçlar kamu denetiminde olup satış fiyatları yasa ile düzenlenmekte ve yüksek  fiyattan ilaç satışı mümkün olamamaktadır.

     

    Hal böyle iken basında söz konusu Türkiye’den ithal edilen “Calpol Susp. 120mg” lık ilacın Türkiye’de 2016 Aralık ayında yapılan ilaç fiyat artışı nedeniyle 25.12.2016 tarihinde fiyatın 4.97 TL’den 9.92 TL’ye çıkmıştır.Eczanelerin kendilerinden kaynaklanmayan ilaç fiyatlarındaki artışı ithal edilen ilaca yansıtması kaçınılmazdır. Bu nedenle sağlık hizmetlerimizin olmazsa olmazı olan eczacıların fahiş fiyatla ilaç sattıklarını iddia etmek doğru bir yaklaşım değildir.

     

    Yeniden düzenlenen ve düzenlenecek olan ilaç fiyatlarıyla ilgili Sağlık Bakanlığımızın gerekli çalışmaları yaparak hiç bir yanlış anlaşılmaya fırsat vermeyeceğini belirtir, özveri ile çalışan eczacılarımıza çalışmalarında başarılar dileriz.

     

    KKTC Sağlık Bakanlığı

    Paylaş