“CEZAEVİNDEKİ TUTUKLULARIN YARISI HÜKÜMSÜZ”

    14

    Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, Başsavcılık, Lefkoşa Polis Müdürlüğü ve Merkezi Cezaevi’nden yetkilileri çağırarak, cezaevindeki hükümsüz tutukluların davalarının biran önce yargı huzuruna getirilmesi konusunda azami çaba harcanmasını istedi.

    reklam alani

     

    Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, Merkezi Cezaevi’ndeki 303 tutuklunun neredeyse yarısına denk gelen 140 kişinin hükümsüz tutuklu olmasının kabul edilemez olduğunu gündeme getirdi.

    Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, Merkezi Cezaevi’ndeki hükümsüz tutukluların sayısının fazlalığı nedeniyle dün Başsavcılık’tan bilgi istedi. Mahkemenin istemiyle, KKTC Başsavcılığı adına Kıdemli Savcı Ahmet Varol, Lefkoşa Polis Müdür Yardımcısı Ahmet Soyalan ile Merkezi Cezaevi Müdürü Derviş Çebiç’i tanık olarak dinletti.

    Lefkoşa Polis Müdür Yardımcısı Ahmet Soyalan, 2016 yılı içinde bin 545 suç işlendiğini açıkladı.

    Soyalan, 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nün sorumluluk alanı içinde toplam 893 cürüm ile ilgili tahkikat başlatıldığına dikkat çekip, 342’sinin neticelendirildiğini, 487’sinin ise ‘Sahtecilik, data, ses ve görüntü’ incelemesi yapıldığını anlattı. Ahmet Soyalan, geçtiğimiz yıl 652 de kabahat suçu işlendiğini kaydetti.

    Soyalan, 652 kabahat suçunun 376’sının neticelendiğini, 151’inin ise ‘Sahtecilik, görüntü inceleme, data’ incelemelerinin yapıldığını belirtti.

    Bu yılın ilk 19 gününde Lefkoşa’da 37 cürüm işlendiğini, 23 kabahat olayı olduğunu söyleyen Soyalan, bu meselelerin tahkikat altında olduğuna vurgu yaptı, Lefkoşa Polis Müdürlüğü hücrelerinde dün itibarıyla 7 tutuklu olduğunu aktardı.

    Soyalan, hücrelerde Suriyeli olan bir kişinin ihraç işlemi için beklediğini 5 tutuklunun uyuşturucu zanlısı olduğunu ve askeri bölgeyi ihlal eden bir tutuklu bulunduğunu kaydetti.

    “Cezaevindeki tutukluların yarısı hükümsüz”

    Merkezi Cezaevi Müdürü Derviş Çebiç de, Merkezi Cezaevi’nde 11’i kadın 303 tutuklu olduğunu açıkladı.

    Lefkoşa’da 45 hükümsüz tutuklu olduğunu belirten Çebiç, 13 tutuklunun davasının Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’ne havale edildiğini kaydetti.

    Derviş Çebiç, Lefkoşa ile Güzelyurt’ta toplam 45, Mağusa’da 41, Girne’de 46, İskele’de 4, Lefke ilçesinden de 1 hükümsüz tutuklu olduğunu açıkladı.

    “Bizi gerçek manada rahatsız ediyor”

    Lefkoşa Polis Müdür Yardımcısı ve Merkezi Cezaevi Müdürü’nü dinledikten sonra söz alan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, “Cezaevindeki tutukluların neredeyse yarısının hükümsüz tutuklu olması ilk nazarda düşündürücü ve bizi gerçek manada rahatsız ediyor” dedi.

    Güran, sanıkların cezaevinde uzunca bir süre kalıp, alacakları veya alabilecekleri cezanın üzerinde hükümsüz tutuklu kalmalarının adaletsizliğe neden olduğunu belirtti.

    Ömer Güran, şöyle devam etti:

    “Bizim rahatsız olduğumuz nokta budur. Özellikle huzurumuzda ülkemize havalimanından uyuşturucuyla gelip, suçüstü yakalanan kişilerin davaları çok fazladır. Bu kişilerin de uzunca süre hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderilmeleri bizi rahatsız ediyor. Bidayet mahkemesi tarafından teminata bağlanıyor veya hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderiliyorlar. Gerek iddia makamı, gerek polis, gerekse cezaevi yönetimine söylemek istediğimiz şudur; Bu kişilerin davaları hassasiyetle takip edilmeli ve mahkeme üç aya kadar hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderse bile, tahkikat seri bir şekilde bitirilmeli ve kişiler boşu boşuna cezaevinde bırakılmamalıdır. Havaalanında uyuşturucuyla suçüstü yakalanan kişilere yapılacak tahkikat süreci nedir? Miligramla yakalanıp iki buçuk ay cezaevinde kalan tutuklu var. Bu hem adalet hem de vicdani açıdan rahatsızlık verici. Çok ciddi meselelerde Türkiye’den rapor beklendiği için bitirilemeyen dava sayısı azdır. Hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderilen kişilerin davaları, hassasiyet, özen ve özveriyle takibe alınmalı ve davaları en erken zamanda mahkemeye, mahkemenin gündemine getirilmelidir. Cezaevine düşen kişinin ceza almış gibi içerde uzun süre kalması kabul edilemez. Bidayet mahkemesi üç ay hükümsüz tutuklu kalmasını öngördü diye, o güne kadar cezaevinde kalması mübahtır diye düşünülmemeli. Hükümsüz tutuklu olan kişilerin davalarına öncelik verilmeli. Hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderilenlerin davalarının hassasiyetle mahkemeye intikal ettirilmesine direktif veririz.”

    Paylaş