KARAR ALMA MEKANİZMALARINA ETKİN KATILIMDA UZLAŞI ARANIYOR

    26
    reklam alani

    İsviçre’nin başkenti Cenevre’de devam eden görüşmelerin ikinci gününde Yönetim ve Güç Paylaşımı’nın önemli noktalarından biri olan yönetim ve karar alma mekanizmalarına etkin katılım görüşüldü.

    Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile heyetleri gün boyunca yoğun çalışmalarda bulundu.

    Akıncı ile Anastasiadis dün yerel saatle 09.30’da BM merkezinde yeniden bir araya geldi. Liderler saat 13.15’te müzakerelere ara verirken, ikinci görüşme 18.00’de (KKTC saatiyle 20.00) yeniden bir araya geldi.

    Kıbrıs Türk tarafının karar alma mekanizmasına etkin katılımı ve gelecekteki birleşik Kıbrıs’taki anayasanın ihtiyaca göre değişmesi gerektiği zaman hangi kural ve esaslar çerçevesinde değişebileceğinin öncelikli olarak tartışıldığı bildirildi.

    Gün içinde ayrıca mülkiyetin finansmanı konusunda toplantı yapıldı. Tarafların mülkiyetle ilgili çalışma grupları dün yerel saatle 15.00’te bir araya geldi.

    Liderlerden ayrı olarak önceki gün başladıkları görüşmelere devam eden çalışma gruplarının dünkü toplantısına, mülkiyetin finansmanına ilişkin projelerin planlanmasını yapacak Dünya Bankası uzmanları ile hazırlanacak plan ve projeleri yürütecek IMF de davet edildi.

    Öte yandan mülkiyet başlığı ile ilgili ikinci toplantıda, çalışma gruplarının belirlenen yakınlaşmaların uzlaşıya dönüştürülmesi yönünde çaba harcadıkları öğrenildi.

    Dönüşümlü Başkanlık masada ancak, konuşulmadı

    Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı altında bulunan “Dönüşümlü Başkanlığın” henüz görüşülmediği, Rum tarafının bu konuyu sona doğru pazarlık unsuru olarak tutmak istediği yönünde düşünceler bulunuyor. Özellikle bu konunun çok zor bir konu olduğunun vurgulanması da bu pazarlık ihtimalini güçlendiriyor.

    Bilgi sızdırılması Anastasiadis’i kızdırdı

    Rum lider Anastasidis’in görüşmelerle ilgili siyasi partilere verdiği bilgilerin Rum basınına sızdırılması büyük rahatsızlık yarattı. Anastasiadis’in bu duruma çok sinirlendiği ve partilere artık belge verilmeyeceği kararı aldığı öğrenildi.

    Cenevre’de bulunan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise bu durum üzerine sosyal medyada “Bu sızıntılar hepimizi rencide ediyor. Bazıları artık kendilerini süper milliyetçi olarak göstermekten vazgeçsinler” paylaşımında bulundu.

    Rum lider baskı altında

    Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Rum siyasi partileri tarafından büyük baskı altında tutulmaya çalışıldığı gözlemlendi. Cenevre’de bulunan ancak, dün ayrılıp Brüksel’e giden Dayanışma Hareketi Lideri Eleni Teocharous’un sosyal medyada paylaştığı mesajda ise bu baskı somut olarak ortaya konuldu. Teocharous tweetinde, “Bizler ile onlar arasında uçurum büyük. Türk tezleri maksimalisttir ve bunların kabullenilmesi teslimiyettir” ifadelerine yer verdi.

    Türkiye Başbakanı Yıldırım katılabilir

    Garantörlerin Kıbrıs Konferansı’na katılım düzeyi konusu ise halen netlik kazanmadı. Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ın konferansa katılacağı bilgisine ulaşılmasına rağmen, bu bilgi henüz resmi makamlarca teyit edilmedi. Konferansa katılım başbakanlar seviyesi olması halinde, dışişleri bakanlarının da heyetlerde yer alması bekleniyor.

    Nitekim, İngiliz kaynaklar İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un Cenevre’deki konferansa katılacağını belirtiyor.

    Yarından (12 Ocak) itibaren 3 garantör ülkenin de katılacağı Kıbrıs Konferansı uzun yıllardan beri ilk kez gerçekleşecek uluslararası toplantı olması açısından büyük önem taşıyor.

    Eide: Garantörler konuyu konuşuyor

    BM Genel Sekreteri Eide ise garantör güçlerin BM ile yine garantör güçlerin kendi aralarında bu konuyu konuştuklarını, katılım seviyesinin en yüksek veya ikinci yüksek seviyede belirlenebileceğini açıklamıştı. Eide, Türkiye ve Yunanistan’ın 9-11 Ocak arasındaki görüşmelerde sağlanacak ilerlemeye de bakacağını, bu durumun katılım seviyesinde belirleyici olacağını kaydetmişti.

    Burcu: Karar alma mekanizmalarına etkin katılım öncelikli olarak konuşuldu

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, dün ağırlıkla Yönetim ve Güç Paylaşımı’nın tartışıldığını söyledi.

    Burcu, dünkü müzakerelere öğle arası verildiğinde yaptığı basın toplantısında, Kıbrıs Türk tarafının karar alma mekanizmasına etkin katılımı ve gelecekteki birleşik Kıbrıs’taki anayasanın ihtiyaca göre değişmesi gerektiği zaman hangi kural ve esaslar çerçevesinde değişebileceğinin öncelikli olarak tartışıldığını kaydetti.

    Burcu, görüşmelerin sadece liderler düzeyinde değil, teknik seviyede uzmanlar düzeyinde de çalışmalara devam edildiğini belirtti.

    Burcu, mülkiyet alanında uzmanların bir araya gelerek, verimli ve uzun bir çalışma yaptıklarını, bu çalışmaların liderler düzeyinde karara bağlandığı zaman bir anlam taşıdığını ifade etti.

    Burcu ayrıca, mülkiyet konusundaki finansman koşullarının ne olacağına dönük Dünya Bankası’yla uzman seviyesinde çalışma yapıldığı bilgisini paylaşarak, Kıbrıs Türk tarafını Prof Dr. Ömer Gökçekuş ve Layık Topcan’ın temsil ettiğini söyledi. Burcu, ortaya çıkan ihtiyaçlara göre Dünya Bankası ile yapılacak olan bu toplantıya, ihtiyaç duyulması halinde IMF’den uzmanların da davet edilmesinin söz konusu olabileceğini aktardı.

    Mülkiyet uzmanlarının da dün yeniden toplanacağını ifade eden Burcu, Mülkiyet’te Kıbrıs Türk tarafını Sülen Karabacak ve Layık Topcan’ın uzman kişi olarak temsil ettiğini kaydetti.

    “Siyasi partilerle temas içindeyiz”

    Barış Burcu, çok dinamik ve yoğun bir süreç olduğunu, bir temposu bulunduğunu söyledi. Siyasi parti liderleri ile de sürekli bir irtibat içinde olduklarını anlatan Burcu, aynı otelde kalmanın sağladığı birtakım lojistik imkanları bulunduğunu ifade etti.

    Barış Burcu, önceki gün öğleden sonra parti liderlerine Müzakereci Özdil Nami ve Teknik Komiteler Eş Başkanı Meltem Onurkan Samani’nin uzun bir bilgi aktarışı olduğunu söyledi.

    Burcu, açıklamasının sonunda, bugün haritaların sunulup sunulmayacağına ilişkin soruya yanıtında, “Her şey planlandığı gibi gitmektedir ve arzumuz budur. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak bu pozisyondayız. Yarından önce bu akşam da var” dedi.

    Hristodulidis: Yönetim ve güç zor ve hassas konuları içeriyor

    Rum Sözcü Nikos Hristodulidis de dün görüşmelerin arasında basın mensuplarına bilgi verdi. Rum Sözcü, yönetim ve güç paylaşımının görüşülmesine devam edildiğini, bu başlığın zor ve hassas konular içerdiğini söyledi. Hristodulidis, ilerleme sağlanması ve uzlaşı için her iki tarafta niyet bulunduğunu belirtti. Gün içinde AB ve ekonomi konularının da görüşüleceği bilgisini veren Hristodulidis, yönetim ve güç paylaşımı başlığında bazı konularda müzakereciler ve uzmanların birlikte çalışmalar yapacağını da kaydetti.

    Anastasiadis’in Yunanistan Başbakan’ı Aleksis Çipras ile bir telefon görüşmesi yaptığını da ifade eden Hristodulidis, görüşmede Çipras’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la geçtiğimiz akşam yapmış olduğu görüşme ile ilgili bilgi verdiğini belirtti. Yunanistan Başbakanı’nın yarınki konferansa katılımı sorusu üzerine Hristodulidis, Çipras’ın şu andaki durumunun gelemeyeceği yönünde olsa da gelişmelerin seyrine göre değişme ihtimali bulunduğunu aktardı.

    Hristodulidis, Anastasiadis’in görüşmelerle ilgili sızıntılardan dolayı artık parti liderlerine belge vermeme kararı aldığını, parti liderlerinin sadece belgeleri okuyabileceklerini ve kendilerine brifing verileceğini söyledi.

    “İyimser misiniz?” sorusuna yönelik olarak Hristodulidis, “Burada iyimser olmak için yoğun şekilde çalışıyoruz. Bunun da her iki tarafın isteği olduğuna inanıyoruz” cevabını verdi.

    Paylaş