ÇİPRAS VE ERDOĞAN’IN KONFERANSA KATILMASI BEKLENMİYOR

    18

    Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi konusunda, Atina tarafından bilgilendirilen Kıbrıs Rum tarafı kaynakları, şu anki duruma göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Güvenlik ve Garantiler konusunda Cenevre’de gerçekleşecek uluslararası konferansa katılmaları beklenmiyor.

    reklam alani

     

    CNA’in haberine göre, aynı kaynaklar, uluslararası konferansın gerçekleştirilmesi planlanan 12 Ocak Perşembe gününe kadar, durumun değişmesi olasılığının olanak dışı olmadığını da belirtiyorlar.

    Çipras ve Erdoğan’ı kimlerin temsil edebileceği konusunda düşünceler olduğunu belirten kaynak, bu konuda henüz net bir karar alınmadığını belirtiyor.

    Uluslararası konferansta AB’nin temsil edilmesi konusunda, Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, Dış Politika ve Siyasi Güvenlik İşleri Yüksek Müsteşarı Federica Mogherini ve muhtemelen daha başka kişilerin de katılacağı AB heyetinin, Güvenlik ve Garantiler konusunda gerçekleştirilecek konferansta yer alacakları ve tartışmalara katılacakları belirtilmektedir.

    Aynı kaynak, BM Genel Sekreterinin Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, AB’nin konferanstaki rolünün “özel bir gözetimci” olacağı konusundaki açıklamalarının, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının tepkilerinden kaynaklanmış olduğu değerlendirmesinde bulunuyor. Aynı kaynak yine, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin de, gerek siyasi gerekse diplomatik seviyede,  Cenevre konferansına katılması olasılığı olduğundan söz etmektedir.

    Paylaş