EVREN: “YENİ TESCİL ALMAYAN 800 DERNEK KAPATILACAK”

    19
    reklam alani

    İçişleri Bakanı Kutlu Evren, en son 1961’de yapılan ‘Dernekler Yasası’nı 2016 yılında tekrardan ele aldıklarını açıklayarak, yeni yasanın, bakanlıklarının ilk icraatlarından birisi olduğunu hatırlatarak; “KKTC’deki kurulu derneklerin neredeyse yarısı aktif değildir. Bu yasa ile dernek enflasyonunu ortadan kaldırmak, sivil toplumun daha aktif katılımını sağlamak amacındayız” dedi.

    Evren, ülkede 2000’den fazla derneğin bulunduğunu belirterek, “Bunların yaklaşık 800 tanesi yıllardır aktif değildir. 31 Mayıs 2016’da yeni yasayı yürürlüğe koyduk ve bu dernekler için süre 17 Mayıs 2017’de bitecek. O güne kadar genel kurullarını yenilemeyen, tescillerini almayan derneklerin tümü 1 Haziran 2017 tarihinden itibaren otomatik olarak kapatılacaktır. Yasada yazdık, bu olduktan sonra gelip bizi dava etme hakkına da sahip olmayacaklardır” ifadelerini kullandı.

    İçişleri Bakanı Evren, “Bu konuda yasa en son 1961’de yapıldı, o yasayı şimdi biz ele aldık. Eski yasada İçişleri Bakanlığı ve kaymakamlıkla ilgili herhangi bir yetki söz konusu değildi. O yasa tahtında yetkili belediyeler ve oraya bağlı bir birimdi. Ancak gelinen noktada belediyeler içinde öyle bir birim yoktur. O yasa o güne göre hazırlanmıştı ve dernekler tescil edilirken o olmayan birimin tahtında verilirdi. Böyle bir şey olamaz. Biz bunu değiştirdik” dedi.

    “Yine yasadaki önemli maddelerden birisi 7-15 yaş arası çocuklarımıza vasilerinin imzası ile birlikte dernek kurma hakkı verdik” diye konuşan Evren, “Bu dernekler, spor ve eğitim alanında faaliyet gösterecek dernekler olacak. Burada çocuklarımızın sosyal aktivitelerini geliştirmek amacındayız. Sevinerek söylüyorum, böylesi bir yasa, AB ülkelerinde bile yoktur” dedi.

    Kutlu Evren, İçişleri Bakanlığı olarak geçmişte yapılan yasaların o günkü koşullara göre yapıldığını da hatırlatarak, “Bakanlığımız, toplumumuzun önünü tıkayan, günümüz koşullarına göre güncellenmesi gereken başka yasalarla ilgili de çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni yılda bu değişiklikler hakkında gereken yapılacaktır” dedi.

    Paylaş