KANTİNCİLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

    13

    Okul kantinlerinde satılan yiyecek ve içeceklerin sağlıklı olup olmaması, çocukların edinecekleri beslenme alışkanlıklarının şekillenmesinde önemli rol oynuyor.

    reklam alani

     

    Çocuk yaşta edinilen sağlıksız beslenme alışkanlığı, obezitenin yanı sıra, kalp hastalığı, inme, kanser ve tip II diyabet gibi birçok kronik hastalığa yakalanma riskini artıyor.

    Özellikle okul kantinlerinde satılan yiyecek ve içeceklerin sağlıklı olup olmaması, çocukların edinecekleri beslenme alışkanlıklarının şekillenmesinde önemli rol oynuyor.

    Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, okul kantinlerinde asitli, gazlı, kafeinli içecekler, enerji içecekleri, tatlandırıcı eklenmiş içecekler, yüzde yüz meyve suyu olan meyve suları hariç, şeker katkılı meyve suları ve 100 mililitresinden fazlası 100 miligramdan fazla sodyum içeren içeceklerin satılması yasak.

    Ayrıca yiyecek olarak da yağda kızartılmış tüm besinler, monosodyum glutamat içeren besinler, enerjinin yüzde 30’unun üzerinde yağ içeriği olan tüm hazır besinler, 100 gramında 8 gramdan fazla şeker içeren besinler, boyalı şekerlemeler ve hidrojene yağ kullanılan tüm yiyeceklerin satışına izin verilmiyor.

    Tuğcan: Çocuk yaşta edinilen beslenme alışkanlığı önemli

    Diyetisyen Tünay Tuğcan son yıllarda tüm dünyada obezitenin (şişmanlık) görülme sıklığının giderek artmakta olduğunu ve vücut ağırlığının denetimi için, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile sürdürülen bir yaşam biçiminin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

    Sağlıksız beslenme, obezitenin yanı sıra, kalp hastalığı, inme, kanser ve tip II diyabet gibi birçok kronik hastalığa yakalanma riskini arttırmakta olduğunu ifade eden Tuğcan, sağlıklı beslenmenin, okul dönemindeki çocuk ve ergenlerin yaşına göre büyüme ve gelişmesinde, obezite, zayıflık, bodurluk, diş çürüğü, demir, D vitamini ve diğer vitamin ve mineral yetersizlikleri vb. ile yetişkin çağında oluşabilecek osteoporoz gibi sağlık problemlerinin önlenmesinde ve okul başarısının artmasında etkili olduğunu söyledi.

    “Obezite tehlikesi”

    Tünay Tuğcan, okul döneminin, hızlı öğrenme, bilgi ve beceri kazanma ve etkilenme dönemi olduğunu ve alışkanlıkların bu dönemde oluşmaya başladığını belirtti.

    Alınacak koruyucu önlemlerin, ileri yaşlarda genel sağlık durumu üzerinde etkili olabilecek yararlı alışkanlıkların kazanılmasına katkı sağlayacağını kaydeden Tuğcan şu ifadeleri kullandı:

    “Bu dönem, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının da kazandırılacağı bir ‘fırsatlar’ dönemidir. Bu yaşlarda sağlıklı beslenme davranışı geliştirmeye yönelik doğru öneri ve uygulamaların yetersiz kalması, ilerleyen yaşlarda fazla kilolu ve obez birer yetişkin olunmasına neden olacağı gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini de arttıracaktır”.

    “Okul kantinlerine bir düzenleme getirilmeli”

    Tünay Tuğcan, okul çocuklarının beslenmesinde, besinlerin çeşitliliğinin sağlanması, sağlıklı vücut ağırlığının korunması; nişastalı karbonhidratlar ile liften zengin besinlerin dengeli tüketilmesi, yağ ve şeker tüketiminin sınırlandırılması ve vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınması gerektiğini belirtti.

    Çocukların okul kantinlerinde sağlıksız besinlere ulaşmasının mümkün olduğunu söyleyen Tuğcan, “Mutlaka okul kantinlerinin sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme kuralları çerçevesinde okul kantinleri de mutlaka düzenlenmelidir” dedi.

    Tuğcan, okul kantinlerinde meyvelerin, çiğ tüketilebilen sebzelerin, salataların ve kuru meyvelerin satılabileceğini ifade etti.

    Paylaş