“AKINCI’NIN MEKTUBU GERÇEKLERİ YANSITMIYOR”

    18

    Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cenevre’deki konferansa katılmak amacıyla bugün Güney Kıbrıs’tan ayrılması bekleniyor.

    reklam alani

     

    Simerini gazetesi, yapılan resmi açıklamaya göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Anastasiadis’in ekibinde, müzakereci Andreas Mavroyannis ve müzakere grubu üyeleri Erato Kazaku Markulli, Kipros Hrisostomidis, Polis Poliviu, Panayotis Dimitriu, Nikos Kleanthus, Tumazos Çelebis ve Marios İliadis’in bulunduğunu yazdı.

    Habere göre Anastasiadis’e ayrıca, teknokratlardan oluşan bir heyet, Ulusal Konsey üyeleri ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis, sözcü vekili Viktoras Papadopulos ve Başkanlık Komiseri Konstantinos Petridis de eşlik edecek.

    Gazete, Hükümet Sözcüsü Hristodulidis’in ise dün yaptığı açıklamada, tüm olası senaryolara karşılık verebilecek alternatif önerilerle Cenevre’ye gideceklerini söylediğini aktardı.

    Hristodulidis, Anastasiadis’in bugün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le telefon görüşmesi gerçekleştireceğini ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin 12 Ocak’taki konferansa katılmaya ilgi gösterdiklerini iddia etti.

    “Akıncı’nın mektubu gerçekleri yansıtmıyor”

    Hristodulidis açıklamasında ayrıca, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektuba da değindi ve KKTC basınında yer aldığı şekliyle Akıncı’nın mektubundakilerin gerçekleri yansıtmadığını iddia etti.

    Akıncı’nın mektubunun içeriğinin 1 Aralık’ta uzlaşıya varılanlara da ters düştüğünü ve yaşanmakta olan gelişmelerin de bunu doğruladığını öne süren Hristodulidis “Ayrıca bu yüzdendir ki AB Cenevre’deki çalışmalarda hazır bulunacak ve özlü rol üstlenecektir” şeklinde konuştu.

    Hristodulidis, “1 Aralık anlaşmasında AB’ye değinilmediğini ve Kıbrıs Cumhuriyeti AB üyesi olduğu için AB’nin de orada olacağını” iddia ederek “11 Şubat ortak açıklamasında da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs’ın AB üyesi olduğu ve üyesi olmaya da devam edeceğinin belirtildiğini hatırlatmak isterim” ifadesini kullandı.

    Öte yandan Filelefheros gazetesi, Cenevre’de gerçekleştirilecek görüşmelere ilişkin yorumsal haberlerine bugün de yer verdi.

    Gazete, “Güvenlik Mayın Tarlasında” başlığı altında manşet ve iç sayfalarına taşıdığı yorum haberinde, taraflar arasında güvenlik konusunda büyük bir görüş ayrılığının bulunduğunu, BM’nin ise “tek taraflı müdahale hakkının olmayacağı” bir uzlaşı üzerinde çalıştığını iddia etti.

    Alithia gazetesi ise, tarafların güvenlik konusunda sunduklarını iddia ettiği son önerilere haberinde yer verdi.

    Gazete, Kıbrıs Rum tarafının güvenlik konusundaki önerisinde “Türk askerinin yüzde 75’inin çözümün uygulanmasının ilk gününde adadan çekilmesini ve UNFICYP’in geçiş dönemi ve sonraki çekilme aşamasında özel rol üstlenmesini istediğini” yazdı.

    Habere göre Kıbrıs Rum tarafı, çözümün BM tarafından imzalanmasını ve Güvenlik Konseyi’nin garantisi altına girmesini, üçüncü ülkeler olmadan, AB üyesi ülkelerden çok uluslu bir güç oluşturulmasını istiyor.

    Çok uluslu bu gücün bin kişiyi geçmemesi ve “federal devletin başkan ve başkan yardımcısı, iki tarafın da yetkili bakanları ve federasyonun ve iki eyaletin polis müdürlerinden oluşacak Acil Durumlar Konseyi’nin kararıyla harekete geçebilmesi” önerisinde bulunan Kıbrıs Rum tarafı, ayrıca geçtiğimiz perşembe günü yine gazetede yer alan “Yunanistan-Türkiye-Kıbrıs Dostluk Anlaşması” imzalanmasını da öneriyor.

    Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, çözümün ilk gününden Maraş ve ara bölgenin iade edilmesini de istediğini, ayrıca sadece tek bir kurucu devlete garantör olunması önerisini de kabul etmediğini iddia etti.

    Haberde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Mont Pelerin’de sunduğu önerinin ise, garantörlük sisteminin 15 yıl daha sürmesi ve ardından yeniden ele alınması ve Türkiye’ye adada üs verilmesi şeklinde olduğu iddia edilirken, Anastasiadis’in bu öneriyi reddettiği savunuldu.

    Komisyonu Juncker temsil edecek

    Öte yandan gazete bir diğer haberinde, AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas’ın dün yaptığı açıklamada, AB’yi Cenevre konferansında AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in temsil edeceğini duyurduğunu yazdı.

    Habere göre Schinas, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi olduğunu ve birleşik Kıbrıs’ın da AB üyesi olmaya devam edeceğini” belirterek, bu sebepten ötürü Juncker’in katılımının öneminin açıkça görülebileceğini vurguladı.

    Gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konferansa katılıp katılmayacağının ise bilinmediğini aktardı.

    Paylaş