DENİZDEN HAÇ ÇIKARDILAR

    24
    reklam alani

    Yaklaşık 500 Kıbrıslı Rum Ortodoks, 253 gün aradan sonra tarihi Gazimağusa Suriçi’nde bulunan Ay. Georgios (Nasturyan) Kserinos Kilisesi’nde ve Palm Beach Sahili’nde Teofani (Epifani) Yortusu’nu kutladı.

    Kıbrıslı Rum Ortodokslar, saat 09.00’da başlayan Ay. Georgios Kserinos Kilisesi’ndeki ayinin ardından saat 12.30’da Palm Beach Sahili’nde Mağusa ve Maraş’ın telle ayrıldığı deniz kıyısında yeniden buluşarak denizden haç çıkardılar.

    Ayin sırasında polis geniş güvenlik önlemleri alırken, Mağusa’da ilk kez ayine katılacak olanların detektörlerle üzerleri arandı.

    Kilisedeki ayini Papaz Avgoustinos Kkaras yönetirken, ona Papaz Epifanios Papantoniou eşlik etti. Ayine, AKEL Milletvekili Skevi Kukuma, DİSİ Milletvekilleri Nicos Tornaritis ve Kiriakos Hacıyannis’de katıldı.

    Denizden haç çıkarmak için buluşan Kıbrıslı Rumlar, beyaz barış güvercini de uçurdu.

    Etkinlikte dostluk mesajı veren Kıbrıslı Rumlar, deniz kenarında dualar okudu. Çok sayıda katılımcı denize daldı ve keyifli anlar yaşadı.

    Kıbrıslı Rum Ortodokslar daha sonra Papaz Augoustions Kkaras’ın denize attığı haçları çıkarmak için birbirleriyle yarıştı. Denizden haç çıkaranlara anı amaçlı birer ikon takdim edildi.

    Teofani/Epifani Yortusu nedir?

    Teofani Yortusu’yla Mesih’in öncü peygamber Yuhanna tarafından Ürdün Nehri’nde vaftiz edilişi ve peygamberlik görevine başlaması anılır. Teofani, 25 Aralık’ta başlayıp 6 Ocak’ta sona eren Noel döneminin doruk noktasıdır. Mesih’in vaftizinin mistik anılmasına paralel olarak, bu gün “Suların Kutsanması” töreni yapılır ve kutsanan sular inananların evlerinin papaz tarafından takdis edilmesinde kullanılır.

    Bu yortuya Teofani (görünme, zuhur etme) isminin verilme sebebi, Mesih’in vaftiz edilişi esnasında Kutsal Üçleme’nin kendisini insanlığa ilk kez açık bir şekilde göstermesidir: Baba’nın sesi göklerden duyulmuştur, vücut bulup insan olmuş olan Oğul fiziksel bir şekilde Ürdün Nehri’ndedir, Kutsal Ruh bir güvercin şeklinde Oğul’un üzerine inmiştir.

    Paylaş