EİDE: “KIBRISLILARA BAĞLI OLSAYDI, ZATEN KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLÜRDÜ”

    17
    reklam alani

    Kıbrıs Rum basını görüşme sonrasında gerek Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas gerekse BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıklamalarına da yer verdi.

    Alithia gazetesi “Sahne New York’a Taşınıyor” başlıklı haberinde, Kocas ile Eide görüşmesinin yanı sıra Eide’nin, Atina’daki temaslarını tamamlayarak bugün New York’ta olacağını yazdı.

    Habere göre Eide, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, bugün ve yarın, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile yapacağı ayrı ayrı görüşmelerde de hazır bulunacak.

    Gazete aynı haberinin içerisinde Atina’nın, Türkiye ile yeni bir dengenin sağlanmasını ve geniş bölgede istikrar ve yapıcı bir işbirliğinin sağlanması için uluslararası konjonktürü değerlendirmeyi  arzuladığını yazdı.

    Yunanistan’ın, Türk-Yunan ilişkilerinin gerilimden uzakta yaratıcı bir aşamadan geçeceğini umut ettiğini yazan gazete Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs  arasında Dostluk ve İstikrar Antlaşması imzalanmasından dün yeterince söz edildiğine de dikkati çekti.

    Gazete Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın, son dönemde bu öneri konusunda uzlaştığını yazdı.

    Gazete ayrıca bu anlaşmanın, “iki toplum vatandaşları arasındaki, sınırı aşan ve iç mekanizmalar tarafından kontrol edilemeyen olağanüstü olayların var olması durumunda o zaman Türkiye ve Yunanistan hükümetlerinin danışmanlık rolünün talep edilmesi” şeklinde hükümlerin bulunduğunu belirtti.

    Gazete Güney Kıbrıs’ın, Dostluk ve İstikrar Antlaşması’nın, uluslararası hukuk, BM tüzüğü, AB ilke ve değerleri temelinde olmasını istediğini yazdı.

    Kocas: Eide’nin açıklaması ilerlemeyi engelleyenlere hitap edebilir

    Kocas, Eide ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, müzakerelerde başarısızlık durumunun bulunmadığını sadece erteleme ya da gecikmenin söz konusu olabileceğini ifade etti.

    Eide’nin “sadece Kıbrıslılara bağlı olsaydı, şimdi, bu sorun zaten çözülürdü” şeklindeki düşüncesinin sorulması üzerine Kocas, Eide’nin bu açıklamasının, ilerlemeyi engelleyenlere hitap edebileceğini söyledi.

    Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın ortak cephede olduğunu belirten Kocas, Yunanistan’da, son gerçekleştirilen Dış Politika Ulusal Konseyi’nin  (ESEP) ortaya koyduğu gibi, ortak bir çizgiye sahip olunduğunu, Güney Kıbrıs’ı desteklediklerini, garantilerin ve Kıbrıs’ın içerisine herhangi bir ülkenin müdahale hakkının bulunmasının kaldırılması ve askerin çekilmesi görüşüne destek verdiklerini ifade etti.

    Kocas’ın, uluslararası konferansın yapılacağı konusunda emin gözüktüğünü belirten gazete, Kocas’ın ayrıca bunun, bir noktada durabileceğini, felaket olmayacağını, sürecin bir parçası olacağını ve daha sonra tekrar devam edeceğinden de bahsettiğini yazdı.

    Eide: Kıbrıslılara bağlı olsaydı, zaten Kıbrıs sorunu çözülürdü

    Habere göre BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kocas ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, güvenlik ve garantilere ilişkin açıkta kalan konuların, gelecek hafta Cenevre’deki konferansın odağında olacağını söyledi.

    Eide, “Kıbrıslılara bağlı olsaydı, şimdi, zaten Kıbrıs sorunu çözülürdü” şeklindeki düşüncesini yineleyerek çözüm olasılıklarının, diğer zamanlara göre daha fazla olduğunu ifade etti.

    Esas müdahil tarafların, yeteri kadar konuda farklılıklara sahip olabileceğini belirten Eide, ancak herkesin, çözümsüzlükten dolayı herhangi bir geniş gündeme sahip olmaktansa bir çözümün tercihine  inandıklarının göründüğünü söyledi.

    Eide, bu tercihin, daha fazla, bu fırsatın değerlendirileceği mi yoksa kaybedileceği mi arasında bulunduğunu da belirtti.

    Hedefin, tabii ki başarı olduğunu belirten Eide, Kıbrıs sorununun çözümünde yetersizliğin, bu kez, üç veya altı ay ya da bir veya beş sene içerisinde bir başka fırsata sahip olunacağı anlamına gelmeyeceğine de dikkati çekti.

    Eide, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin parametrelerin, burada olduğunu, esas olarak Kıbrıslıların yararına olmasına bağlı olarak herkesi bu fırsatı değerlendirmeye cesaretlendirdiklerini ifade etti.

    Eide, kendisinin de, öncelikli ilgisinin, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine katkı koymak olduğunu belirtti.

    Kıbrıs’ta bir çözüm sağlanmasının,  Orta Doğu’ya da bir mesaj vermiş olacağını belirten Eide, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in,  konferansın başlayacağı tarih olan 12 Ocak’ta Cenevre’de olacağını da ifade etti.

    Paylaş