“TÜRK TALEPLERİNE KAPILIP BİRLİKTE, EL ELE CENEVRE’YE GİDİYORLAR”

    15

    Cenevre görüşmeleri yaklaştıkça, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri daha çok kamuoyu önünde tartışmaya başlayan Kıbrıslı Rum siyasi partilerinin açıklamalarının, yalnız Kıbrıs Rum halkına hitap etmediği, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’e işittirmek için diye de yapıldığı bildirildi.

    reklam alani

     

    Fileleftheros “Başkan’a Yeni Mesajlar… Partiler, Cenevre Öncesinde Başkan Anastasiadis İşitsin Diye Kamuoyu Önünde Söylüyor”  başlıklı haberinde, partilerin açıklamalarının ortak noktasını ileri sürülen “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 12 Ocak’taki Konferans’a katılımıyla” alakalı olduğuna işaret etti.

    Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinde düzenlenen bir etkinlikte “Kıbrıs sorununun artık belirleyici aşamaya girmekte olduğuna” dikkat çekerek Anastasiadis’e “hatasız, bütünlük içerisinde ve iç cephede birlik şartlarını oluşturacak şekilde çalışma” çağrısı yaptı;  iç cephede birliğin sağlanabilmesi için, diğer siyasi partilerin de Rum Ulusal Konseyi’nin ezeli tezlerine destek vermesi gerektiğini söyledi.

    Cenevre görüşmelerine değinirken “12 Ocak görüşmesi uluslararası konferans olmayacak. Üç garantör güç ve iki toplum kurumsal olarak katılamaz” diyen Kiprianu, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin katılımı konusunda Anastasiadis’in  uzman görüşü istediğini, kendisinin de bu görüşten, Tumazos Çelebis aracılığıyla haberdar olduğunu belirterek, uzman görüşünün AKEL’in “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin katılımı konusunda sunduğu önerilerle örtüştüğünü anlattı.

    EDEK “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin Cenevre Konferansı’na “ayrı ve resmi katılımının şart” olduğunu, konferans gündeminde de sadece “sorunun uluslararası yönleri” olması gerektiğini savundu ve “uluslararası yönler” ifadesiyle kast ettiklerini şöyle sıraladı:

    “Yunan önerisi temelinde garantilerin tasfiyesi,  güvenlik sisteminin bugünkü garantörler tamamen dışarıda bırakılarak BM veya AB tarafından şekillendirilmesi, işgal askerlerinin çözümden önce çekilmesi ve yerleşiklerin gitmesi.”

    Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, Anastasiadis’in kendisini çok korkutan hareketleri olduğuna dikkat çekti ve “Başkan’ın Türk askerlerinin ve garantilerinin belirsiz bir süreliğine kalmasını kabul etmesi çok tehlikeli. Bu, Yunan hükümetinin tezine tamamen aykırıdır. Yoksa Atina’nın bu konuya yaklaşımı mı değişti” ifadelerini kullandı.

    Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği Bakanı Yorgos Perdikis,  “Erdoğan’ın, kendi iç cephesi açıkken, Cenevre’ye gitme sebebimiz olan konuları, yani güvenlik ve garanti konularını çözebilmemize  yönelik hareketlerde bulunması çok zor.  Hükümet Kıbrıs’ı, Ada’mıza ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik olası bir ‘terör’ faaliyetine karşı tahkim etsin”  dedi.

    ELAM ise hem Anastasiadis hükümetini hem de muhalefet partilerini eleştirdiği açıklamasında “Türk taleplerine kapılıp birlikte, el ele Cenevre’ye gidiyorlar” görüşünü ortaya koydu. ELAM’ın  gelecek hafta Rum tarafındaki Yunanistan Büyükelçiliği önünde eylem yapacağı bilgisi de verilen açıklamada bütün Rum siyasi partileri, “Cenevre otellerinde tatile gidiyorlar” diyerek eleştirildi.

    Simerini “Bilgilendirme Bekliyor, Endişeleniyorlar… Partiler Ulusal Konsey Toplantısında Gelişmelere Karşı Tavır Belirleyecek” başlıklı haberinde Rum siyasi partilerinin değerlendirmelerini yapmak ve Cenevre konferansıyla ilgili tavır belirlemek için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında yarın yapılacak “Ulusal Konsey” toplantısını beklemekte olduğunu yazdı.

    Paylaş